Hlavní obsah

Nemocnice v Hradišti zavírá JIP, 9 zaměstnanců má covid-19

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Uherskohradišťská nemocnice uzavřela jednotku intenzivní péče a zastavila na ní příjem pacientů.

Článek

Jak informovala agentura ČTK, testy prokázaly onemocnění covid-19 u devíti zaměstnanců nemocnice a jednoho z pacientů na pooperační JIP.

„Další pozitivní pacient leží v nemocnici na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), ale s případem nesouvisí,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

V domácí karanténě podle něj zůstávají tři desítky zdravotníků, sedm pacientů bylo nutné přeložit na lůžka infekčního oddělení.

„U nikoho dalšího zatím testy covid-19 nepotvrdily, preventivně se testují a trasují další zaměstnanci. Provoz všech ostatních oddělení Uherskohradišťské nemocnice běží standardně, pooperační intenzivní péče je zajištěna v nemocnicích ve Zlíně a Kroměříži,“ uvedl mluvčí.

Nemocí covid-19 se nakazil pacient, který na JIP ležel po operaci nohy. „Jeho stav je dobrý, nemá žádné příznaky, nyní je v péči infekčního oddělení a v izolaci na infekčních lůžkách je pro jistotu i dalších šest pacientů, kteří byli ve stejnou dobu rovněž na intenzivní péči. Testy u personálu vyšly pozitivně v devíti případech, do čtrnáctidenní karantény jsme ale z preventivních důvodů raději poslali celé pracoviště, tedy tři desítky zdravotníků,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Na multioborové JIP se zdravotníci starají o pacienty po chirurgických operacích. „Ne každý pacient potřebuje po operaci intenzivní péči, řada lidí je po chirurgickém výkonu monitorována na dospávacím pokoji a poté přeložena bez komplikací na standardní oddělení. Operační program v Uherskohradišťské nemocnici tedy není nyní nutné zastavit nebo jej omezit,“ uvedl Sládek.

Testy se u pacientů a zdravotníků, kteří mohli přijít s nakaženými do kontaktu, budou opakovat s odstupem několika dnů. Nemocnice situaci řeší s krajskými hygieniky. „Je to nepříjemné, ale reagovali jsme rychle a udělali jsme vše, abychom případnému šíření koronaviru zabránili. Zpřísnili jsme znovu hygienická opatření, apelujeme na pacienty i zdravotníky, aby nosili roušky v celém areálu, soustředili se na důsledné dodržování hygieny rukou,“ doplnil Sládek. V nemocnici stále platí zákaz návštěv.

Šíření nákazy v Česku neustává. Z dat, která ráno zveřejnilo na svém webu Ministerstvo zdravotnictví, vyplývá, že počet nových případů koronaviru se v úterý po třech dnech opět přehoupl přes sto. V Česku přibylo 103 nakažených.

V nemocnicích je s chorobou covid-19 nadále 132 lidí, počet lidí ve vážném stavu se ale proti pondělním údajům zvýšil v úterý skoro o polovinu na 21. Dvě nově hlášená úmrtí jsou z pondělí a úterý.

Lokální ohniska onemocnění jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku.

Reklama

Doporučované