Hlavní obsah

Nemocný chlapec, kterého soud nařídil odpojit od přístrojů, zemřel. „Gladiátor odložil štít a získal křídla..."

Alfie Evans v sobotu brzy ráno zemřel.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Chlapec byl předmětem vleklého sporu mezi jeho rodiči a nemocnicí v Liverpoolu. Britský Nejvyšší soud v pondělí kvůli jeho chorobě rozhodl o odpojení od přístrojů.

Článek

Smrtelně nemocný britský chlapec Alfie Evans, který byl po vleklé soudní bitvě v pondělí odpojen od přístrojů, v sobotu brzy ráno zemřel. Informovala o tom britská média s odvoláním na jeho rodiče.

„Můj gladiátor odložil svůj štít a ve 2:30 získal křídla. Miluji tě, chlapče můj,“ napsal na Facebooku chlapcův otec Tom Evans. „Jsme zdrcení. Děkujeme všem za podporu,“ uvedla na sociální síti Alfieho matka Kate Jamesová.

Za zachování chlapcova života se dříve přimlouval i papež František, který se minulý týden setkal s jeho otcem. Itálie chlapci v pondělí udělila italské občanství, jeho rodiče ho chtěli nechat do této země převézt kvůli další léčbě. Britský soud to ale zamítl.

Rozsudek odůvodnil tím, že další léčba dítěte je zbytečná a také nehumánní. Podle soudu nebylo „v nejlepším zájmu Alfieho pokračovat v léčbě ani jej za tímto účelem přepravovat do zahraničí“.

23měsíční batole trpělo neurodegenerativní chorobou. V dětské nemocnici Aldera Heye v Liverpoolu byl Alfie hospitalizován v loňském prosinci, kdy začal trpět záchvaty. Posledních pár týdnů byl v polovegetativním stavu. Skeny jeho hlavy potvrdily, že poškození Alfieho mozku je nezvratné.

Reklama

Doporučované