Hlavní obsah

Nenápadný člověk, co miluje svoji práci, vzpomíná český ekonom na držitele Nobelovy ceny

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ekonom Michal Zdeněk se s novým držitelem Nobelovy ceny zná osobně. Kdo další by v oblasti ekonomie mohl získat prestižní ocenění?

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Ekonom Michal Zdeněk osobně zná čerstvého držitele Nobelovy ceny Bengta Holmströma, pro Seznam vysvětlil, za co cenu získal.

Článek

„Kdybyste ho potkala tady na ulici, tak byste si ho ani nevšimla. Kdyby začal mluvit, tak byste si asi všimla, že je něco jinak. Ale je to jinak velmi příjemný a přátelský člověk, který miluje, co dělá,“ popsal ekonom Michal Zdeněk Bengta Holmströma, který dnes společně s Oliverem Hartem získal Nobelovu cenu za ekonomii.

Zdeněk působil dva roky na prestižním Massachusettském technologickém institutu, kde se setkával s renomovanými vědci, například s poradcem amerického prezidenta Baracka Obamy nebo s oceněným Holmströmem. V rozhovoru vysvětluje, jak se do praxe promítne teorie kontraktu, za niž Holmström spolu s Oliverem Hartem získali Nobelovu cenu.

O udělení ceny nikdo dopředu nemluví

Nobelovu cenu za ekonomii uděluje Švédská centrální banka. Podle Zdeňka o kandidátech nikdo z komise veřejně nehovoří ani před svými přáteli. Přestože neexistuje žádná nominační listina, Zdeněk je přesvědčen, že v minulosti mezi kandidáty nebyl žádný Čech.

Zároveň však připouští, že mezi mladými českými ekonomy se budoucí laureáti prestižního ocenění rekrutují. Konkrétně je však přesvědčen, že v příštích letech cenu dostane americký ekonom arménského původu Daron Acemoglu.

Reklama

Související témata:

Doporučované