Hlavní obsah

Neplánovaný rekord. Ruští kosmonauti se ve volném vesmíru zdrželi přes osm hodin

Kosmonauti Alexandr Misurkin a Anton Škaplerov pracovali přes 8 hodin v otevřeném kosmu (video: AP/NASA).

 

Reklama

Kosmonauti Alexandr Misurkin a Anton Škaplerov pracovali od pátečního odpoledne do noci na sobotu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) osm hodin a 13 minut a vytvořili tak ruský rekord. Jejich směna se protáhla kvůli potížím s výměnou přijímače antény na ruském modulu Zvezda.

Článek

Kosmonauti poruchu zvládli, informovala agentura TASS. Absolutní rekord v délce pobytu v otevřeném kosmu, téměř devět hodin, drží už bezmála 17 let američtí astronauti James Voss a Susan Helmsová.

Hlavním úkolem Misurkina a Škaplerova bylo instalovat zařízení přijímače širokopásmového komunikačního systému antény servisního modulu Zvezda. Tato úprava v budoucnu umožní téměř 24hodinové obousměrné předávání informací mezi ruskou částí ISS a řídicím centrem u Moskvy prostřednictvím ruských družic. Doposud musejí Rusové ve chvílích, kdy se stanice nachází mimo zónu přímého rádiového spojení, využívat retranslační satelity NASA.

Kosmonauti museli podle agentury TASS při demontáži starého přijímače, který ve vesmíru strávil 17 let, překonat řadu problémů. S výměnou přijímače se podle Škaplerova při vypuštění Zvezdy do vesmíru ani nepočítalo.

Současný velitel posádky ISS Misurkin a Škaplerov do volného kosmického prostoru vystoupili v pátek v 18:35 moskevského času (16:35 SEČ). Původně se plánovalo, že venku stráví šest hodin a čtyřicet minut a do modulu Pirs ruské sekce orbitálního komplexu se vrátí dnes hodinu a 15 minut moskevského času po půlnoci.

Nakonec se ale jejich pobyt mimo stanici prodloužil o více než půldruhé hodiny. O šest minut tak překonali předchozí ruský rekord, který 27. prosince 2013 vytvořili kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij. Vůbec nejdéle, 8 hodin a 56 minut, ale pracovali v otevřeném kosmu, rovněž na ISS, astronauti americké vesmírné agentury NASA Voss a Helmsová, a to 1. března 2001.

Reklama

Doporučované