Hlavní obsah

Nepoctiví stánkaři, jak zákeřný je meningokok a jaká je fitness kultura v Česku

Ranní vysílání Televize Seznam Ráno na Seznamu (4. 9. 2019)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Rána na Seznamu 4. 9. 2019

00:05 – Zprávy

06:25 – V Česku přibývá lidí s nebezpečným meningokokovým onemocněním. V první polovině letošního roku onemocnělo už 35 lidí, tři bohužel zemřeli. Velmi nebezpečná může být tato nemoc i pro děti. Lékaři proto rodičům radí, aby nepodceňovali očkování. O meningokokové infekci a její léčbě, jsme si povídali s Hanou Cabrnochovou, praktickou lékařkou pro děti a dorost.

„Nemoc může zanechat velmi vážné následky,“ vysvětlila Hana Cabrnochová. „Člověk může po prodělání tohoto onemocnění přijít i o končetinu,“ dodala.

12:00 – Radek Hrdina živě: Ráno na zámku v Osečanech. Radka na zámku přivítal herec a politik Matěj Stropnický.

16:36 – Počasí

17:49 – Co píší weby Seznamu

20:55 – Polovina kontrolovaných stánkařů v Kravařích poškodila spotřebitele. To je nadpis jedné z posledních zpráv České obchodní inspekce. U stánkařů asi většina z nás předpokládá poctivost na prvním místě. Jsou nám blíž než prodavačky za kasou v supermarketech. Z kontrol ČOI ale vyplynulo něco jiného. Podrobnosti řekl Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce.

„Na akci Země živitelka, která je v Česku největší svého druhu, jsme provedli celkem patnáct kontrol. Prodejci ve dvanácti případech z nich nedodrželi zákon o ochraně spotřebitele, nejčastěji tím, že zákazníky šidili,“ podělil se o překvapivé výsledky kontrol. Letos ČOI na Zemi živitelce zaznamenala nesrovnalosti v 85 procentech případů, zatímco loni a předloni šlo asi jen o 60 procent nepoctivých stánkařů.

„Na této akci se stav zhoršuje,“ řekl Fröhlich Seznamu. Dodal, že tuto informaci má Seznam jako první, ČOI ji zveřejní během dne.

30:00 – Zprávy

44:30 – Infoservis: Kolik dětí nastupuje do školy po odkladu povinné školní docházky

51:54 – Dvě ze tří nabíječek, které kontrolovala ČOI, nebyly v pořádku. Co to znamená pro spotřebitele? A co se týká ochrany spotřebitelů – co dělat, když vám stánkař nevystaví účtenku?

„Doklad o koupi můžete chtít po komkoliv. Pokud vám ho prodejce nevystaví, nezbývá nic jiného, než podat stížnost na Českou obchodní inspekci, která ho může pokutovat. Podání se dá vytvořit elektronicky na coi.cz/podatelna. Stačí vyplnit formulář,“ vysvětlil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Fröhlich také ve vysílání ukázal pět druhů nabíječek, které byly ČOI zakázány kvůli nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Když se objeví v obchodech, hrozí prodejci pokuta až 50 milionů korun. Ukázky nabíječek najdete už teď na coi.cz.

01:00:20 – Zprávy

01:06:16 – V 90. letech vznikl fenomén fitness center, který byl u nás do té doby nás neznámý. Bylo jich u nás pár desítek. Dnes je v celé České republice na tisíce větších fitek či menších klubů. Kam se vůbec tento obor ubírá? Víc řekne Vladimír Valouch, několikanásobný mistr světa ve sportovním aerobiku a sportovní manažer jednoho z největších pražských fitness center.

„Doba je uspěchaná. Čím dál tím víc se uplatňuje takzvaný high-intensity interval training (HIIT), kde je systém nastavený tak, že za určitou velice krátkou dobu člověk dostane tolik, kolik by normálně dostal za hodinu. Je to tím, že lidi nemají moc času,“ vysvětlil Vladimír Valouch.

01:18:18 – Oblíbený pořad Televize Seznam Moje místa vstupuje do své nové sezóny. Už dnes večer uvidíte premiérový díl s Martou Kubišovou. Natáčení sice probíhalo pouhé dva dny, ale jak to tak bývá, předcházely mu dlouhé „námluvy“, což v případě známé zpěvačky představovalo celý rok. Víc o pořadu s jednou z autorek, Blankou Kubíkovou.

01:53:25 – Zpěvák Al Bano je v Praze, spojili jsme se s ním živě.

Reklama

Související témata:

Doporučované