Hlavní obsah

Nepokoje proti policejnímu násilí v Nigérii si vyžádaly sedm desítek mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Jeden z transparentů při protestech: „Omlouváme se za nepříjemnosti, jen se snažíme změnit Nigérii.“

Reklama

V Nigérii pokračují pouliční nepokoje. Ty vyvolalo video, které zobrazuje násilí páchané na muži speciální jednotkou SARS. Vyžádaly si až 70 obětí. Policie nasadila „veškeré prostředky“, chce situaci na ulicích uklidnit.

Článek

Mohammed Adamu, šéf nigerijské policie, oznámil, že zločinci unesli několik demonstrantů, kteří protestovali proti policejní brutalitě. Je to nepřijatelné, citovala ho britská stanice BBC.

Policisté tak dostali příkaz učinit přítrž „násilí, vraždám, drancování a ničení majetku“.

Prostesty se konají v Nigérii od 7. října. Angažují se v nich zejména mladí lidé, kteří volají po rozpuštění speciální jednotky SARS (Special Anti-Robbery Squad, česky Speciální protiloupežní jednotka).

Prezident Muhammadu Buhari jednotku SARS rozpustil několik dní po začátku protestů z důvodu nařčení z „obtěžování, vyděračství a zabíjení“. Protesty ale stále pokračují, požadují širší reformy způsobu vládnutí v zemi.

Video zachycuje střelbu na mírumilovných protestech v Lagosu. Zachytila ji korespondentka německého rozhlasu a televize Deutsche Welle.

Protesty se vystupňovaly poté, co bylo v úterý v ulicích největšího města v zemi Lagosu zastřeleno několik neozbrojených demonstrantů. Podle Amnesty International bylo zabito nejméně 12 lidí. Nigerijská policie odmítá jakýkoliv podíl na jejich smrti.

V Lagosu se v posledních dnech rozšířilo rabování obchodů, nákupních center a velkoskladišť. Byl poničen i soukromý majetek, terčem jsou i podniky prominentních politiků. Řada domů byla podpálena, napadeny byly i věznice.

V sobotu lidé rabovali i ve vládních skladech v Bukuru, poblíž města Jos. Tam se údajně skladují zásoby jídla, které stát rozdává při lockdownech. Těmi v zemi vláda kontroluje šíření koronaviru.

Nigerijský prezident Buhari uvedl, že v ulicích při nepokojích zemřelo minimálně 69 lidí. Jedná se nejen o civilisty, ale i o policisty a vojáky.

V sobotu informovala nigerijská policie na Twitteru o vyjádření policejního šéfa Muhammeda Adamua. Uvedl, že „co je moc, je moc“ a nařídil policistům, aby „za každou cenu zastavili propad do bezpráví“.

Adamu podle policie „varuje všechny potížisty, aby nepokoušeli kolektivní vůli národa dalším porušováním zákona a pořádku“.

Skupina, která organizuje protesty v Lagosu, naléhá na demonstranty, aby zůstali doma. Feministická koalice rovněž vyzvala protestující, aby respektovali lockdown a nikam nechodili.

Organizátoři protestů rovněž oznámili, že nebudou nadále přijímat finanční dary, které podporovaly demonstrace konané pod heslem #EndSARS.

Aktivita decentralizovaného sociálního hnutí sahá do roku 2017. Incident z letošního října jeho činnost obnovil.

Reklama

Doporučované