Hlavní obsah

Nepokoje ve francouzském Nantes. Policista při dopravní kontrole zastřelil mladíka

V Nantes v noci na středu propukly pouliční nepokoje.Video: Reuters

 

Reklama

Demonstranti v Nantes zapalovali auta a házeli zápalné lahve. Důvodem byla smrt 22letého muže, kterého zastřelil policista při dopravní kontrole. Špatný vztah mezi policií a mladými lidmi v poslední dekádě se francouzským politikům nedaří řešit.

Článek

Francouzské město Nantes na západě země ochromily pouliční nepokoje. V brzkých ranních hodinách se tam ve středu střetla skupina mladých lidí s policisty. Informace přinesl zpravodajský server The Guardian.

Ve čtvrti Breil demonstranti zapalovali auta a házeli zápalné lahve. V plamenech se ocitlo nákupní centrum a několik dalších budov bylo poškozeno. „Viděl jsem všechno hořet, hořely odpadkové koše a auta. Všechno rozbíjeli. Trvalo to věčnost,“ uvedl svědek situace. Nepokoje propukly také v dalších dvou čtvrtích Dervalliers a Malakoff.

Důvodem demonstrací byla smrt muže, kterého v úterý večer při dopravní kontrole zastavili policisté. Identita muže nebyla jasná, tak policisté dostali pokyn, aby ho přivedli na stanici. Řidič začal couvat a autem srazil a lehce poranil policistu. „Jeden z jeho kolegů začal střílet a zasáhl řidiče, který naneštěstí zemřel,“ uvedl tamní policejní šéf Jean-Christophe Bertrand.

Starostka Nantes Johanna Rollandová uvedla, že okolnosti mužovy smrti musí být vyjasněny, a požaduje, aby vyšetřování, které bude následovat, bylo nezávislé a zcela transparentní.

Špatný vztah mezi policií a mladými obyvateli sídlišť se ve Francii v poslední dekádě stupňuje. Politikům se však nedaří situaci řešit. Veřejnost policii obviňuje z používání nepřiměřené síly vůči obyvatelům chudších čtvrtí, zejména z řad etnických menšin.

V současné době pokračuje vyšetřování případu z roku 2016. Mladý muž zemřel ve vazbě v Beaumont-sur-Oise na periferii Paříže a pomalá reakce úřadů rozpoutala debatu o policejním násilí.

V roce 2005 Francií otřásl případ dvou teenagerů, kteří zemřeli po zásahu elektrickým proudem, když se skrývali před policisty v elektrické rozvodně v Clichy-sous-Bois severovýchodně od Paříže. Smrt chlapců vyústila v nejhorší nepokoje ve Francii za posledních 40 let. Po vleklých soudních sporech policisty obviněné z neposkytnutí pomoci soud zbavil viny.

Reklama

Doporučované