Hlavní obsah

Nepomucký sochař Václav Česák připravuje díla pro silně duchovní výstavu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sochař a předseda Matice sv. Jana Nepomuckého Václav Česák má v současné době rozdělané středně velké sousoší Zvěstování Panně Marii i nadživotní bustu ruského pravoslavného svatého Teofana Zatvornika.

Článek

„Zvěstování je Panna Marie a archanděl Gabriel v moderním stylu, hodně mě k tomu inspiroval obraz renesančního umělce a dominikánského mnicha Fra Angelica,“ uvedl sochař Václav Česák. Zatím má model z pryskyřice a podle svých finančních možností ovlivněné pandemií teprve uvidí, jestli bude bronzová, nebo zůstane v pryskyřici. Socha bude mít kolem tři čtvrtě metru. Zatím neví, kam by ji umístil. „Plánuji, kde bych udělal nějakou duchovní výstavu. Nemusí to být Nepomuk, chtěl bych, aby byla v hezkém sakrálním prostoru,“ uvedl.

Pro plánovanou expozici má dále rozpracovanou bustu v nadživotní velikosti ruského mnicha Teofana Zatvornika. Jeho knihu Povzbuzení k duchovnímu životu má sochař pořád na nočním stolku. „Je to nejvýznamnější představitel ruského mnišství, který žil v letech 1815 až 1894. Tuhle knihu pořád čtu a jednou v noci mi přišla myšlenka udělat jeho bustu. Už je namodelovaná z hlíny, zaformovaná a dál se uvidí podle peněz,“ řekl. Česák by byl nejraději, kdyby Zatvornikovu bustu mohl umístit právě tam. Nejlepší by to bylo v klášteře Vyšen, 400 kilometrů od Moskvy, kde působil jako biskup, dodal Česák.

Sochař příští rok oslaví šedesátiny. Tvoří ve svém bydlišti a ateliéru ve Starém Smolivci u Nepomuku. „Tam pořád pracuji, žiji a pěstuji všechno možné, abych byl zdravý,“ uvedl. Pracuje s kamenem, bronzem, nerezem, ocelí a dalšími materiály. Má zkušenosti se scénografií i technikou šperkařství. Je autorem desítek plastik a soch s duchovní tematikou. S jeho oltářem a sochou Panny Marie Zelenohorská se se lidé mohou setkat v kostele Nanebevzetí P. Marie na Zelené Hoře u Nepomuku. Dále vytvořil sochy svatého Jana Nepomuckého pro školu a nemocnici v Ugandě a pro rumunskou vesnici Gernik. V srbské Kruščici je jeho svatý Václav.

Dále vytvořil originální sošky hudebních cen Žebřík, Skatemana pro Škodu Sportpark v Plzni, přes dva metry vysokou sochu šermíře pro Olympijské muzeum v Lausanne ve Švýcarsku, bronzový monument Franka Zappy do německého Bad Doberanu, pro soukromé rockové muzeum v Basileji čtyři bronzové busty rockových legend, například Micka Jaggera a další. Je také autorem busty malíře Augustina Němejce na jeho rodném domě v Nepomuku a plastiky Dona Quijota na olšanské farmě Bolka Polívky.

Reklama

Doporučované