Hlavní obsah

Tip na výlet: Poutní místo Neratov v Orlických horách

Foto: Profimedia.cz

Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Reklama

Neratov v Orlických horách je poutním místem, a proto se vyplatí k němu alespoň kousek cesty dojít. Na cestu se můžete vydat například z Říček v Orlických horách. Letní tip Tomáše Urbánka, grafika Seznam Zpráv.

Článek

Turistická navigace Mapy.cz vám sice napíše, že trasa je dlouhá pouhých 9,5 km, nezapomeňte si však rozkliknout záložku výškový profil. Procházku po hřebeni si člověk musí nějak zasloužit. Nahoře vás však už čeká příjemná lesní procházka s občasnými výhledy, které stojí za to.

Na své si přijdou i historičtí nadšenci, kteří si mohou udělat krátkou odbočku k pěchotnímu srubu Průsek s možností prohlídky interiéru. Po pár kilometrech se dostanete k vyhlídce na horním konci Neratova, odkud je krásný výhled do okolí. Poté již klesáte po cestě lemované chalupami až dolů do středu vsi, kde vás uvítá cíl cesty, kostel NanebevzetÍ Panny Marie.

Unikátní stavba uprostřed neratovských lesů měla pohnutou historii. Kostel byl v roce 1945 zasažen raketou Rudé armády a vyhořel. Po revoluci byl zásluhou kněze Josefa Suchára a Sdružení Neratov postupně rekonstruován. Kostelní loď je zastřešena skleněnou střechou s dřevěným krovem a celý interiér si zachoval úžasnou atmosféru a pocit propojení s okolní přírodou.

Neratov

Neratov se nachází v CHKO Orlické hory. Milovníkům turistiky proto poskytuje ideální výchozí bod pro krátké procházky i náročnější túry v krásné přírodě. Můžete se například vydat na vycházku k Vysokému kořeni - přírodní vyhlídce, která při dobrém počasí nabízí výhledy až na Suchý vrch. Na své si přijdou i milovníci vojenské historie. Kousek od Neratova se nachází známá pevnost Hanička. Na nedalekém Anenském vrchu se nachází rozhledna, odkud jsou krásné výhledy do okolí.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště Neratov

Nejbližší autobusové spojení: Neratov

Pro návštěvníky jsou zpřístupněny i obě věže kostela. Zvláštností je, že kostel se nikdy nezavírá. Zejména čas, který tu strávíte v noci, patří k opravdu výjimečným zážitkům.

K občerstvení těla můžete využít služeb neratovské hospody, kde se točí výborné pivo Prorok z místního pivovaru. Provozování pivovaru i hospody patří k mnoha sociálním aktivitám Sdružení Neratov a práci zde našly osoby s postižením. Čím více se tedy občerstvujete, tím více pomáháte! A kdybyste to náhodou přehnali, nevadí, můžete přespat v Chatě Neratov.

Reklama

Související témata:

Doporučované