Hlavní obsah

„Nesmyslné, neudržitelné.“ Také na jižní Moravě kolabuje trasování

Foto: Profimedia.cz

Lidí požadujících test přibývá. Hygienici nestíhají.

Reklama

Krajská jihomoravská hygienická stanice hlásí i přes maximální nasazení svých pracovníků skluz několika dní. Lidé se chodí testovat jen pro jistotu.

Článek

Návaly lidí požadujících testování na koronavirus trápí v posledních dnech hygienické stanice. Na té jihomoravské pracují zaměstnanci více než dvanáct hodin denně, a to i o víkendech. „Situace je v tomto režimu neudržitelná a nemá smysl. Personál je vyčerpaný a brzy nebude nikdo, kdo by řešil závažné případy,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek.

Lidé jsou podle hygieničky vystrašení, a proto se chodí testovat jen pro jistotu. „Je třeba přestat lidi děsit. Pak nebudou na odběrových centrech návaly asymptomatických lidí. Je potřeba vysvětlit veřejnosti, kolik procent vyšetřených bylo pozitivních a kolik z pozitivních pak opravdu nemocných,“ dodala Ciupek.

Právě bezpříznakových případů přibývá. „S každým dalším takovým případem rostou počty jejich kontaktů k dále potřebnému vyšetření,“ řekla Ciupek. I přes maximální nasazení jsou pracovníci hygienické stanice s oslovováním a trasováním ve skluzu několik dní.

Systém testování je nevyhovující také podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Jaroslava Štěrby. „Testování samoplátců nám odčerpává kapacity na péči o ty, kteří jsou opravdu nemocní. Slovo “nemocnice“ je odvozeno od slova „nemocný“, takže bychom se měli především starat o nemocné raději než o agresivní dovolenkáře,” uvedl Štěrba.

Telefony na hygienické stanici neutichají. „Lidé na nás křičí, proč by měli zůstávat doma, když nemají příznaky a jenom chtěli vědět, jak na tom jsou. Jsme všemi těmi bezpříznakovými případy úplně zahlceni,“ postěžovala si Ciupek.

Kapacitu testování bude potřeba v Brně navýšit. Primárním odběrovým centrem je Fakultní nemocnice Brno, na výtěry ale docházejí zájemci také do Fakultní nemocnice u svaté Anny. „U nás se testuje zhruba šedesát lidí denně. Z toho je minimum samoplátců. Postupem času určitě bude nutné tuto kapacitu navýšit i tady. Zároveň by bylo dobré, kdyby samoplátce testovaly soukromé subjekty, abychom mohli být k dispozici hygienickým stanicím,“ uvedl přednosta Anesteziologicko-resuscitační kliniky Vladimír Šrámek.

Na problematickou situaci, která se týká většiny stanic v Česku, chce reagovat Ministerstvo zdravotnictví. V příštím týdnu hodlá spustit sebereportování na webu. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vládní Rady pro zdravotní rizika to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Daný člověk, který je pozitivně otestovaný, dostane informaci a obdrží webový formulář, kde vyplní informace o svých kontaktech, že se setkal s rodinným příslušníkem, pracovním kontaktem. Vyplní telefonní číslo, popíše stav,“ uvedl Vojtěch. Podle něho to bude znamenat významnou časovou úsporu pro hygieniky v následném trasování kontaktů. Doposud mají oslovit všechny vytrasované lidi sami.

Od dnešního rána eviduje Jihomoravská hygienická stanice 50 nových pozitivních případů. Hospitalizováno je celkově v Jihomoravském kraji asi 40 osob, z toho jsou čtyři ve vážném stavu. Na nejtěžší případy se specializuje Fakultní nemocnice u svaté Anny. „Jsme připravení na pacienty, kteří budou potřebovat umělou plicní ventilaci, případně pokročilou metodu podpory životních funkcí. Kapacita tohoto oddělení je pět lůžek a v současné době jsou na něm hospitalizováni tři pacienti,“ sdělil Šrámek.

Počty nemocných stále rostou. „V červenci jsme mívali hospitalizované dva až tři pacienty, teď je jich asi třicet. Starost o ně však zvládáme i za plného provozu nemocnice,“ řekl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba. Z dalšího masivního nárůstu počtu potřebných hospitalizací nemá ředitel Štěrba obavy.

Reklama

Doporučované