Hlavní obsah

Na otestování covidu-19 se čeká až týden. Lidé chodí raději do fronty

Foto: Profimedia.cz

Pacienti musí hledat a obvolávat odběrová místa, pokud se chtějí nechat otestovat a nečekat několik dní.

Reklama

Čekací doby odběrových míst a laboratoří se hodně liší. Někde dostanou lidé termín hned, jinde až za týden. Třeba samoplátci musí dobře hledat, aby se na vyšetření dostali v krátkém čase.

Článek

Hana byla minulou sobotu na svatbě. Později se ukázalo, že tam byl i jeden člověk, kterého posléze pozitivně testovali na covid-19. Nepřišla s ním sice do přímého kontaktu a hygiena se jí neozvala, raději ale ve středu zavolala své praktické lékařce, aby ji poslala na testy.

Podle lékařky by ale odběr tak brzo po vystavení viru nic neprokázal, a tak Haně nabídla vypsat žádanku až v pátek. Přitom ostatním svatebčanům lékaři žádanky bez problému vypsali ihned. Hana chtěla mít stejně jako oni jistotu, že covid-19 nemá, a tak se pokusila objednat na odběry jako samoplátce. Ve čtvrtek se na internetu porozhlédla po volných termínech v pražských nemocnicích, ale první možnost odběru byla až v úterý.

„Šla jsem si tedy ve čtvrtek stoupnout do fronty u odběrového místa u Nádraží Veleslavín a za tři hodiny se na mě dostalo,“ popisuje Hana (redakce její příjmení zná, ale z důvodu ochrany soukromí ho neuvádí).

Kdyby se přitom zarezervovala online, dostala by se na test až za pět dní. Nemocnice ale tvrdí, že nápor testů stíhají a rezervační systém funguje.

„Navýšili jsme kapacitu objednávkového systému a bereme pacienty, kteří jsou primárně přihlášeni online na danou hodinu. Ti, kteří přijdou se žádankou a s horečkou, tak samozřejmě budou otestováni hned. Ale směřujeme to k tomu, aby se každý přihlašoval online, protože to pomůže nám i čekajícím. Minulý týden se nám totiž stalo, že najednou přišlo 400 lidí bez objednání a museli dlouho čekat,“ vysvětluje aktuální systém mluvčí Nemocnice Na Bulovce v Praze Simona Krautová.

Termíny odběru na náhodu

Problém přitom není ani tak v rezervacích na odběrových místech a ve volných termínech, ale v roztříštěnosti systému testování. Neexistuje totiž jednotné online místo, kde by se indikovaný pacient, tedy ten se žádankou a testem proplaceným od pojišťovny, nebo i samoplátce mohl podívat na časové možnosti odběru v konkrétním městě. Někde navíc berou jen pacienty se žádankou, jinde jen samoplátce, na dalších místech pak oba druhy zájemců.

Největší nápor je na nemocnice v Praze, zároveň má ale hlavní město také nejvíce odběrových míst. To ale neznamená, že si pacienti mohou vybírat, naopak musí mít dobrý přehled, kde se objednat, případně kde se uvolní místo. Ústřední vojenská nemocnice tak měla ještě ve čtvrtek ráno zcela obsazeno až do úterý, večer se ale několik míst uvolnilo už na víkend.

Řada lidí, stejně jako Hana, místo sezení u počítače raději zamíří do fronty, kde mají jistotu, že se na ně v horizontu několika hodin dostane. Výsledek pak znají většinou do dvou dnů.

„Velkým problémem je nefunkčnost odběrových míst ve Středočeském kraji, kde se lidé nemají šanci nechat otestovat. Středočeši pak přijíždějí do Prahy a zahlcují odběrová místa. Proto chceme urychlit výstavbu dalších takových stanic,“ uvedl v pátek po jednání bezpečnostní rady hlavního města náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Lidé se žádankou se tak v pátek ráno mohli kupříkladu ve Fakultní nemocnici v Motole objednat až na středu 16. září odpoledne, stejně tak v Královských Vinohradech, Na Bulovce měli ale zájemci možnost přijít na odběr hned v pondělí.

V dalších městech je situace různá. Například v Chebu si podle rezervačního systému mohl člověk v pátek dopoledne zarezervovat první a zároveň jediné volné místo na tento týden až v pátek 18. září, po telefonátu ale pacient zjistí, že si může přijít bez objednání hned v pondělí. V Klatovech se šlo v pátek objednat nejdříve na úterý dopoledne, stejně tak v Pelhřimově. V Tišnově se žádankou od lékaře až ve čtvrtek, jako samoplátce ale už v pondělí ráno.

„Čekací doba na odběr je dva až tři pracovní dny. Chodí samozřejmě více lidí. Je zajímavé, že samoplátců je už jenom dvacet procent a přibývá indikovaných pacientů od praktiků a hygieniků,“ popisuje situaci ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně její mluvčí Dana Lipovská.

Nápor u soukromníků

Zatímco samoplátců ubývá na odběrových místech v nemocnicích, velký zájem registrují soukromé laboratoře. Na ty se právě samoplátci obracejí často v případě, když neseženou místo v nemocnicích a chtějí mít odběr rychle za sebou.

„Zájem o odběry se každým dnem zvyšuje a aktuální průměrná doba čekání na odběr v našich pracovištích je 48 hodin,“ říká Jarmila Bečvářová, vedoucí laboratoří Synlab. Ty mají svá odběrová pracoviště v Praze, Brně, Znojmě, Českém Krumlově a Českých Budějovicích.

Synlab navíc nezpracovává jen vzorky ze svých odběrových míst, ale právě i z nemocnic, které by jinak nestíhaly testy vyhodnocovat. Kapacitu má na tisíc vzorků denně.

To v laboratoři společnosti Ifcor si zájemci počkají na termín i týden, ačkoliv se odběrové pracoviště snaží individuálním zájemcům najít termín vždy co nejdříve. Výsledky totiž pacientům laboratoř sděluje vždy do 24 hodin, a z toho nechce slevovat, takže kapacita je omezená. Odběrové místo má Ifcor v Brně na Králově Poli.

„Musíme se nadále věnovat hlavně běžným pacientům, nemůžeme najednou přejít pouze na covid-19. Zřídili jsme ale i výjezdový tým pro firmy na území Jihomoravského kraje, který v případě zájmu odebere vzorky a otestuje zaměstnance,“ říká vedoucí laboratoře Ifcor Josef Konopka.

Jednu z největších soukromých laboratoří v Česku spravuje Spadia. Odběrová místa má v Praze, Brně, Rohatci, Ostravě, Frýdku-Místku, Novém Jičíně a Roudnici nad Labem. Například ve čtvrtek odpoledne bylo možné se objednat v hlavním městě a Brně na pondělí, na ostatních místech hned na pátek.

Mobilní odběrové místo má v Praze Spadia ve Žlutých lázních, a právě tam se některé dny tvořily fronty, ačkoliv si pacienti mohli rezervovat odběr do dvou dnů.

„V Praze lidé chodí bez objednání, takže pak musí čekat, protože se vyvolávají přednostně pacienti, kteří jsou objednaní,“ říká mluvčí Spadia Simona Součková.

Jen v Praze Spadia denně odebere 600 vzorků, celkově její laboratoře zpracují dva tisíce testů za den.

„V Praze je teď největší nápor, a to hlavně mladých lidí. Ale třeba i ve Frýdku-Místku se zájem zvedl, hodně se chodí testovat školy,“ dodává Součková.

Čekání na letišti

Specifická je pak situace na odběrovém místě na Letišti Václava Havla. To spravuje společnost GHC Genetics. Slouží jen pro samoplátce a speciálně pro cestující, takže se tam nelze objednat.

„Čekací doba je různá a průběžně se mění v závislosti na opatřeních vlády ČR, jakožto i opatřeních vlád a institucí jiných zemí. Zvláště pak na Letišti Václava Havla je velmi různorodá, dle leteckého provozu. Nelze tak říci, jak dlouhé jsou čekací lhůty, když někdy po příchodu jdete na řadu v řádu minut, ale nastávají i situace, kdy se na testování čeká několik hodin,“ říká ředitel GHC Genetics Viktor Furman. Mimo mobilního pracoviště na ruzyňském letišti spravuje společnost odběrové místo ještě na Václavském náměstí a u polikliniky na pražském Proseku.

Nemocnicím, stejně jako soukromým laboratořím se počty odběrů zvyšují. Pražská Nemocnice Na Bulovce nyní testuje denně 850 pacientů, ještě 14 dní zpátky to přitom bylo „jen“ 500. Fakultní nemocnice v Hradci Králové je aktuálně na 300 odběrech za den, oproti 200 na začátku září. Maximum je 400 odběrů denně, ale kapacity bude nemocnice navyšovat.

Soukromé laboratoře jsou na tom velmi podobně. Některé rovněž počítají s navyšováním kapacit s tím, jak roste zájem o testování. Spadia proto od pondělí přidá v pražských Žlutých lázních ještě jednu mobilní buňku.

Synlab otevře nová odběrová pracoviště vyjma jednoho v hlavním městě také v Brně a Českých Budějovicích, Ifcor by pak v řádu týdnů mohl otevřít nové odběrové místo v Jihlavě.

Reklama

Doporučované