Hlavní obsah

Lidé vzali nanoroušky útokem. Už to zase nabírá chaos, říká výrobce

Foto: Nanospace, Seznam Zprávy

Rozdávání jednorázových respirátorů a roušek penzistům je dalším populistickým gestem vlády, říká mimo jiné podnikatel Jiří Kůs.

Reklama

Vláda během léta vyvolala v lidech falešný dojem, že jsme zvítězili nad koronavirem, říká podnikatel Jiří Kůs. I proto teď jeho firma čelí vlně nákupů motivovaných obavami a panikou.

Článek

Podnikatel Jiří Kůs, šéf a spolumajitel domažlické firmy nanoSPACE, ve středu zažil nevídaný zájem o zboží, které nabízí obchodní portál jeho společnosti.

Po oznámení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že roušky a respirátory budou opět povinné ve všech vnitřních prostorách po celé republice, přišla doslova lavina elektronických objednávek. Lidé si za jediný den koupili tolik nanovlákenných ochranných pomůcek proti covidu-19 jako za březen a duben dohromady.

Jiří Kůs je na jednu stranu spokojen s aktuálními obchodními úspěchy, ale z dlouhodobého pohledu mu prý současná situace nijak velkou radost nedělá. „Teď sice jednorázově vyděláváme mnohem víc než v předchozích letech, ale pro nás i pro naše zákazníky by byly lepší kontinuální prodeje, nikoliv takovéto vlny,“ říká Kůs, který je i předsedou Asociace nanotechnologického průmyslu.

Za nervozitou, kterou zaměstnanci firmy nanoSPACE u své klientely podle něho už několik dnů pozorují, vidí podnikatel i jistou nedůvěru k vládě.

Rozhovor s Jiřím Kůsem o rouškách z letošního února, než vypukla epidemie koronaviru v Česku.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Co se včera u vás ve firmě dělo?

Už ráno se zvedla první vlna objednávek. Pravděpodobně to souviselo s rozšířením povinnosti nosit roušky a respirátory uvnitř budov v Praze. A když během dopoledne přišlo oznámení ministra zdravotnictví, že se roušky budou muset nosit v interiérech po celé republice, tak se ta křivka, kterou stále sledujeme, zvedla na rekordní úroveň. Najednou jsme na e-shopu měli několik objednávek za minutu. Běžně míváme v jeden okamžik na portálu kolem 30 až 40 lidí, a to se rázem zvedlo ke třem stovkám. Oproti normálu to šlo na desetinásobek a výše. Zažíváme něco podobného jako na konci ledna a v únoru, kdy nás tehdy lidé během několika hodin vykoupili.

A jste teď na tom podobně i se zásobami?

My jsme sklad naštěstí dost „nafoukli“, naším zbožím i zbožím od dalších českých výrobců jsme předzásobeni, ale pokud to takto půjde dál, mohou nás zákazníci vykoupit opět.

Mně ta situace obecně připadá podobná jako na začátku roku, úplně přes kopírák. A už to zase nabírá i ten chaos. Vláda opět mate lidi různými protichůdnými informacemi. Jako když na jaře dokolečka měnila otevírací doby v obchodech pro důchodce. A to pak nedůvěru prohlubuje.

Pokud bych byl cynický, řekl bych, že pro vaši firmu platí: čím hůř, tím vlastně lépe. Roste vám obrat i zisk.

Naše firma byla jediná na trhu, která ještě před pandemií dodávala antivirové roušky a antivirové šátky. U nás to nebylo tak, že bychom jen pragmaticky naskočili na nějaký byznysový boom.

Ono je sice úžasné, když teď máte velké prodeje, ale aby firma trvale rostla a měla stabilitu, tak potřebuje hlavně stabilní bázi prodeje. A toto jsou vlny, které úplně rádi nevidíme. My se snažíme držet poměrně velké sklady, což je dosti finančně náročné, abychom těm vlnám odolávali, ale nejsme v tom moc schopni plánovat. A musíme do toho hodně investovat, aniž bychom věděli, co bude za měsíc nebo za dva.

Teď sice jednorázově vyděláváme mnohem víc než v předchozích letech, ale pro nás i pro naše zákazníky by byly lepší kontinuální prodeje. Bylo by to lepší pro všechny české výrobce ochranných pomůcek, byť tento průmysl je dnes už daleko robustnější, než byl na začátku roku, kdy tu byl obrovský nedostatek.

A celá ta byznysová zlatá mince má jako vždy dvě strany, mimo jiné je to pro všechny v naší firmě obrovský stres a tlak, v němž žijeme už několik měsíců.

Jak se projevuje nervozita u zákazníků?

Naši lidé se zákazníky nepřetržitě telefonují a chatují, a co jsme tam začali už na začátku tohoto týdne pozorovat, jsou to takové někdy až zoufalé telefonáty: Mám babičku, co umírá na rakovinu, dejte nám pár roušek…To jsme zažívali v únoru, kdy byla první vlna paniky. Lidé moc nevěří, že to bude dobré.

Nevěří lidé vládě, že je před nebezpečím ochrání?

Z chování zákazníků našeho obchodního portálu ten pocit máme. Ti lidé nám to i opakovaně říkají - radši se předzásobíme, nevěříme, co nám říkají. Ale nedokážu odhadnout, jaké procento lidí podobné postoje sdílí. Nemyslím si, že je to nějaká majorita. Ale soudím, že pro lidi bylo jakýmsi překročením Rubikonu, když se počet pozitivně testovaných během jediného dne přehoupl přes tisícovku. To v zásadě spustilo tu lavinu.

Falešný signál

Kde vidíte důvody toho raketového nárůstu nových případů, který ve střední Evropě teď nemá obdoby?

Vidím jej v tom totálním rozvolnění během léta. Jak už jsem řekl, vláda vyvolala dojem, že jsme zvítězili nad koronavirem. Lidem byl vyslán falešný signál, že jsme překonali krizi, že je to už za námi. A to je samozřejmě nesmysl. Vir tady byl a vir tady zůstává. Těmi velkými jarními restrikcemi se pouze zabrzdilo jeho šíření. Potom přišlo léto, lidé cestovali, ani se tolik netestovalo, zdálo se, že je vše pod kontrolou. Ale teď se lidé vrátili do práce a do škol a zažíváme to, co zažíváme.

Nechci být kritikem za každou cenu, ale to letní rozvolnění bylo zcela neuvážené, byl to určitý mix populismu a nezodpovědnosti. Někdo si chtěl přihrát politické body a takto to dopadlo. Kdyby zůstaly přes léto roušky povinné třeba alespoň v celé veřejné dopravě, když ne ve všech interiérech, tak by tím byl vyslán alespoň symbolický signál, že zdaleka vyhráno není a že musíme zůstat ostražití. Prokaučovali jsme to.

Jak jsme podle vás výjimeční v tom, že jsme roušky v zásadě na celé léto sundali, když pomineme pražské metro a zdravotnická zařízení?

Z mých zkušeností to byl zcela výjimečný postup, nikde v Evropě takhle daleko nešli. Já jsem byl v létě ve Francii, projel jsem Německo, Rakousko, Itálii i Švýcarsko a všude, kde jsme zastavovali, roušky uvnitř budov nosili. Na benzinových pumpách, v obchodech, všude byly povinné a všichni to bez problémů dodržovali. Ve Francii, kde jsme byli s manželkou týden, úplně automaticky. I na ulici, když se vyskytl větší dav, tak si to lidé nasazovali.

Ono to není jen o rouškách, ale i třeba o dezinfekci. Já žiji v jižních Čechách, a když jdu dnes někam do supermarketu nebo na poštu, tak tam tu dezinfekci často už vůbec nemohu najít. Nikdo si toho ani nevšímá, úplně se vytratila ta ostražitost. A toto jsem v té západní Evropě neviděl. A ten apel ze strany našich politiků zmizel.

Oni to možná nemají na svědomí jen politici, ale i sociální sítě. Koluje tam spousta „fake news“, jak jsou roušky vlastně k ničemu, a dokonce zdraví škodlivé.

I to může hrát roli. Stejně jako se tam objevují informace o tom, jak je škodlivé očkování. Ale ten, kdo řídí tuto zemi a má kolem sebe experty, by měl lidi nasměrovat a tyto nesmysly vyvracet. A to se nestalo, místo toho jsme slyšeli, jak jsme nejlepší v Evropě.

Když zmizel ten apel ze strany politiků, otevřel se o to větší prostor různým konspirátorům a dezinformátorům, kteří tvrdí, že koronavirus fakticky neexistuje a mnoho dalšího. Až po úplné zpochybňování těch základních pravidel hygieny.

Opět populistické gesto

Jste členem iniciativy KoroNERV-20, která řeší i ekonomické dopady pandemie. Musíme se připravit i na další tvrdé ekonomické dopady?

Já jsem v řadě věcí optimista a idealista, ale obávám se, že nejen podzim bude hodně těžký. Představa, že teď to několik měsíců bude špatné a potom se vše vylepší a koronavirus zmizí, je podle mě zcela lichá. Můžeme to zvládnout, jen když budeme důsledně dodržovat základní pravidla hygieny a přizpůsobíme se situaci. A také když lidé nebudou shora dostávat zmatečné a protichůdné informace, když nikdo nebude manipulovat veřejnost a žonglovat s daty, protože i to vyvolává nervozitu a paniku.

Lidem je třeba říkat pravdu. Fungování ekonomiky je postaveno na důvěře lidí a u nás ta důvěra byla silně narušena. Máme šanci to překonat, ale zadělali jsme si na větší průšvih, než to mohl být.

Jak se díváte na záměr vlády poslat každému seniorovi jeden respirátor a pět roušek?

Je to zase jen gesto, které ničemu moc nepomůže. Půjde asi o nějaké respirátory KN95 dovezené z Číny, které jsou ve Správě státních hmotných rezerv. Lidé to budou mít jeden den a potom to mohou vyhodit. To samé jednorázové roušky. Bude to obrovská operace, která zahltí Českou poštu, ale problém se tím nijak nezmění. Kdyby to bylo nějaké trvalé zásobování domovů důchodců, sociálních služeb, tak budiž. Toto je zase ve stylu, jako když pan premiér Babiš v březnu řekl, kdo nemá respirátor, tomu ho osobně doveze. Stejný princip jednorázové a nic neřešící pomoci.

Vyndají to z hmotných rezerv, přitom to bylo primárně určeno pro organizační složky státu. A co když u nás dojde k tomu scénáři, co jsme viděli v italském Bergamu? Je to opět čirý populismus. Ty peníze a tu energii je třeba vrhnout úplně jinam. Posílit testování a posílit trasování. To, co bylo během léta tak zanedbáno.

Reklama

Související témata:

Doporučované