Hlavní obsah
Online

Vážně popálený horník zůstává v kritickém stavu. Metanu bylo v dole 4,5krát více, než je povolené

Záběry z místa neštěstí.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Čtvrteční výbuch metanu v dole ČSM patří k nejtragičtějším událostem v novodobé historii hornictví v České republice.

Článek

V dole ČSM v Karviné ve čtvrtek krátce po 17. hodině vybuchl metan. Neštěstí se stalo 880 metrů pod zemí, práce v podzemí byly po výbuchu okamžitě zastaveny, páteční směna už dolů nesfárala.

První informace ze čtvrtka hovořily o pěti mrtvých, v pátek ráno ale stoupl počet obětí na třináct. To ukazuje na to, že všech osm dosud pohřešovaných horníků je po smrti. Jeden ze zraněných horníků v nemocnici bojuje o život, je těžce popálený. Šlo o 12 Poláků a jednoho Čecha.

V nemocnicích zůstávají tři zranění horníci. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu.

  • Stav zraněných z dolu se nemění, těžce popálený muž je dál v kritickém stavu

    Stavy obou pacientů, které do ostravské nemocnice přivezli po důlním neštěstí, zůstávají beze změny. V rozhovoru pro Seznam to uvedla mluvčí nemocnice Naďa Chattová. „Muž, který k nám byl přepraven v kritickém stavu s popáleninami na více než polovině těla, zůstává dál v kritickém stavu a je v péči lékařů. Druhý zraněný je ve stabilizovaném stavu na standardním oddělení, i jeho ještě čeká řada vyšetření,“ uvedla.

    Pusťte si rozhovor s mluvčí FN Ostrava Naďou Chattovou o zdravotním stavu zraněných horníků.Video: Seznam Zprávy

  • Na památku obětí neštěstí v sobotu budou znít sirény

    Na památku 13 obětí neštěstí v černouhelném dolu ČSM na Karvinsku se v sobotu v poledne rozezní v Česku sirény. Na Twitteru to dnes oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), na pietním aktu se dohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a se šéfem hasičů Drahoslavem Rybou. Sirény letos uctily i památku českých vojáků padlých v Afghánistánu.

  • Kondolenci zaslal kardinál Dominik Duka

    Pozůstalým, horníkům, obyvatelům Karviné a polským přátelům adresoval svou kondolenci kardinál Duka. „S upřímným pohnutím a zaujetím sleduji vývoj situace po tragickém výbuchu na šachtě dolu ČSM. Ujišťuji vás svou modlitbou za vaše tragicky zahynulé blízké: muže, přátele, kolegy. V tyto dny a zejména v naší svatovítské katedrále o půlnoční mši budu na vás myslet. Tajemství světa, života a smrti nás neustále přesahují a někdy nezbývá, než se v pokoře sklonit a mlčky se modlit,“ uvedl kardinál Duka.

  • Ostrava večer uctí památku obětí

  • Kondolence lídra z Bruselu

    Předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera velmi zarmoutila zpráva o čtvrtečním důlním neštěstí na Karvinsku, při němž zemřelo 13 horníků. Uvedl to v dnes zveřejněném prohlášení. Myslí na rodiny obětí i na lidi v Česku a také v Polsku, odkud pocházela většina obětí.

    Šéf Evropské komise Juncker složil hold všem horníkům za „odvahu a obětavost, kterou každý den prokazují“. Pochválil práci záchranářů, kteří zasahují v dole ČSM na Karvinsku.

  • Soustrast rodinám mrtvých horníků vyjádřil také předseda Evropské rady Tusk

    Hlubokou soustrast rodinám mrtvých horníků vyjádřil také předseda Evropské rady Donald Tusk. „Jste dnes v našich myšlenkách a srdcích,“ uvedl na Twitteru Tusk, který sám pochází z Polska.

  • Nikdo nepřežil, je to jisté

    Po výbuchu metanu museli záchranáři podle velitele jejich čety uzavřít v dole několik kilometrů dlouhý úsek, aby zamezili šíření ohně a mohli ho uhasit. Na chlazení prostoru budou používat dusík a to potrvá několik týdnů, teprve poté bude možné vyprostit těla a dopravit je na povrch, řekl ČTK záchranář. Podle něj se četa, která v podzemí zasahovala ve čtvrtek, dostala až k mrtvým horníkům, takže je jasné, že výbuch nikdo nepřežil. Na místě ale byly podle záchranáře tak nebezpečné a riskantní podmínky, že nebylo možné těla vyprostit.

    Vedoucí zásahu Jaroslav Provázek popisuje záchrannou akci

    Vedoucí zásahu Jaroslav Provázek popisuje záchrannou akciVideo: Seznam Zprávy

  • Odškodnění polským obětem má vyplatit agentura, která je zaměstnala

    Mluvčí OKD Ivo Čelechovský ČTK řekl, že u českých horníků odškodnění vyplývá z kolektivní smlouvy, podle níž by měl každý člen nejbližší rodiny, tedy vdova a případně nezletilé děti, dostat odškodné ve výši 240 000 korun. Polské horníky by měla odškodnit agentura, která je zaměstnala. Vzhledem k rozsahu neštěstí ale OKD řeší, jak by se na tomto odškodnění podílela, řekl mluvčí.

    V době neštěstí pracovalo v dole 23 horníků. Většina byla ze zprostředkovatelské agentury Alpex, jejíž zástupci jsou podle Čelechovského i na místě neštěstí.

    Zemřelým bylo od 25 do 53 let, OKD je v kontaktu s jejich rodinami a řeší kompenzace a odškodnění.

  • Před vchodem do areálu OKD přibývají svíčky za oběti tragédie.

    Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

    Před vchodem do areálu OKD přibývají svíčky za oběti tragédie.

  • Babiš: Polské oběti musí být odškodněny stejně jako ta česká

    Český premiér Andrej Babiš na místě neštěstí řekl, že pokládá za spravedlivé, aby smrt polských horníků v karvinském dole ČSM byla odškodněna stejně jako tragédie jediné české oběti. Pokud by to nemohla udělat sama společnost OKD, které důl patří, vstoupí do věci stát, uvedl Babiš.

    Andrej Babiš komentuje neštěstí v KarvinéVideo: Seznam Zprávy

  • Sbírka na pomoc pozůstalým

    Poslanci uctili v úvodu dnešního jednání Sněmovny minutou ticha památku obětí důlního neštěstí v dole ČSM na Karvinsku. Poslanec Josef Hájek (ANO) v té souvislosti vyzval poslance i veřejnost k příspěvku do sbírky vyhlášené kvůli pomoci pozůstalým. Přispět je možné na bankovní účet 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí.

    Účet podle něj dostanou k dispozici i poslanci. „My horníci jsme jedna velká rodina a vždy mezi námi byla velká solidarita. Ti lidé fárali na našich šachtách, je jedno, jestli je to Čech, nebo Polák,“ uvedl Hájek.

  • Starosta Stonavy vyzval k tichým oslavám Vánoc

    Starosta Stonavy na Karvinsku Ondřej Feber (ANO) po čtvrteční tragédii v dole ČSM vyzval obyvatele obce, aby nadcházející sváteční dny trávili spíše tichým rozjímáním. V Ostravě dnes kvůli pietě zhasnou světelné dominanty a kraj hledá způsob, jak by mohl pomoci rodinám zesnulých horníků. „Obec určitě připraví i pietní akt. Hovořit o jeho konkrétní podobě je podle starosty ale ještě předčasné. „Jsme hornická obec a velice to vnímáme, jsme z toho špatní. Vyvěsili jsme samozřejmě smuteční vlajku. Máme tady klub krojovaných horníků s více než stoletou tradicí, takže určitě připravíme nějaký pietní akt, abychom vyjádřili soucit s horníky a jejich rodinami,“ uvedl Feber.

  • Zranění horníci jsou hospitalizovaní už jen v Ostravě

    Zraněný horník, který byl po čtvrtečním výbuchu metanu v dole ČSM na Karvinsku hospitalizován v Karviné-Ráji, byl dnes propuštěn do domácího ošetřování. Dva zranění, z nichž jeden je v kritickém stavu, zůstávají ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO). O jejich zdravotní stav se tam dnes zajímal polský premiér Mateusz Morawiecki, který navštívil místo neštěstí i nemocnici.

    Mluvčí ostravské nemocncie o stavu zraněných horníků.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

  • Polsko vyhlásilo na neděli den smutku

    Kancelář polského prezidenta oznámila, že na památku 12 polských horníků, kteří zahynuli v karvinském dole ČSM, bude neděle v Polsku vyhlášena dnem smutku.

  • Bývalí horníci zapálili 13 svíček za mrtvé

    Dva bývalí horníci z dolu ČSM dnes po 10:00 dorazili k dolu ČSM, kde při čtvrtečním výbuchu zahynulo 13 horníků. U vchodu do závodu zapálili 13 svíček za oběti, tragédie je silně zasáhla. Jeden z nich, Radomír Bartoň, ČTK řekl, že v dolech pracoval 30 let, mimo jiné i v dole ČSM. „Horníci jsou jedna rodina, ať je to Polák, Čech nebo Ukrajinec,“ řekl Bartoň. To byl také důvod, proč se s kolegou ráno domluvili a přišli zapálit svíčky. Vnímá také utrpení pozůstalých rodin a dětí.

  • Metanu bylo 4,5 krát víc, než povolují předpisy

    Mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek označil za evidentní, že při tragédii v dole ČSM musela být koncentrace metanu proti předpisům minimálně 4,5 násobná. „Jedna věc je jasná, musela tam být větší koncentrace metanu a muselo dojít k určitému počinu. Ten počin je předmětem šetření a nelze se k tomu teď vyjádřit – jestli tam byl nějaký přírodní vliv, lidská chyba, popřípadě technická závada, která mohla výbuch také způsobit,“ řekl Machek.

  • Prezident Zeman vzkázal přes Twitter svého mluvčího upřímnou soustrast

  • Polský premiér označil důlní neštěstí za obrovskou tragédii

    Polský premiér Mateusz Morawiecki, který dnes do dolu přijel, označil neštěstí za obrovskou tragédii a vyjádřil soustrast všem pozůstalým. Polští záchranáři budou na místě pomáhat českým kolegům, dokud bude třeba. Morawiecki uvedl, že zásah komplikuje extrémně vysoká teplota v podzemí. Je tam až 200 stupňů Celsia a v místě požáru mnohem více.

  • Výbuch v dole na Karvinsku zabil 12 Poláků a jednoho Čecha

    Při čtvrtečním neštěstí v dole ČSM na Karvinsku zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. OKD původně uvádělo, že zemřelo 11 Poláků a dva Češi. Zjistilo se ale, že jeden mrtvý původně považovaný za Čecha má i po 22 letech v Česku polské občanství. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Reklama

Hlavní zprávy