Hlavní obsah

Netanjahu přitvrdil: Izrael je stát jen židovských obyvatel, nikoliv Arabů. V zemi jich žije pětina

Netanjahu má před blížícími se volbami problém s obviněním z korupce.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Izrael je vlastí pouze židovských obyvatel. Dnes to na Instagramu napsal izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na izraelskou herečku Rotem Selaovou, která se zastala izraelských Arabů, již v devítimilionové zemi tvoří 20 procent populace.

Článek

Netanjahu před blížícími se dubnovými volbami opakovaně prohlásil, že jeho rivalové chtějí vytvořit vládu s arabskými politickými stranami. Selaová se proti takovýmto komentářům ohradila.

„Kdy zatraceně někdo v této vládě řekne veřejnosti, že Izrael je zemí všech jeho občanů,“ napsala herečka na Instagramu.

Netanjahu pod jejím příspěvkem uvedl, že tomu tak není. „Izrael není státem všech jeho občanů,“ odpověděl. „Izrael je národním státem pouze Židů,“ dodal premiér s odkazem na sporný zákon, který loni země přijala. Tento zákon definoval Izrael jako stát židovského národa.

Netanjahu doplnil, že arabští občané mají v Izraeli stejná občanská práva jako všichni ostatní, země ale není jejich národním státem.

Není to jediný kontroverzní krok, který premiér kvůli volbám učinil. V únoru ve snaze posílit pravici přiměl ke sjednocení krajní pravici s náboženskými stranami, což vyvolalo kritické reakce i mezi americkými židovskými organizacemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované