Hlavní obsah

Neúspěšný pokus očernit vojáky NATO v Pobaltí. Američany měla zdiskreditovat upravená fotka pořízená v Česku

Litevci vystopovali zmanipulovanou fotografii do České republiky.Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

S pomocí upravené fotografie pořízené v České republice zkusili neznámí internetoví trollové zdiskreditovat účastníky vojenského cvičení NATO v Pobaltí. Litevský útvar pro boj s dezinformacemi zachytil pokus o smyšlené obvinění amerických vojáků, kteří měli obrněným transportérem usmrtit dítě. Pobaltské státy čelí dlouhodobě masivním dezinformačním kampaním, které mají podle tamních zpravodajských služeb svůj původ v Rusku.

Článek

Jak Televizi Seznam řekl nadrotmistr Tomas Čeponis z útvaru „strategické komunikace” na generálním štábu litevské armády, pobaltský stát dopředu očekával, že se přes sociální sítě začnou šířit fake news týkající se pobytu aliančních vojáků v Pobaltí i konkrétně cvičení Sabre Strike 2018. V loňském roce se Litevcům podařilo v rekordně krátké době uvést na pravou míru falešnou zprávu, že skupina německých vojáků znásilnila 15letou litevskou dívku.

Před a po.

Zastavit šíření sofistikovaně připraveného hoaxu pomohl i výrok šéfa Vojenského výboru NATO, generála Petra Pavla, který ještě před litevskými úřady z incidentu obvinil Rusko. „My žijeme přece jenom blíže Ruské federaci, takže pro nás nejde o skrytou, ale o viditelnou hrozbu. Dezinformace jsou náš denní chleba. Pro nás je snadnější ruské informační aktivity v naší zemi pochopit,” uvádí Tomas Čeponis. Pokus o hoax s použitím fotky amerického obrněného transportéru Stryker pořízené v Česku považuje Čeponis za dosti amatérský. Jeho rozkrytí prý bylo pro litevské specialisty na dezinformace otázkou několika desítek minut.

Na litevském přístupu k novým, hybridním hrozbám je pozoruhodná jednota relevantních politických sil, odpovědný přístup médií i zapojení široké veřejnosti. „Jedním z receptů je samotné povědomí o tom, že nebezpečí dezinformačních kampaní existuje. Pak je člověk ostražitý a rozmyslí si dvakrát, než něco podnikne. Předjímáte některé události a přijímáte preventivní opatření, protože později by se vám to prodražilo nebo by to už nebylo možné,” prohlásil v rozhovoru pro Seznam šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius. „Svoboda tisku a svoboda projevu je nezpochybnitelná. Ale lež není alternativní názor,” dodává Linkevičius.

Někteří obyvatelé Litvy se do boje s dezinformacemi aktivně zapojují. Nahlašují hoaxy, které k nim doputovaly e-mailem nebo přes sociální sítě. Jiní dokonce proruské trolly aktivně nahánějí. „Kdo je podle knih a filmů tou nejúčinnější zbraní k potírání trollů? No přece elfové! Tak jsme amatérům bojujícím proti dezinformacím začali říkat ‚elf army’, armáda elfů. Pro elfy jde o soukromou iniciativu,” popisuje nadrotmistr Čeponis.

Součástí ruské diskreditační kampaně jsou i pokusy přepisovat litevskou historii, čehož se v loňském roce dopustila i mluvčí moskevského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Známý litevský novinář Andrius Tapinas v reakci na tuto událost své krajany vyzval, aby na Facebooku ohodnotili oficiální stránku ruské diplomacie. Zapojilo se 70 000 Litevců, kteří srazili hodnocení facebookové stránky na nejnižší možnou úroveň.

Reklama

Doporučované