Hlavní obsah

V Pobaltí pokračuje vojenské cvičení NATO. Zapojí se i Češi

Alianční jednotky cvičí překonávání přírodních překážek nedaleko litevského Kaunasu.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Pobaltského cvičení s názvem Saber Strike se účastní na 18 000 tisíc vojáků z 19 zemí. Cílem je zlepšit součinnost aliančních jednotek předsunuté přítomnosti (Enhanced Force Presence – EFP). Na místě je šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

Článek

Ve středu byl na programu jeden z klíčových bodů celého cvičení – překonávání přírodních překážek. To vojáci cvičili ve výcvikovém prostoru nedaleko litevského města Kaunas, které leží na soutoku dvou řek. Jednou z nich je Němen, nejdelší a nejvodnatější řeka v zemi. Ženisté měli za úkol přes ni v co nejrychlejším čase přepravit americká ozbrojená vozidla. Právě obrněné osmikolové transportéry Striker patřící druhé americké kavalerii minulý týden na cestě z německé základny brázdily české dálnice.

Pobaltská vojenská mise budila v uplynulých týdnech značnou politickou pozornost. Komunistům účast české armády v předsunuté alianční přítomnosti vadila. Vyslovili se proti rozšíření českého vojenského působení v zahraničních misích, na rozdíl od ANO a dalších parlamentních stran. „Česká republika je členem NATO, a tak se musíme chovat bez ohledu na jakákoli vyjádření politických stran,“ poznamenala k pobaltské misi ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius o české kritice aktivit vojenských jednotek NATO.Video: Jiří Hošek

Kritika ze strany českých komunistů je podle zahraničních politiků neopodstatněná. „Nevím, jestli čeští komunisté předstírají, že nechápeme, co se kolem nás děje, nebo je z jejich strany pohodlnější, že to prostě sami nechápou. Aktivity Severoatlantické aliance v Pobaltí, to není agrese, konfrontace nebo eskalace. Děláme úplné minimum ve srovnání s obřími (ruskými) demonstracemi síly kolem nás,“ řekl v rozhovoru pro Seznam litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius.

NATO rozhodlo na své východní křídlo vyslat jednotky v loňském roce kvůli obavě východních členů z postupu Ruska. Akce spočívá v přítomnosti mechanizovaných praporů v Pobaltí a v Polsku v počtu asi 1200 vojáků v každé zemi.

Reklama

Doporučované