Hlavní obsah

Covid pas vás pustí k moři. V tuzemsku ovšem může skončit debaklem

Foto: Profimedia.cz

S covid pasem bude možné cestovat, podle odborníků ho ale nebude možné používat bez uzákonění v Česku (ilustrační snímek).

Reklama

Pokud se ministerstvu zdravotnictví nepodaří přidat do zákona pasáže o takzvaném covid pasu, mohou podle odborníků Čechy čekat potíže. Dokument by pak nemohl sloužit jako jednoduchá „vstupenka“ například do restaurace nebo kina.

Článek

Evropský projekt, který si klade za cíl usnadnit cestování a prokazování, že je člověk bezinfekční, takzvaný covid pas, se zatím nepodařilo projednat v Poslanecké sněmovně.

V konečném důsledku to může pro stát znamenat jedno zásadní omezení a pro obyvatele Česka jednu zásadní nepříjemnost. Stát sice pravděpodobně bude moci dokument vydávat, ale hrozí, že bude k ničemu. A že jej lidé nebudou moci v rámci České republiky používat. Soud totiž nemusí uznat, že by právě covid pas měl sloužit jako důkaz o tom, že člověk není nakažený, a tedy jako jakási jednoduchá vstupenka například do restaurace, divadla, kina nebo na koupaliště.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Cestování do zahraničí by se potíže týkat neměly. Člověk covid pasem na hranicích prokáže, že je neinfekční, a může pokračovat například k moři. Ani tady ale celá věc není bez problémů. Zatímco původně neexistovala jiná alternativa, než že se budou covid pasy lidem poskytovat zadarmo, nyní hrozí, že zdravotnická zařízení mohou jejich vydání zpoplatnit.

Oba problémy vychází z toho, že covid pasy budou i nadále vydávané jen na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. S tím má ovšem resort ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v posledních dnech velmi špatné zkušenosti.

Nejvyšší správní soud zrušil hned několik opatření, která omezovala provoz stravovacích služeb a kasin, škol nebo například zakazovala fungování lyžařským střediskům.

Vojtěch je tak ohledně budoucnosti covid pasů v nejistotě. Pokud se covid pasy nepodaří uzákonit, stát se podle něj nemusí dostat k potřebným informacím. „Bude problém vůbec mít k dispozici data, kdo je očkovaný, kdo je testovaný. Jsou to data, která jsou dneska sbírána pouze a jedině na základě mimořádného opatření,“ argumentoval Vojtěch ve Sněmovně.

Dodal, že pokud mimořádné opatření kdokoliv napadne u soudu a justice mu dá za pravdu a opatření zruší, stát přijde o možnost sbírat data o očkovaných, testovaných a lidech po nemoci. Reálně tak nebude ani schopen vydávat potvrzení.

„Takže to je skutečně podle mě právní problém,“ dodal Vojtěch. Ve Sněmovně ovšem ve čtvrtek neuspěl, poslanci zákon neprojednali a celý projekt certifikace se tak opírá pouze o mimořádná opatření.

Není problém dokument, ale omezování na jeho základě

Redakcí oslovení odborníci na zdravotní právo ovšem tvrdí, že scénář prezentovaný ministrem Vojtěchem, tedy zrušení mimořádného opatření a faktická nemožnost státu vydat Čechům mezinárodní dokument, není pravděpodobný.

„Opatření byla doposud shazována kvůli nedostatku pravomoci. Myslím si, že by se vydávání covid pasu ještě dalo schovat pod zákon o ochranně veřejného zdraví. Na mysli mám technický aspekt samotného vydávání,“ říká právník Petr Bezouška z advokátní kanceláře PRK Partners.

Na druhou stranu Bezouška připouští, že mimořádná opatření se opírají o velmi obecné ustanovení v zákoně o ochraně veřejného zdraví, které mluví o „dalších určitých činnostech k likvidaci epidemie nebo nebezpečí jejího vzniku“.

„Ve svém důsledku by tak mohlo být zpochybněno i vydávání samotných certifikátů,“ míní právník.

Upozorňuje tedy na to, že jedna věc je vydávat samotný dokument a druhá jej v Česku od lidí požadovat. Například ke vstupu do restaurace, divadla nebo na koupaliště.

Před tím konkrétně varuje také Ondřej Dostál, právník a expert na zdravotnické právo, který pracuje pro Pirátskou stranu. „Restrikce by mohl řešit Nejvyšší správní soud. Nemají tolik společného s tím, jak se prokazuji, tedy s covid pasem, ale jsou o tom, co smím nebo nesmím,“ říká Dostál.

Zjednodušeně řečeno – covid pas i bez speciální legislativní úpravy může fungovat jako usnadnění pro cestovatele, Ministerstvo zdravotnictví by ale u soudu mohlo narazit, pokud by ho chtělo využívat i v rámci republiky.

Tomu nasvědčuje i důvodová zpráva k zapracování covid pasu do legislativy, jež uvádí, že aktuálně chybí v zákoně možnost vymezování „fyzických osob, které prodělaly toto infekční onemocnění, byly proti němu očkovány nebo byly na toto onemocnění vyšetřeny, prokázat tuto skutečnost“.

Dokument s chybami a za peníze

Ministr Vojtěch ve Sněmovně také argumentoval tím, že zákon výslovně zavádí povinnost vydávat certifikát, a to bezplatně. Nebude-li covid pas zanesen v zákoně, hrozí podle něj, že některá zdravotnická zařízení budou požadovat za vystavení dokumentu poplatek. „Pokud někdo bude za certifikát chtít klidně pět tisíc korun, tak za něj bude účtovat pět tisíc korun a my nemůžeme a nemáme jakoukoliv možnost mu v tom zabránit,“ varoval ministr zdravotnictví.

Na to Ondřej Dostál reaguje, že by to měl vyřešit trh. „Věřím, že kdyby certifikát někde dávali za peníze, tak se lidé budou chodit testovat a očkovat jinam,“ konstatuje zdravotnický expert Pirátů.

Podle poslance TOP 09 a lékaře Vlastimila Válka ale hrozí i další potíže s certifikáty. Zdravotnické údaje totiž vychází z databáze Informačního systému infekčních nemocí. V té se ovšem mohou objevovat chyby. „Můj syn se jmenuje stejně jako já, bydlí na stejné adrese, je to také doktor. Je velké riziko, že ho systém sjednotil se mnou,“ popisuje Válek. Konstatuje, že takových chyb mohou být v systému i desítky tisíc.

Reklama

Doporučované