Hlavní obsah

Nevěřili nám, že jsme všichni z Litvínova. Vzpomínky trenéra, který učil hokej šampiony

Nejlepšímu trenérovi jeho žák. Václav Černý naučil hrát v dětství hokej třetinu českého týmu z Nagana. Podívejte se, jak vzpomíná na začátky legendární litvínovské generace.Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šlégr byl vymazanej, Reichel miloval oplatky a Lang s Ručinským se nejlépe učili. Na generaci hokejistů, kterou Litvínovu záviděl celý svět, vzpomíná jejich první trenér Václav Černý.

Článek

„Byla to výjimečná třída. Říkali jsme, že se tady dvacet let taková parta nesetká. Bohužel, ono už je to třicet let a žádná naděje, že by taková parta tady mohla znovu začít a obnovovat ten slavný litvínovský hokej. Ba dokonce ten český,“ vzpomíná Václav Černý na třídu hokejistů, kterou Litvínovu záviděl svět.

Dnes je to přesně dvacet let, co Češi na olympiádě v Naganu gólem Jiřího Šlégra a proměněným nájezdem Roberta Reichela vyřadili v semifinále Kanadu. Byli u toho i jejich další dva spolužáci ze školy Robert Lang a Martin Ručinský.

Václav Černý učí hrát hokej nejmenší hokejisty v Litvínově už padesát let. Od třetí do osmé třídy vedl také tuhle partu naganských šampionů. „Nikde nám nevěřili, že jsme všichni z Litvínova, z jednoho malého města, které nemá ani třicet tisíc obyvatel. Museli jsme ukazovat pasy,“ říká.

I když v průběhu olympiády původu mužstva nikdo nevěnoval příliš pozornosti, rovnou třetinu mužstva poskládali odchovanci ze severu Čech. Václav Černý je všechny v dětství trénoval.

Reklama

Doporučované