Hlavní obsah

Nevíme, kdy se děti a studenti vrátí do škol, přiznal Babiš

Foto: Youtube kanál A. Babiše

Premiér Andrej Babiš ve svém dnešním internetovém pořadu.

Reklama

Žáci se do lavic po Velikonocích nejspíš nevrátí. Ve svém internetovém pořadu to dnes řekl premiér Andrej Babiš. Podle něj zatím vláda neví vůbec, kdy se děti do škol vrátí, vše prý záleží na epidemické situaci.

Článek

Už začátkem března premiér Andrej Babiš tvrdil, že návrat dětí do škol by mohl být možný první týden po Velikonocích, tedy 12. dubna.

„Když něco říkám, odvolávám se na epidemiologa (Petra) Smejkala, který řekl, že by ta debata měla být po Velikonocích,“ řekl Andrej Babiš (ANO) pro Právo.

Dnes odpoledne však Babiš ve svém pořadu na internetu přiznal, že vláda neví, kdy se studenti vrátí do škol. „My dneska nevíme, kdy se situace zlepší, aby se studenti vrátili do škol,“ uvedl premiér. Reagoval tak kromě jiného na kritiku resortu školství kvůli jejich plánům na maturitní zkoušky.

„Byl jsem v Rakousku, jednal jsem s ministrem školství. Určitě mají lehčí maturitu než naši maturanti, takže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy má připravenou pouze jednu variantu maturitní zkoušky, která počítá s tím, že se studenti vrátí v průběhu dubna do školy,“ dodal Babiš s tím, že preferuje pouze úřední maturitu pro všechny.

Europoslanec ODS kritizuje vládu za zavřené školy:

Kvůli tomu se dostal do křížku s šéfem resortu Robertem Plagou (za ANO) – podle něj nelze udělat úřední maturitu pro všechny. Jeho resort proto udělal kompromis a úřední maturita prošla, ale jen pro vybrané. Pokud budou chtít, mohou ji získat žáci zdravotnických a sociálních oborů, ať už byli povoláni nebo pracovali dobrovolně alespoň 160 hodin v nemocnicích. Jde ale jen o státní část zkoušky, profilové zkoušky musí složit.

Kvůli epidemii covidu-19 upravilo ministerstvo podobu maturit už v lednu. Tehdy rozhodlo, že se letos podobně jako loni kvůli pandemii koronaviru zruší písemné práce z povinné češtiny a cizího jazyka. Na test z jazyků prodloužilo čas ze 75 na 85 minut, z cizího jazyka ze 100 na 110 minut a z matematiky ze dvou hodin na 135 minut. Období pro praktické zkoušky nastavil úřad do 27. srpna a umožnil ředitelům škol změnit formu a hodnocení těchto zkoušek nebo naplánovat praktickou výuku i na letní prázdniny.

Premiér Andrej Babiš se ve svém dnešním pořadu také odkazoval na průběh distanční výuky, kterou šetřila Česká školní inspekce. „Vysoký počet žáků se podle České školní inspekce nezapojuje do distanční výuky,“ řekl.

Seznam Zprávy šetření podrobně popsaly a ze závěrů inspekce vyplývá, že zůstává zhruba 50 tisíc žáků, kteří se vzdělávají pouze formou zadávání úkolů, případně konzultací. A o minimálně 10 tisících dětí nemají učitelé od jara žádné zprávy.

Velkou roli v tom hrají sociální poměry. Česko má oproti jiným zemím obrovskou závislost vzdělání na rodinném zázemí, což se v době uzavřených škol jen znásobilo. Ze zjištění České školní inspekce ale také vyplývá, že existují stovky a možná i tisíce žáků, kterým škola prostě ani nedala šanci se z domova kvalitně vzdělávat.

Reklama

Doporučované