Hlavní obsah

Nevyplatí se ani rozsvítit, kritizují divadla a kina plánované rozvolnění

Foto: Shutterstock.com

Divadlům ani kinům se navrhovaná opatření nevyplatí, patrně by neotevřela –⁠ Ilustrační foto.

Reklama

U vstupu vyfasujete respirátor, zapíšete se do evidence, prokážete se negativitou a usadíte se do prázdného sálu. Můžeme začít. A nebo taky ne. Pokud totiž bude platit návrh nového systému PES, část provozovatelů raději neotevře.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo nový systém, který určí pravidla mimo jiné pro kulturní život. Redakce Seznam Zpráv zjišťovala, jak drakonické podmínky vnímají provozovatelé divadel a kin.

Co nového čeká na milovníky filmového plátna a divadelních prken, pokud nový systém PES vláda schválí?

Za velmi přísných podmínek smí diváci do kina a divadla už ve čtvrtém stupni. Ale jen s negativním testem. Ke vstupence se bude u okénka vydávat respirátor. Na chrastění popcornů a popíjení koly můžete zapomenout. Kino nebo divadlo bude více než poloprázdné, počet návštěvníků se totiž omezí na dvacet procent kapacity. Celkový počet diváků pak nesmí přesáhnout 300.

Ušetřeni novinek nezůstanou ani herci. Do kostýmů budou moci jen s negativním antigenním testem, nebo s rouškou. U hudebních koncertů musejí mít hráči rozestupy 1,2 metrů.

Ani třetí stupeň nebude příliš jednodušší. Povinné jsou opět dvoumetrové rozestupy diváků i respirátory FFP2. Bonusem je objednávkový systém vstupenek a evidence návštěvníků. A do zpěvu nikomu nebude, tentokrát povinně.

Kulturní zařízení si budou moci zvolit, zda budou po divácích vyžadovat negativní test. Pokud ne, musejí počítat s větším omezením kapacity. U sálů do tisíce sedadel bez testu budou moci návštěvníci naplnit jen 25 procent kapacity, ale s testem až polovinu.

Vstupenky nezaplatí ani topení

Divadelníci a kinaři kritizují především povinnost nechat se testovat. Nevěří, že se lidé kvůli duševní katarzi budou mučit cestou do nemocnice a postáváním ve frontách.

„Nevěřím tomu, že by se lidé kvůli návštěvě divadla nechali testovat. Evidence diváků naopak není problém, probíhá už v podstatě přes software při nákupu lístků,“ řekla ekonomicko-provozní ředitelka Divadla na Vinohradech Věra Slawinská. Problém nevidí ani v povinnosti dávat ke vstupenkám respirátory, už loni to tak divadlo dělalo s rouškami.

Divadlo, řízené Tomášem Töpferem, které spadá pod hlavní město, by ve čtvrtém stupni mohlo s kapacitou 624 míst vpustit jen 124 diváků.

„Myslím, že bychom hráli až v režimu, kdy bychom mohli mít zaplněnou alespoň polovinu kapacity, kolem 300 lidí,“ dodává Slawinská s tím, že se teprve podmínkami otevření divadlo bude zabývat. Polovinu sálu by podle návrhu systému PES mohlo divadlo zaplnit ve třetím stupni, ale jen pokud bude vyžadovat negativní test na covid-19 a ke vstupenkám bude rozdávat nebo prodávat respirátory třídy FFP2 nebo KN95.

Požadavek na dvacet procent kapacity vidí jako velkou překážku. „Je pro nás absolutně neekonomické v takovém případě vůbec hrát. Jsme velké divadlo, máme velké náklady na provoz a rozsvítit a vytopit je dražší, než kolik bychom vybrali od lidí,“ uvedla pro SZ Byznys.

Otevření má ale ještě jeden háček. „Nejsme schopni hrát ze dne na den, vstupenky musíme prodávat nejdříve měsíc předem,“ dodala žena.

Divadlo na Vinohradech má štěstí v neštěstí. Loni mu tržby klesly zhruba na třetinu oproti roku 2019, ale ztrátu do koruny uhradil pražský magistrát.

Není to rozvolnění

Otevřít svá tři multikina v Praze, Teplicích a Olomouci by se zdráhal spolumajitel Premiere Cinemas Czech David Horáček. Na novém systému nevidí nic pozitivního.

„Ve čtvrtém stupni bychom neotevřeli a špatně vypadají i podmínky ve třetím stupni. Není to rozvolnění podmínek ani žádná pomoc. Je to jako kdyby řekli, nechoďte do kina,“ nelíbí se mu návrh.

Vadí mu v podstatě všechny nové podmínky včetně povinnosti provozovatelů vést ve třetím stupni PES evidenci návštěvníků. „Pochopil jsem to jako povinnost zaznamenat si e-mailovou adresu a telefonní číslo,“ vysvětlil Horáček, podle kterého vůbec nebude prostor to kontrolovat.

Ani on nevěří, že přijde s podmínkou testu dost diváků. „Bavil jsem se o tom s několika lidmi a nikdo by nikam za těchto podmínek nešel,“ říká.

Nejvíc ho však ze židle zvedl jiný požadavek. „My budeme rozdávat respirátory? Zaplatíme je za to, co vyděláme. Totální maglajs. Celé je to neproveditelné, likvidující a nesmyslné. Ten, kdo to dává dohromady, vůbec nemá šajn o tom, jak to v kině chodí,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované