Hlavní obsah

Vláda má na stole nově upravený PES: takto se budou vracet děti do škol

Foto: Shutterstock.com

Už ve čtvrtém stupni nového indexu PES mohou lidé do kin a divadel, ovšem za přísných opatření proti šíření koronaviru.

Reklama

Seznam Zprávy získaly novou verzi tabulky protiepidemického systému PES. Počítá s tím, že by se lidem už ve čtvrtém stupni mohla otevřít kina a divadla. A také s návratem části školáků do lavic.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce upravenou tabulku opatření v pátek představit vládě na mimořádném zasedání. Novinky by podle změněných pravidel měly čekat školství, zdravotnictví i oblast kultury.

Pátý stupeň nově upravené tabulky PES nařizuje distanční výuku na všech stupních s výjimkou mateřských škol, speciálních škol a 1., 2. a 9. ročníků základních škol a závěrečných ročníků středních škol a konzervatoří. Praktická a laboratorní výuka posledních ročníků vysokých škol může probíhat v maximálním počtu 20 osob, zbytek mají obstarat individuální konzultace.

Ve čtvrtém stupni PES se počítá s prezenční výukou v mateřských školách, speciálních školách, dále na 1. stupni a v 9. ročnících základních škol. Ve škole mají být i závěrečné ročníky středních škol a konzervatoří. Rotační prezenční výuka se týká 2. stupně základních škol. S výjimkami má distanční výuka platit pro střední školy, vyšší odborné školy i vysoké školy. Povolují se skupinové a individuální konzultace.

Prezenční výuka pro všechny bez výjimek platí až ve druhém a prvním stupni PES.

Foto: Seznam Zprávy

Nově upravená opatření indexu PES.

Změnit se má i kulturní život. Už ve čtvrtém stupni indexu PES by lidé mohli do sálů, ovšem za přísných režimových opatření a v omezeném počtu. Dle tabulky budou povinné dvoumetrové rozestupy ve společných prostorách, ochrana dýchacích cest a obsazení maximálně dvaceti procent kapacity. Maximem je přitom tři sta sedících diváků. Kromě toho budou lidé potřebovat negativní test na koronavirus a FFP2 respirátor.

Dalšími podmínkami je evidence návštěvníků a objednávkový systém vstupenek. Více lidí se na kulturní akce dostane ve třetím stupni PES, který už upravuje pravidla pro prostory do tisíce sedadel a nad tisíc sedadel. Obojí se dále dělí do variant: s testem a bez testu.

Pokud pořadatel podmíní účast testy na koronavirus a akce se koná v sále do tisíce sedadel, může sedadla obsadit z 50 procent, všichni návštěvníci zároveň musí mít kromě negativních testů na koronavirus také respirátor třídy FFP2. Pokud test pořadatel vyžadovat nebude, může prostory zaplnit pouze do kapacity 25 procent usazených diváků, respirátory zůstávají povinné.

Do prostorů nad tisíc sedadel potom může bez testu přijít pouze 250 osob, zároveň se kapacita nesmí zaplnit na víc než 25 procent. Varianta s povinnými testy je opět benevolentnější – maximálně 500 usazených diváků plus 25 procent z kapacity nad 1000 sedadel.

Ve druhém stupni už rozdělení není. Postačí dodržování režimových opatření, nošení roušek a dodržování rozestupů. Venkovních akcí se může účastnit maximálně 500 lidí v sektoru venku a 250 v sektoru uvnitř. Celkově smí být kapacita zaplněna do 60 procent. I zde se píše o nutné evidenci návštěvníků.

Při prvním stupni může být ve venkovním sektoru až tisíc lidí, ve vnitřním až 500.

Foto: Seznam Zprávy

Další upravená opatření.

K tomu, aby lidé vůbec mohli za kulturou vyrazit, je ovšem třeba přesun do čtvrtého stupně. I v této oblasti se rizikový index změní. Nově počítá například se zařazením ukazatele orientačního zatížení zdravotního systému.

Jednoduše řečeno: více než 4000 pacientů ležících v nemocnicích a více než 600 lidí v intenzivní péči zařazují zemi do pátého stupně PES. Přechod na nižší čtvrtý stupeň tabulka povoluje při 3000 hospitalizovaných s covidem a 450 pacientech na lůžkách intenzivní péče. Dle těchto údajů je tedy Česko aktuálně přesunu do nižšího epidemického stupně poměrně vzdálené – ve čtvrtek bylo v nemocnicích více než 6000 lidí.

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno se ještě změní.

Nová verze tabulky kromě toho zdůrazňuje také nutnost snížení mobility lidí – tedy jejich pohybu například mezi domovem a prací nebo nákupy – v jednotlivých stupních rizika. V pátém nejvyšším stupni je třeba mobilitu snížit o 55 procent, pokud jde o provozovny, služby a volný čas. Na pracovišti má klesnout o 30 až 40 procent.

Pokud věc opět zjednodušíme: lidé by měli v ideálním případě co nejvíce využívat home office a také obecně zůstávat více doma a pobyt mezi většími skupinami omezit na minimum.

Foto: Seznam Zprávy

Česko se bude řídit novými pravidly.

Na novinky v opatřeních už ve středu upozornil server TN.cz. Kromě školství a kultury upravuje i opatření týkající se amatérských a profesionálních sportovců či provozování saun a bazénů.

Ministerstvo zároveň změnilo počty lidí, kteří se při jednotlivých stupních rizika mohou ve skupině srocovat venku a uvnitř. Při pátém stupni PES se lidé mohou takto sdružovat pouze ve dvojicích, při čtvrtém může být osob až šest. Ve třetím stupni PES se venku může setkat až 30 lidí, uvnitř pouze 12. Ve druhém stupni se počty zvyšují na povolených 100 lidí venku a 50 uvnitř, v nejnižším stupni se venku může setkat 500 lidí, uvnitř 100.

Zároveň by nově pro první dva stupně pohotovosti nemělo být nutné udržovat zemi v nouzovém stavu.

Reklama

Doporučované