Hlavní obsah

Nevzdáme se, prohlásil protitálibánský velitel posledního svobodného regionu

Svět bez obalu: Budeme za svou svobodu bojovat, vyhlásil velitel Masúd posledního afghánského regionu, který dosud nepadl do rukou Tálibánu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Syn afghánského „Lva z Pandžšíru“ se připravuje na odpor proti tálibánskému režimu. Ahmad Masúd, syn uctívaného afghánského vůdce, říká, že tisíce jeho vojáků se připravují ze své pevnosti v afghánském údolí Pandžšír.

Článek

Území se nachází asi 100 km severovýchodně od Kábulu a je jediným z mála regionů, které ještě v Afghánistánu nepadly do rukou Tálibánu.

„Chtějí se bránit, chtějí bojovat, chtějí vzdorovat jakémukoli totalitnímu režimu. To, za co teď bojujeme, je celá naše země, bojujeme za suverenitu, za mír, za lidi, za inkluzi a toleranci a za umírněnost. Za všechny tyto hodnoty teď bojujeme.“ uvedl Masúd pro agenturu Reuters. Masúdův otec Ahmad šáh Masúd byl známý jako „Lev z Pandžšíru“, který v 80. letech bojoval proti sovětským vojskům i proti Tálibánu o desetiletí později. Jeho synovi bylo jen 12 let, když ho zavraždili sebevražední atentátníci Al-Káidy. Stalo se tak pouhé dva dny před útoky z 11. září 2001, a Spojené státy tak přišly o klíčového potenciálního spojence.

„Být bez otce bylo těžké, ale také inspirující,“ řekl mladý Masúd v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa, ke kterému došlo v roce 2019. Během něho varoval Spojené státy před podepsáním mírové dohody s Tálibánem. „Válka tím neskončí. Podpoří to jen násilí a další krveprolití. Poškodí to Spojené státy. Když velmoc podepíše dohodu s takovou skupinou, jen to další podobné militantní bojůvky povzbudí,“ prohlásil tehdy Ahmad Masúd. Tálibán uvedl, že síly odporu v Pandžšíru obklíčil. Poté co se zmocnili amerického vojenského vybavení, jehož hodnota se odhaduje na stovky miliónů dolarů, tak se jejich bojová síla radikálně zvýšila. Řada tálibánských bojovníků má teď na sobě americké přilby i elitní bojovou výstroj. Tálibán také může Pandžšír obléhat, provincii izolovat a ekonomicky zničit.

Islamistické hnutí uvedlo, že ale dává přednost jednání před bojem. „Tálibán nechce riskovat zabití mnoha svých lidí. Pokud však ovládne zbytek Afghánistánu, obležená provincie by s ním dříve či později musela navázat nějaký kontakt, aby přežila,“ říká expert RFE/RL na Střední Asii Timur Umarov.

Ahmad Masúd je připraven s Tálibánem jednat a vyzval k utvoření vlády v Kábulu, která by zahrnovala všechny afghánské etnické skupiny. Uvedl ale, že pokud se bojovníci Tálibánu pokusí vstoupit do údolí Pandžšír, postaví se jim jeho síly na odpor.

Dodal, že nyní velí tisícům bojovníků z celé země a také bývalým vládním vojákům, kteří se stáhli právě do Pandžšíru. „Chceme, aby si Tálibán uvědomil, že jediná cesta vpřed vede přes vyjednávání a rozhovory, a my s nimi chceme mluvit,“ říká mladý afghánský vůdce. I další skupina válečných vůdců v Afghánistánu, mezi nimiž je i velitel uzbeckých milicí Abdul Rašíd Dóstum a prominentní tádžický vůdce Atta Muhammad Núr, je připravena jednat s Tálibánem o budoucí vládě Afghánistánu.

Núr nicméně připustil, že existuje velké riziko selhání rozhovorů s Tálibánem, a skupina odpůrců se proto připravuje na ozbrojený boj vůči tomuto radikálnímu hnutí. „Že bychom se vzdali, pro nás nepřipadá v úvahu,“ zdůraznil.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku, archiv pořadu Svět bez obalu najdete zde.

Reklama

Doporučované