Hlavní obsah

Nezisková organizace viní z utonutí ženy s dítětem Libyi, podle italské vlády jsou to fake news

Foto: Reuters

Fotografie zachycuje záchranáře v blízkosti utonulé ženy s dítětem mezi troskami lodi ve Středozemním moři. (Foto: Reuters)

Reklama

Italský ministr zahraničí Matteo Salvini odmítl, že by libyjská pobřežní stráž nechala ve Středozemním moři utonout dvě ženy s dítětem.

Článek

Italské ministerstvo vnitra označilo za „fake news“ (falešnou zprávu) informaci španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, že libyjská pobřežní stráž nechala při záchranné akci na moři dvě ženy s dítětem a plavidlo potopila. Podle agentury ANSA ministerstvo „během několika hodin“ vydá zprávu „nezávislých pozorovatelů“, kteří vyvrátí to, že Libyjci na moři lidem nepomohli.

Šéf Proactiva Open Arms Óscar Camps na Twitteru uvedl, že jeho organizace našla v úterý u libyjských břehů v moři dvě mrtvoly (ženu a dítě) a živou ženu. Camps také obvinil libyjskou pobřežní stráž, že nepomohla všem migrantům z jedné lodi. Na sociální síti zveřejnil Camps fotografie a video, na nichž jsou trosky lodi i s oběťmi.

Na to vzápětí reagoval italský ministr vnitra Matteo Salvini. „Jen se pokuste najít tweet, v němž někoho vyzývám, že se lidské bytosti mají nechávat na moři. Mým cílem je všechny zachránit, o všechny se postarat, všechny nakrmit, ale také zamezit tomu, aby všichni (migranti) skončili v Itálii,“ uvedl šéf protiimigrantské Ligy, jemuž se v nynější vládě podařil prosadit tvrdý postup vůči migraci.

„Matteo Salvini, takhle provádí libyjská pobřežní stráž humanitární záchranu. Open Arms zachránila jedinou přeživší, zatímco tvoji libyjští přátelé zabili ženu a dítě. Zachovej se alespoň dnes slušně, mlč a otevři přístavy,“ vyzval ministra vnitra poslanec levicové strany Svobodní a rovní Erasmo Palazzotto.

Itálie a po ní i Malta minulý měsíc zavřely přístavy lodím zahraničních nevládních organizací, které ve Středozemním moři naloďují migranty z vratkých člunů, na nichž se tito lidé snaží dostat do Evropy. Podle italského ministra vnitra, jehož země se v posledních letech potýká s masovým přílivem migrantů, nevládní organizace nahrávají pašerákům lidí, kteří pokračují v posílání migrantů na moře. Nevládní organizace Salviniho kritizují za nehumánnost a upozorňují i na nelidské podmínky v detenčních táborech v Libyi.

Salvini v úterý znovu zopakoval, že jeho „postoj je pevný“ a že nevládním organizacím přístavy neotevře. „Dvě lodě španělské nevládní organizace se vrátily do Středomoří naložit lidské bytosti. Ať šetří čas a peníze, italské přístavy uvidí jen z pohlednice,“ napsal Salvini na Twitteru.

Reklama

Doporučované