Hlavní obsah

Vědci varují: Neznámý virus už mohl napadnout stovky lidí

Foto: Profimedia.cz

Jednou z možností nákazy je přenos ze zvířat, která byla prodávána na wu-chanském trhu.

Reklama

Neznámý virus, který se na konci roku objevil v čínském Wu-chanu, napadl mnohem větší počet lidí, než jak naznačují oficiální čísla, uvedla BBC s odvoláním na britské experty. Novému typu koronaviru, jak původce nemoci zatím vyhodnotila Světová zdravotnická organizace (WHO), zatím podlehli dva lidé.

Článek

Ve střední Číně se po týdnu klidu objevili další čtyři pacienti se zápalem plic způsobeným dosud neznámým virem. Podle oficiálních údajů bylo potvrzeno 45 případů, ale britští vědci jejich počet odhadují až na 1700, tvrdí BBC.

Nová forma koronaviru, která se poprvé objevila v hlavním městě provincie Chu-pej, má na svědomí zatím 45 nakažených a dva mrtvé. Poslední obětí se ve středu stal devětašedesátiletý muž ve městě Wu-chan. Muž onemocněl 31. prosince a o pět dní později se jeho stav zhoršil – dostal těžký zánět srdečního svalu, selhávaly mu ledviny a vážně postiženy byly i další orgány. Ze 45 potvrzených pacientů zůstává pět ve vážném stavu.

Mezi nemocnými jsou zatím pouze lidé, kteří ve Wu-chanu žijí nebo ho v nedávné době navštívili. Dva nemocné oznámilo Thajsko, jednoho Japonsko, ve všech případech se rovněž jednalo o návštěvníky tohoto středočínského města.

Epidemiologický průzkum ukázal, že většina nakažených pracovala ve Wuhan South China Seafood City, rybím trhu ve Wu-chanu, který byl k 1. lednu uzavřen. Jak ale vyplývá z nejnovější studie zveřejněné v Británii, ve Wu-chanu by mohlo být až 1700 nakažených.

„Je pravděpodobné, že nový koronavirus způsobil mnohem více případů středně těžkého či vážného respiračního onemocnění, než o kterých se dosud informovalo,“ uvedl pro BBC britský profesor Neil Ferguson. „Nelze vyloučit ani možný přenos nákazy z člověka na člověka,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Rybí trh ve Wu-chanu je od 1. ledna uzavřen.

Americké úřady v pátek oznámily, že na třech letištích v zemi budou kontrolovat všechny cestující, kteří z Wu-chanu přiletí. Podobná opatření zavedlo i více než deset asijských zemí, včetně Indonésie či Filipín, kde úřady kontrolují i přístavy.

Vědci ve spolupráci s čínskou vládou po patogenu pátrají, stejně tak jako po příčině, která onemocnění způsobuje.

Stále je ve hře možnost přenosu z člověka na člověka, což by v období blížícího se čínského Nového roku a stovkám milionů lidí cestujících napříč Asií znamenalo zvýšení nebezpečí nákazy. Pravděpodobnější je nicméně verze, že se nemocní nakazili od zvířat prodávaných na trzích.

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby jako SARS či MERS. Podle čínských úřadů virus šířící se ve městě Wu-chan může u některých pacientů vést k velmi závažnému onemocnění.

Čína za manipulaci s divokými zvířaty i jejich konzumaci už jednou draze zaplatila. Epidemie SARS se od listopadu 2002 do července 2003 rozšířila do 37 zemí, nakazila přes osm tisíc lidí a zabila jich 774. Koronavirus, který způsobuje SARS, byl zjištěn u divokých koček žijících v částech jižní Číny, kde epidemie vypukla poprvé.

Reklama

Doporučované