Hlavní obsah

Nobelistka Alexijevičová opustila Bělorusko. Důvodem prý není politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Světlana Alexijevičová v srpnu roku 2020.

Reklama

Spisovatelka a držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová, která jako jediná členka vedení Koordinační rady běloruské opozice zůstávala ve vlasti na svobodě, odletěla do Německa.

Článek

O události informoval v pondělí server Tut.by, který se odvolává na spolupracovnici Alexijevičové. Ostatní členové vedení opoziční rady už byli v předchozích týdnech uvězněni nebo donuceni k odjezdu z Běloruska.

„Nesouvisí to s politikou a neodjela navždy. Nic takového. Odletěla kvůli osobním a literárním záležitostem. Má naplánované schůzky, knižní veletrh ve Švédsku a na Sicílii jí předají cenu. To je její normální život,“ uvedla spolupracovnice Taťjana Tjurinová.

Spisovatelčin návrat podle Tjurinové ovšem závisí na vývoji událostí v Bělorusku a bude záležet na tom, zda jí ho běloruské úřady umožní. Dalším faktorem, který bude o cestě zpět rozhodovat, je její zdraví. Alexijevičová by se během pobytu mimo Bělorusko měla léčit v Německu, informovala agentura Reuters.

Plánované léčení později potvrdila agentuře AFP i Maria Vojtešonoková, přítelkyně Alexijevičové. Podle té se má spisovatelka vrátit domů za měsíc a rozhodně se svým odjezdem nevzdává aktivit spjatých s opoziční Koordinační radou.

Dvaasedmdesátiletá Alexijevičová se podle svých kolegů aktivní práce ve vedení koordinační rady vzhledem ke svému zdravotnímu stavu příliš neúčastnila, i tak jí ale hrozilo zatčení. Do minského bytu Alexijevičové se totiž 9. září pokusili vniknout neznámí maskovaní muži.

Vzhledem k událostem v Bělorusku tehdy k literátce přijeli velvyslanci nejméně ze sedmi zemí Evropské unie, mezi nimi i zástupci České republiky a Slovenska, aby ji chránili. Bylo by podle nich obtížné, aby se kdokoliv uchýlil k brutálním metodám, když se na místě vyskytovalo hned několik diplomatů.

Tuto neděli, v 50. den protestů, v Minsku a 21 dalších městech opět demonstrovaly desítky tisíc lidí. Ministerstvo vnitra dnes podle agentury AP upřesnilo, že policie v sobotu zadržela 150 demonstrantů, dalších více než 350 v neděli. Během sedmi týdnů protestů bylo zadrženo už více než 13 000 lidí, dodala agentura Reuters s odvoláním na údaje ministerstva.

Protesty trvají od prezidentských voleb, které se uskutečnily 9. srpna. Jejich vítězem úřady pošesté prohlásily Alexandra Lukašenka, tentokrát s více než 80 procenty hlasů, zatímco opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala podle nich deset procent hlasů. Opozice pokládá výsledek za zfalšovaný, neuznává ho ani Evropská unie.

Šestašedesátiletý Lukašenko, který vládne Bělorusku už 26 let, nedává najevo známky ochoty přistoupit na dialog s opozicí ani se západními zeměmi. Jedná zatím pouze s Moskvou, která je nejbližším spojencem Minsku. Minulý týden navíc navzdory pokračujícím demonstracím Lukašenko složil prezidentskou přísahu.

Reklama

Doporučované