Hlavní obsah

Nobelistka odmítla poctu, měl ji dostat i biskup horlící proti LGBT

Foto: Profimedia.cz

Olga Tokarczuková na Berlínském mezinárodním festivalu literatury v září 2020.

Reklama

Držitelka Nobelovy ceny za literaturu odmítla udělení čestného občanství od polského regionu, ve kterém žije. Důvodem je biskup, se kterým by se o toto vyznamenání měla dělit a s jehož komentáři o LGBT komunitě nesouhlasí.

Článek

Ve svém pátečním příspěvku na sociální síti Facebook se Olga Tokarczuková obrátila na zástupce Dolnoslezského vojvodství v Polsku, kterým poděkovala za podporu její nominace na titul čestného občana Dolního Slezska. Zároveň ale poctu v následující větě odmítla.

Přijetí čestného občanství ve stejnou dobu jako biskup Ignacy Dec by podle spisovatelky jen zvýraznilo „bolestivou rozepři“ v Polsku, jejímž hlavním tématem jsou práva LGBT komunity. Římskokatolický biskup je totiž znám svými nepřátelskými komentáři na adresu jejích příslušníků.

„Nechci se stát předmětem takových činů a prvkem v této hře,“ píše ve svém vyjádření Tokarczuková. Ta se již dříve projevila jako zastánce leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálních osob, píše agentura AP.

Biskup Dec v minulosti opakovaně označil LGBT hnutí jako hrozbu pro katolickou církev i celé Polsko, jehož velká převážná část se právě k této církvi hlásí. Na ocenění ho nominovali členové tamní rady patřící k pravicové vládní straně Právo a spravedlnost. Tokarczuková byla volbou opoziční Občanské koalice.

Rozhodnutí, jež spisovatelka učinila, zkritizoval například Patryk Wild z Nezávislých samosprávných odborů, který ho nazval „patetickým, třebaže kognitivně hodnotným“. Podporu jí naopak vyjádřil bývalý poslanec Evropského parlamentu Bogdan Zdrojewski, informuje polský list Gazeta Wyborcza. Ten zároveň poukázal na to, jak moc je polská společnost rozdělená.

Zejména v posledních měsících se v Polsku vedou ostré debaty o právech členů LGBT komunity. Přispívají tomu tzv. LGBT-free zóny, za které se označila některá polská města nebo sám tamní prezident Andrzej Duda, který dané hnutí označil za ideologii horší než komunismus.

Spisovatelka aktuálně žije ve Vratislavi a od minulého roku je čestným občanem Lubušského vojvodství. O tomto ocenění bylo v roce 2019 rozhodnuto jednomyslně a jedinou překážkou v předání tohoto titulu se stala pandemie koronaviru.

Reklama

Související témata:

Doporučované