Hlavní obsah

Den po výročí vraždy Politkovské získal Nobelovu cenu za mír její kolega

Foto: Profimedia.cz

Ocenění novináři Maria Ressaová a Dmitrij Muratov.

Reklama

aktualizováno •

Norský Nobelův výbor vybral letošní laureáty Nobelovy ceny za mír. Mezi celkem jedenácti kandidáty uspěla novinářská dvojice Maria Ressaová a Dmitrij Muratov.

Článek

Boj za svobodu projevu. Právě za to si letošní Nobelovu cenu za mír odnesla dvojice novinářů, filipínsko-americká novinářka a spisovatelka Maria Ressaová a ruský žurnalista Dmitrij Muratov. Výbor je ocenil za jejich „úsilí o zajištění svobody projevu, která je předpokladem demokracie a trvalého míru“, uvádí CNN.

Muratov si přitom ve čtvrtek připomněl výročí vraždy ruské novinářky a své kolegyně Anny Politkovské. Novinářka pracovala v redakci deníku Novaja Gazeta, jehož byl Muratov šéfredaktorem mezi lety 1995 až 2017.

Novinářku najatý vrah zastřelil v Moskvě 7. října 2006. „Už patnáct let se nedaří dopadnout objednavatele vraždy a šance na to se zmenšují každým dnem,“ řekl během připomínky Dmitrij Muratov. Od roku 2000 bylo zavražděno celkem sedm redaktorů tohoto deníku, uvádí Výbor na ochranu novinářů.

Novinářka Maria Ressaová se stala první filipínskou laureátkou Nobelovy ceny. Ve své vlasti pracovala téměř dvě dekády jako reportérka stanice CNN. Poté spoluzaložila zpravodajský server Rappler, jenž bojuje proti dezinformacím a dokumentuje porušování lidských práv, kterého se administrativa filipínského prezidenta Rodriga Duterteho dopouštěla v rámci brutální války proti drogám. V roce 2020 byla Ressaová odsouzena za urážku na cti na základě kontroverzního zákona o boji proti počítačové kriminalitě, píše Deutsche Welle.

Mezi žhavými kandidáty na Nobelovu cenu za mír letos byli zmiňováni například mimo Světovou zdravotnickou organizaci zejména běloruská disidentka Svjatlana Cichanouská či uvězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj.

Stejně jako loni a předloni se opět hovořilo o tom, že by toto ocenění mohla získat švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová, nevládní organizace Reportéři bez hranic či Výbor na ochranu novinářů (CPJ). Někteří znovu tipovali hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Reklama

Související témata:

Doporučované