Hlavní obsah

Noc ve štábu vítěze: Pro Ficův pád měl Matovič jen tři slova

Foto: Profimedia.cz

Vítěz voleb Igor Matovič je vítán ve volebním štábu v trnavské sportovní hale.

Reklama

Poprvé ve slovenské historii nevyhrál volby Mečiar ani Fico. Jak se rodila změna na Slovensku a jak to vypadalo během volebního dne a večer u Matoviče ve štábu?

Článek

„Igor, Igor, Igor,“ skanduje trnavská sportovní hala ve chvíli, kdy favorit parlamentních voleb na Slovensku vcházel mezi „obyčejné lidi“, které si pozval do svého volebního štábu.

A když moderátorka TV Markíza oznámila výsledky exit pollů, tedy předběžných výsledků, hala, ve které ještě před pár hodinami běhali zpocení puberťáci, vybuchla v hromadný jásot.

Přišla totiž změna.

Bratislavská kavárna a napětí

A změna byla slovo, které znělo Bratislavou celý den. U volebních místností stály fronty, rodiny čekaly u kočárku, aby se všichni vystřídali u urny. Nikdo z nich ale příliš nechtěl mluvit o tom, koho a proč volí.

Parlamentní volby na Slovensku se pro mnohé staly emotivními a napjatá atmosféra vládla i v hlavním městě.

„Moc politice nerozumím,“ říká mi tiše mladá žena, která houpe kočárek: „Volila jsem OLaNO, nechala jsem si poradit,“ dodává. „Volil jsem Matoviče,“ svěřuje se daleko rozhodněji osmadvacetiletý David, který stojí před volební místností blízko bratislavského náměstí Svobody: „Věci se musí změnit. Jinak nevidím důvod, proč tu zůstávat, odjel bych pryč.“

V nedaleké kavárně politika neexistuje. Až na pár ozvěn. „Těším se na volební studio,“ říká mladík a nechá se od servírky s přáteli vyfotit nad avokádovým chlebíčkem. „Matovič je mi nejsympatičtější,“ přeci jen přiznává barista.

Na základní škole nedaleko bratislavského hradu, a tedy i Národní rady, o které se v sobotu rozhodovalo ve volbách, se také štosovaly fronty voličů. „Můj syn je prvovolič,“ chlubila se asi padesátiletá žena. „To je hezké, že se zajímáte o slovenskou politiku, v Česku nám většinou jen říkají, ať si vezmeme zpět vašeho pana premiéra,“ směje se nad dotazy reportérky.

„Volil jsem Směr,“ říká šedesátník, který si zrovna po hlasování uklízí občanský průkaz do peněženky. „Jsem konzervativní. Zastávám hodnoty sociální demokracie, to vám snad něco říká,“ oboří se nervózně.

Směr však ve volbách ztratil svoji sílu a hovoří se o konci jedné éry. Tedy té Ficovy.

Foto: Profimedia.cz

Igor Matovič přichází mezi svoje příznivce.

Matovičova Trnava

Půl hodiny vlakem od Bratislavy leží Trnava. Krajské univerzitní město, ze kterého pochází favorit voleb Igor Matovič.

Přes den tu vhodil do urny svůj hlas a večer otevřel sportovní halu všem, kteří o to měli zájem. „Pozval jsem lidi z ulice, dokonce jsem pozval i svoje politické oponenty,“ řekl Matovič davu novinářů, kteří ho doprovázeli až na pódium jako včelí roj.

Prostředí si Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti zvolili docela neobyčejné.

Ještě těsně před osmou večerní, kdy už většina volebních štábů slovenských stran přijímala novináře i politiky, tu v hale probíhal napínavý zápas florbalového dorostu. Nervózní organizátoři se koukali na hodinky a snažili se úderem osmé všechny propocené dresy dostat z místa, kde měl za tři hodiny promluvit možný nový slovenský premiér.

Šéf tiskového oddělení Matúš Bystriansky po sportovní hale pobíhá s megafonem a snaží se v rekordním čase postavit pódium, uklidit hokejky, položit koberce a roznést chlebíčky. „Budeme mít skvělé koláčky,“ prozrazuje. Čeká se až dva tisíce lidí z ulice!

Foto: Profimedia.cz

Radost z předběžných výsledků ve štábu OLaNO.

Měříme teplotu

Ti opravdu přišli a jelikož po celé Evropě vypukla panika z důvodu nového koronaviru, všem u vchodu se měří teplota. Záběry na vchod připomínají spíše sci-fi snímek, kdy dobrovolníci i členové týmu přikládají modře svítící teploměry k čelům příchozích. Slovenský pacient nula se neobjevil, a tak do štábu konečně dorazí i muž večera, Igor Matovič.

Matovičův příchod za světel televizních kamer mezi sportovními lavičkami připomíná produkčně náročné mítinky amerických politiků. Jenže cimbálovka na pódiu dává celé show nádech poetiky Hoří, má panenko. Atmosféra je ale vítězná. S výsledky exit pollů už i uvolněná. Straně OLaNO totiž předběžné výsledky přisuzují více než 25 % a s tím nepočítaly ani předvolební průzkumy. Propadl Směr, ale také extremističtí kotlebovci.

Foto: Profimedia.cz

Všem příchozím „z ulice“ měřili teplotu.

„Slovensko se probudilo,“ řekl Matovič na své první „vítězné“ tiskové konferenci novinářům.

Matovič na pódium zve za tleskání davu svou manželku, když za ním vychází schůdky, neodpustí si do mikrofonu tiché „po schodoch, po schodoch“.

„Přezdívají mu šašek, jsem ale ráda, že si lidé uvědomili, že je to kvalitní volba,“ říká sportovní hale manželka Pavlína: „Rozhodla jsem se, že ale jeden víkend v měsíci bude prostě náš,“ dodává rozhodně, že politické angažmá jejího manžela bude mít v rodinném životě svoje meze.

Jestli bude Igor Matovič v práci hodně, nebo málo, je nyní na prezidentce Zuzaně Čaputové.

Reklama

Doporučované