Hlavní obsah

Noční bouřky zvedly hladiny řek, hrozí extrémní nebezpečí povodní

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Bouřky a intenzivní déšť zvedly hladiny několika toků v Česku na povodňové stupně. Nejvážnější situace je na východě Plzeňského kraje v povodí Úslavy a Klabavy a na Chrudimsku na Novohradce.

Článek

Kolem 5:00 platil už třetí stupeň povodňové aktivity (SPA) na Úslavě v Koterově, druhý je na Klabavě v Hrádku a Nové Huti. Na dalších šesti místech tam hladiny řek vystoupaly na první povodňový stupeň. V Jihočeském kraji je na druhém povodňovém stupni Milevský potok, v Pardubickém kraji na prvním povodňovém stupni Loučná a ve Středočeském Doubrava a Botič. Na Novohradce na Chrudimsku byl dosažen 3. SPA. Zvýšené průtoky se budou promítat dále po toku. „Na stanici Úhřetice předpokládáme dosažení 2. SPA,“ píší na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Vzhledem k aktuálnímu velkému nasycení půdy a dalším očekávaným srážkám předpokládáme v nejbližších hodinách rychlé vzestupy hladin na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. S vysokou pravděpodobností dojde v brzkých ranních hodinách k překročení 3. SPA v profilech Koterov na Úslavě a Hrádek na Klabavě,“ uvedli meteorologové. Výstraha před povodňovým ohrožením platí pro Plzeňsko do 8:00 a pro oblasti Blovice, Nepomuk a Rokycany do dnešního poledne, pak upozornění meteorologů zmírní na nejnižší stupeň nebezpečí na povodňovou bdělost. Ta platí do odvolání na většině území Česka.

Úslava v Koterově se na první povodňový stupeň, tedy bdělost, dostala ve čtvrtek ve 22:30, druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, tam platil od dnešních 00:50 a třetího stupně dosáhla hladina v 5:00. Klabava v Hrádku je na druhém stupni od 4:40. Povodňová bdělost platí ještě na Úhlavě v Tajanově a ve Štěnovicích, na Úslavě v Prádle a Ždírci, na Bradavě v Žákavě, na Klabavě v Nové Huti a ve stanici Rokycany - Na Pátku a na Holoubkovském potoce ve stanici Rokycany-Dvořákova.

Pražští hasiči večer a v noci vyjížděli k 55 zásahům. Většinou se jednalo o dešťovou vodu v objektech nebo na komunikaci. „Z auta, které uvízlo v laguně na Černém Mostě jsme zachránili 4 osoby,“ uvedli hasiči na twitteru. Mnohem častěji vyjeli hasiči například v Pardubickém kraji, kde měli zatím 190 událostí souvisejících s bouřkami. Naopak jejich kolegové v Moravskoslezském kraji vyjeli jen k osmi případům, jak uvedli na twitteru. Jednalo se o spadlé stromy.

Kvůli silným bouřkám je nyní v Česku bez elektřiny asi 25 000 odběratelů společnosti ČEZ. Nejhorší situace je na východě Čech, kde je bez proudu kolem 18 000 domácností. ČTK dnes ráno o tom informovala regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení. Společnost EG.D eviduje zhruba 8 000 odběratelů bez elektřiny.

Kvůli bouřkám je na Vysočině na několika místech přerušená železniční doprava. Stromy leží v kolejišti, jinde porušily trakční vedení. Část Havlíčkobrodska je také bez dodávek elektrické energie. Hasiči likvidují následky bouřek v celém kraji, odstraňují popadané stromy, někde zajišťují uvolněné střechy. Od čtvrtečního odpoledne měli přes 200 výjezdů. Pomáhali také s přesunem 40 dětí ze skautského tábora v Libici nad Doubravou do místní školy. Vyplývá to z informací na webu Českých drah a z vyjádření mluvčí společnosti ČEZ a krajských hasičů.

Podle meteorologů voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a komunikace a působit škody v krajině a na majetku. Lidé by měli například parkovat vozidla na výše položených místech. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí v korytě toku a bezprostředním okolí a jízdy autem přes povodňovou vodu. V podmáčených oblastech hrozí pády stromů.

Další silné bouřky očekávají meteorologové dnes odpoledne na východě Česka, výstraha před nimi platí od 14:00 do půlnoci pro celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. „Ojediněle se vyskytnou silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h,“ uvedl ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Doporučované