Hlavní obsah

Noční vlci uctili ve Slezsku památku zesnulých vojáků. V Polsku nás mají za teroristy, říká jeden z motorkářů

Noční vlci v pátek navštívili Česko.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Nejstarší ruský motorkářský klub Noční vlci, známý svým nacionalismem a podporou putinovské politiky, se vrátil za řevu svých mašin opět do Česka. Ve Frýdku-Místku, kde navštívili hřbitov, vzdali hold zesnulým sovětským a československým vojákům z druhé světové války.

Článek

Krátce po osmé hodině ranní dorazily do Frýdku-Místku desítky motorkářů z kontroverzní skupiny Noční vlci. Na místě už na ně čekalo několik příznivců a dalších motocyklistů z Česka, nechyběli ale i členové policejní ochrany.

Během více než hodinové bohoslužby uctili památku padlých bojovníků za mír, poslechli si populární ruské písně včetně ruské i české národní hymny a drželi také státní vlajky. Motorkáři pak k pomníku na pohřebišti pokládali květiny a věnce a drželi minutu ticha.

Poté došlo na proslovy a děkovné řeči. Slovo si předávali také členové Nočních vlků. Jeden z nich zmínil problémy, se kterými se setkávají v sousedním Polsku: ,,Zjistili jsme, že na polských hranicích nejsme pro místní obyčejní motorkáři, kteří jen vyjeli z domu a nic neudělali, ale teroristi.”

Členové motocyklového klubu jsou kritizováni za nacionalismus, jejich hlavní představitel Alexandr Zaldostanov byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu Evropské unie. Jsou také známí blízkým vztahem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Celý pietní ceremoniál zajistil a pořádal Český svaz bojovníků za svobodu Beskydsko. V akci je podpořila také komunistická strana, spolek vojáků v záloze či Národní demobrana.

Reklama

Doporučované