Hlavní obsah

Normálně bychom se nedostali ani na vrátnici, pochvalují si podnikatelé misi na Tchaj-wanu

Foto: Profimedia.cz

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil se podepisuje při návštěvě Taiwan Tech Areny.

Reklama

Spokojenost, ba nadšení. V tomto duchu mluví zástupci všech 36 firem z podnikatelské mise, kteří doprovázeli předsedu českého Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Pomohla jim nečekané euforie, kterou návštěva na ostrově vyvolala.

Článek

Od našeho zpravodaje v Tchaj-peji.

„Děkuji vám, díky vám ještě na stará kolena zbohatnu,“ rozesmál předsedu Senátu Miloše Vystrčila podnikatel a šéf firmy ELA Blockchain Services Otto Havle. Firma zabývající se digitálními technologiemi si z Tchaj-wanu odváží přísliby nových zakázek, o nichž se jí před odjezdem ani nesnilo. S podobným nadšením mluví zástupci všech 36 firem z podnikatelské mise, kteří doprovázeli Vystrčila na Tchaj-wan.

„Normálně by se tady s námi ve firmách napoprvé setkal maximálně tak nějaký referent nákupu. A tady nás přijímali zakladatelé a ředitelé firem, které mají šest sedm tisíc zaměstnanců. Osobně tu misi za 40 let v oboru řadím na číslo jedna,“ řekl majitel a generální ředitel plzeňské společnosti CPF Vladimír Rada. Podnik zabývající se kováním ocelových slitin, neželezných kovů a speciálních materiálů se dohodl na dodávkách titanu.

„Já jsem se musel štípnout do tváře, jestli to není sen, když ke mě přišel zakladatel obří firmy Hiwin, uklonil se a dával mi svou vizitku. Vždyť tohle je stokrát větší firma, normálně bychom se tady nedobouchali ani na vrátnici,“ vypráví Adam Bílek z brněnské firmy Circular Energy.

Senátor Pavel Fischer upozornil podnikatele, že podle prognóz expertů má být tchajwanská ekonomika jedinou v jihovýchodní Asii, která poroste. Je to dané hlavně tím, že na ostrov skoro nedopadla koronavirová epidemie.

Pomoci obchodu by měla i nová přímá letecká linka z Prahy do Tchaj-peje. Její spuštění, o něž usiluje pražský primátor Zdeněk Hřib, však zatím znemožňuje omezené cestování kvůli koronaviru.

„Cestu jsme fakt vyždímali. Podařilo se nám dostat o několik pater výš. Za 120 hodin jsme zvládli 260 schůzek a rozdali tisíc vizitek,“ pochvaloval si šéf Česko-taiwanské obchodní komory Pavel Diviš.

Podnikatelé byli překvapeni nejmodernějšími technologiemi, na nichž tchajwanská inovativní ekonomika stojí.

„Já si domů vezu hlavně inspiraci. Mám pět stránek nejrůznějších poznámek ve Wordu, co všechno změním,“ řekl František Zeman, ajťák v bílém tričku s nápisem Václav Havel, který šéfuje počítačové firmě Algotech.

„U nás se pořád mluví o automatizaci, robotizaci, umělé inteligenci, zkrátka o Průmyslu 4.0. A tady je to úplná samozřejmost,“ všiml si Vladimír Rada z CPF.

V tomhle oboru prorazila jedna menší počítačová firma Bohemia Interactive Simulations, jež dělá výcvikové a simulační programy pro vojáky. Rozjela jednání s tchajwanským ministerstvem obrany a doufá, že se domluví.

Byznysový optimismus z návštěvy Tchaj-wanu ještě umocnil ministr zahraničí Joseph Wu, který prohlásil, že Česko se může stát branou tchajwanských investic do Evropy.

Ostrov kvůli pandemii koronoviru a také sílícím sporům s Pekingem už rok stahuje některé své továrny a investice z Číny a bude pro ně muset hledat nová místa. Samozřejmě – může jít jen o politické proklamace, soukromé firmy se nakonec samy rozhodnou umístit investice tam, kde to po ně bude nejvýhodnější.

„Potenciál a možnosti, které Tchaj-wan nabízí, jsou obrovské. Ale je to tak, že se musí také zapojit vláda. Chtěl bych o tom mluvit zejména s ministry zahraniční a průmyslu a obchodu, aby věděli, že Tchaj-wan je připraven vstoupit do Evropy přes Českou republiku,“ řekl šéf Senátu Vystrčil.

Kromě podnikatelů byla v Tchaj-peji také Kateřina Kalistová, ředitelka orchestru PKF – Prague Philharmonia. Podařilo se jí tady na říjen v příštím roce domluvit tři koncerty, které navážou na podzimní šňůru po Japonsku a Jižní Koreji. Pro sbor je to zároveň symbolická náhrada za loni zrušené turné po Číně. Té vadilo cokoliv, co má v názvu slovo Praha, kvůli tomu, že hlavní město zrušilo partnerské smlouvy s Pekingem a Šanghají.

Reklama

Doporučované