Hlavní obsah

Notičky: Berbrova moravská spojka a nečekaný superfanda Slavie

Foto: Magion149

Nečekaný superfanda Slavie Vratislav Mynář.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Dnes si představíme chlapíka, který sice nosí iniciály RB, ale Roman Berbr to není. Ovšem zase až tak daleko k němu nemá, naopak. Radek Bělák patří mezi ty, kteří propojují fotbalovou politiku s byznysem a finančními toky. A právě Romanu Berbrovi, donedávna nejmocnějšímu muži fotbalové asociace, dnes už jen trestně stíhanému důchodci bez funkcí, pomáhal právě Bělák po léta rozbíjet hnutí moravského odporu.

A když je teď Berbr „out“, využívají Bělákových diplomatických služeb ti, co po Berbrovi na Strahově zbyli. Ať už za tuto suitu bude kandidovat Martin Malík, současný předseda Fotbalové asociace ČR, nebo snad tento konzervativní proud představí coby kandidáta Karla Poborského (což se těsně před uzávěrkou tohoto newsletteru stalo), vždycky k tomu bude zapotřebí i nějaká ta moravská podpora, kterou se právě Radek Bělák snaží i nadále shánět a zajišťovat.

„Je to Berbrův poskok,“ nebere si servítky Lubomír Němec, šéf fotbalového klubu z Bohunic. Představme si ale Radka Běláka přeci jen trochu seriózněji. Za měsíc mu bude 59 let. Že kdysi chytal za Znojmo, už si pamatují spíš jen místní fajnšmekři, většina lidí ve fotbale jej zná hlavně coby bývalého činovníka brněnského ligového klubu, který se v éře Bělákova působení jmenoval Boby, Stavo Artikel nebo 1. FC Brno, dneska Zbrojovka. Bělák v klubu fungoval coby sekretář či ředitel v letech 1995–2009. Tedy i v časech ivánkovských, takže moc dobře ví, kudy běží zajíc, ostatně jako celá jeho generace.

V pozdějších letech rozjel Bělák zajímavý byznys. Prostřednictvím jeho osoby se propojovala spolupráce Public Football, dceřiné firmy Fotbalové asociace ČR, a projektu TVCOM.cz. Tak jako STES prodával v minulosti práva na profesionální fotbal, prodával Public Football práva na streamování všech nižších či mládežnických soutěží právě pro streamovací platformu TVCOM. Šikovný Bělák uměl hojně navštěvované webové stránky „olepit“ reklamou a byznys kvetl. Nic proti tomu, povinné snímání zápasů pomáhalo následně i příslušným komisím, které mohly snáze odhalit případné chyby rozhodčích.

Public Football se sice nyní ocitl v likvidaci, ale o tom třeba zase až někdy příště. Stejně jako o Bělákově firmě RBF Consulting, která asociaci dodává speciální sady pro rozhodčí. Vybavíte si, jak teď sudí při nařízení přímého volného kopu vyznačují hráčům patřičnou vzdálenost, v níž mohou začít stavět takzvanou zeď? Používají k tomu mizící bílý sprej. No tak právě tyhle spreje a držáky na ně Bělákova firma asociaci dodává.

Byznysový modul své spolupráce s berbrovsko-malíkovským vedením asociace Radek Bělák v posledních letech intenzivně propojoval i s modulem politickým.

Právě Bělák byl hlavním beranidlem, s jehož pomocí si berbrovská moc klestila cestu do východní části republiky, jež si ve fotbale udržuje značnou autonomii. Až do roku 2017 si držela i výsadu možnosti zablokovat volbu předsedy Fotbalové asociace ČR, pokud tedy nesouhlasila s volbou Čech, rozuměj s výběrem Romana Berbra, muže ovládajícího hlasy české komory.

I tohle Bělák pomáhal Berbrovi změnit a zlomit. A proč zrovna teď tenhle dějepis vytahujeme? Protože tyhle dějiny kontinuálně pokračují. „Radek Bělák, to byla taková Berbrova spojka na Moravu. A teď to dělá pro Martina Malíka,“ přitakává Jiří Kubíček, otřískaný harcovník moravské fotbalové politiky, kdysi ředitel Sigmy Olomouc a místopředseda FAČR.

Nejvíc práce odvedl Bělák v roce 2017. Po Peltově zatčení hledala fotbalová asociace nového předsedu, berbrovci tlačili Martina Malíka, Morava byla pro Petra Fouska. A Radek Bělák tehdy realizoval takzvané RB Tour, což byly spanilé jízdy po Moravě, na které s sebou vozil Berbra s Malíkem. „Je třeba Berbra oddémonizovat. Protože když se na Moravě vyslovilo jméno Berbr, každý hned viděl dva rohy a čtyři ocasy,“ citoval Běláka iDnes.cz.

Bělákovy tehdejší mise byly úspěšné, Malík byl zvolen, prolomila se i změna stanov, o kterou Berbr v souvislosti s Moravou usiloval. Obchody FAČR s Bělákem následně jen kvetly a také málokterý reprezentační zájezd „vipáků“ už se poté obešel bez Bělákovy účasti.

Problém je, že policejní vyšetřování mezitím poodhalilo, že Roman Berbr v podstatě měl dva rohy a čtyři ocasy… Takže letos už si Morava nejspíš dá na kandidáty, které jí Bělák bude vnucovat, mnohem větší pozor.

Kouzelník týdne: Vratislav Mynář

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Vratislav Mynář.

Od momentu, kdy část veřejnosti pobouřila fotografie zachycující obsazení slávistické VIP tribuny při utkání s Leicesterem, už sice nějaký čas uplynul, ale ten příběh žije dál. Roman Prymula, který tehdy odpoledne kázal tvrdý lockdown, a pak šel večer na fotbal, kam směli jen pozvaní, podle některých interpretací papaláši, už byl odehnán z babišovské suity mezi poradce prezidenta republiky. Miloš Zeman se po schůzce se zástupci čínské státní společnosti Citic, jež vlastní Slavii, rozhodl kvůli čínské a ruské vakcíně proti covidu-19 zatlačit na přeobsazení ve složení české vlády. A jeho kancléř Vratislav Mynář se na CNN Prima News rozvyprávěl o tom, že nechápe, co se komu na jeho VIP návštěvě na utkání s Leicesterem nelíbilo, čímž se kruh uzavřel.

„Opravdový fanoušek se nemůže vztekat, že se na zápas nedostal. Ví totiž, že mužstvu pomůže jakýkoli jeho fanoušek,“ pravil Mynář. „Vůči kterým fanouškům mi to má přijít nefér? Jsem menší fanoušek, když tam chodím 17 let?“

Na kancléřova slova vtipně zareagoval Lukáš Vala alias Strašák, dlouholetý šéf slávistického kotle. „Pana Mynáře si pamatuji ze spousty zápasů, visel na plotě s bengálským ohněm v ruce, řádil jak utržený ze řetězu a je správně, že takoví fanoušci se na fotbal dostanou,“ shrnul s mistrnou ironií.

Zásahy týdne

Čtvrt miliardy na rozloučenou? Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR, jehož mandát skončí už za 3 měsíce, se rozhodl zatížit ekonomiku asociace úvěrem ve výši až 250 milionů korun.

Zuří válka o Středozem. Analýza regionálních fotbalových voleb naznačila, proč je tak důležitý Středočeský kraj.

Pomoc nemocné holčičce. Když se spojí Slavia, West Ham a český velvyslanec v Londýně, může vzniknout velmi dobrá věc.

Co trefili jinde

Turnaj prověří policie. Úředníci královéhradeckého kraje jsou natolik znepokojeni výsledky kontroly toho, jak bylo naloženo s jejich dotací pro mládežnický turnaj Ondrášovka Cup, že věc předali policii. (isport)

Rap i fotbal. Tomáš Kučera propojuje svět profesionálního fotbalu s oceňovaným hudebním projektem. (Deník N)

Data, data, data… Co pohledává astrofyzik v klubu Manchester City? Vědecké vyhodnocování dat je teď ve fotbale klíčovým supermoderním trendem. (BBC)

Tweet týdne

Miloše Zemana a jeho snahu odvolat kvůli ruské a čínské vakcíně nejen ministra zdravotnictví už jsme dnes zmínili. Reflexe kolegy Václava Dolejšího mě opravdu dostala :)

Díky za váš zájem, pořád vás přibývá a to nás velmi těší. Snad jsme vás dnešními Notičkami potěšili i my. A já doufám, že mě Arsenal v neděli potěší v severolondýnském derby!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované