Hlavní obsah

Slavia se spojila s West Hamem. S velvyslancem vyberou peníze na charitu

Foto: Profimedia.cz

Český velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka oslovil oba kluby a společně uspořádali charitativní dražbu dresů na podporu malé fanynky bojující s rakovinou. Jednou z hlavních tváří kampaně bude i český reprezentant Tomáš Souček.

Reklama

Slavia, londýnský West Ham a český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka se spojili, aby pomohli malé fanynce Hammers v boji s rakovinou. Finanční pomoc zajistí dražba dresů Kladivářů Coufala se Součkem a slávisty Simy.

Článek

Sedmiletá holčička Isla Catonová, velká fanynka West Hamu, se pere se vzácným typem dětské rakoviny. Lékaři jí chorobu diagnostikovali už ve věku dvou let. Isla musela v londýnské nemocnici podstoupit náročnou operaci, která jí zachránila život.

Potřebnou zdravotní péči po složitém zákroku ale umí poskytnout jen několik málo nemocnic na světě. Věrná fanynka Kladivářů se tak musela vydat do specializovaného zařízení v Barceloně. Léčba ve Španělsku její stav stabilizovala, po návratu zpět do Británie se ale těsně před Vánoci opět zhoršil. Isla se tak musela vrátit zpět do Katalánska, kde se jí dařilo zdravotně lépe. Léčba je pro rodiče finančně náročná, a uvítají tak každou pomoc.

O příběhu sedmileté holčičky se dozvěděl český velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka a s nápadem Isle pomoci kontaktoval oba kluby, které spojují přestupy českých reprezentantů Tomáše Součka a Vladimíra Coufala. West Ham a Slavia se společně s velvyslancem rozhodly uspořádat dražbu, jejíž výdělek poputuje na pomoc malé Kladivářce.

Fanoušci obou týmů si budou moci pořídit podepsaný dres obou českých zástupců londýnského celku a trikot komety letošní sezony v červenobílém Abdallaha Simy. Aukce začala ve čtvrtek 11. března, tedy v den utkání Slavie se skotskými Rangers, a probíhá zde.

„Jakožto hráči West Hamu příběh této statečné holčičky známe, a chtěli jsme tak udělat, co bude v našich silách, abychom pomohli vybrat co nejvíce peněz, které zaplatí za její léčbu. Mluvili jsme s panem velvyslancem Sečkou, který se stal velkým fanouškem Kladivářů, a věnovali jsme do aukce naše podepsané dresy, které, doufáme, na léčbu Isly vydělají co nejvíce,“ přejí si Vladimír Coufal s Tomášem Součkem.

„Fotbal je hra, ale také silný nástroj pro spojování lidí. Jsem velmi rád, že k tomu dojde právě při příležitosti pomoci malé Isle. Jsem moc vděčný Slavii, West Hamu, hráčům a fanouškům, že projevili takovou vlnu solidarity a soucitu. Moc doufám, že tak pomůžeme v boji malé velké Isle,“ řekl k aukci její iniciátor, český velvyslanec ve Velké Británii a fanoušek fotbalu Libor Sečka.

Cestu bojovnice Isly opakovaně podpořil například i brankář Liverpoolu Adrián, který několikrát věnoval do aukce fanoušků podepsaný dres. Zápasový trikot se vydražil a celý výdělek putoval na náklady spojené s léčbou. Sami fanoušci také uspořádali řadu dobročinných aukcí.

Fotbalový svět pamatuje i příběh malého fanouška Sunderlandu Bradley Loweryho. Sedmiletý chlapec trpěl stejnou chorobou, se kterou se dnes pere Isla. Bradleymu lékaři rakovinu diagnostikovali ve dvou a půl letech. Věčně pozitivní malý fanda se stal oblíbencem hlavní hvězdy týmu Jermaina Defoea a ikonickou tváří klubu.

Bradleyho v jeho cestě podporoval i anglický národní tým. V kvalifikačním zápase na mistrovství světa Anglie s Litvou spolu s Defoem vedl Three Lions na hřiště. Bohužel inspirativní příběh sedmiletého Bradleyho skončil v roce 2017. Anglický útočník dodnes na malého chlapce vzpomíná a přiznal, že neuběhne den, kdy by na něj nepomyslel. Sám Jermain Defoe se poté stal častým podporovatelem charitativních sbírek pro děti a dospělé, kteří bojují s rakovinou.

Podobné charitativní akce jsou ve sportovním prostředí časté, což ještě znásobuje jeho důležitost a přesah. Slavia má s velkým dobročinným projektem zkušenosti například z května minulého roku, kdy společně se svým největším rivalem, pražskou Spartou, pořádala virtuální derby. Tehdy fanoušci na podporu zdravotním sestrám poslali téměř 1,3 milionu korun.

Reklama

Doporučované