Hlavní obsah

Skotský vyzyvatel Slavie? Hlavně nenechat rozeběhnout buvola

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Fanoušci Rangers se navzdory lockdownu vyhrnuli do ulic Glasgowa, aby oslavili 55. ligový titul svého klubu.

Reklama

Článek

Na britských ostrovech se znovu skloňuje jméno pražské Slavie. Tu čeká osmifinále Evropské ligy proti glasgowským Rangers. Unionistický klub získal o víkendu svůj 55. mistrovský titul. Angličan se ptá: co jsou Rangers zač?

„Lidé říkají, že to bylo dlouhé čekání, ale řeknu vám, že to za to stálo. Jen ten šťastný pohled vepsaný ve tvářích nás všech fanoušků. Radost, kterou jste přinesli tolika lidem, je naprosto úžasná,“ prohlásila legenda Rangers Ally McCoist. Ten přiznal, že je právě stejně „společensky unavený“ jako další fanoušci, kteří se v nacionalisticky naladěném Skotsku nebojí vytáhnout britskou vlajku a v posledních hodinách tak hojně činili.

„Jsem skoro rád, že se o titulu rozhodlo už teď, a ne při zápase s Celtikem,“ říká v Angličanovi s ohledem na dění v ulicích Milan Mikulka z Hospodářských novin, který Rangers dlouhá léta fandí. „Rangers došli v posledních 10 letech k branám pekla a zase nazpátek,“ pronesl o víkendu kouč glasgowského klubu a bývalý slavný záložník Liverpoolu Steven Gerrard. Narážel na to, že se Rangers FC po finančním krachu ocitli v roce 2012 v nejnižší skotské profesionální soutěži a do té nejvyšší se vrátili před pěti lety.

V neděli po poledni bylo jasné, že Gerrardovi svěřenci pozvednou nad hlavu mistrovskou trofej. Mimochodem, takhle kalendářně brzy se Rangers ve své historii mistry Skotska nikdy nestali. „Přiznám se, že jsem původně Gerrardovi nevěřil. Koncem loňské sezony jsem ale začal cítit, že něco s týmem dokáže,“ uvádí Mikulka. „Hráči si najednou začali věřit, že s týmem, s nímž by před rokem dostali pětku, můžou hrát vyrovnanou partii. Je to něco jako u Slavie. Jako by si najednou řekli, že mají na to, soupeře přehrát.“

„Steven Gerrard sestavil tým složený z deseti sprinterů. Část z nich by navíc z hlediska tvrdosti mohla z fleku jít hrát ragby. Fakt nechcete, aby na vás něco takového běhalo 90 minut,“ vypichuje silnou stránku Jezdců Milan Mikulka. Ten přesto před dvojzápasem víc věří Slavii. Domnívá se, že Jindřich Trpišovský dokáže na Rangers něco vymyslet, zatímco skotský tým má v podstatě jen jeden herní plán.

„Co bych poradil trenéru Trpišovskému? Nenechat rozběhnout Morelose a Kenta. Morelos, to je buvol, nejen podle přezdívky. Toho neodstavíte od míče. Na pravém beku bude asi hrát mladík Patterson a toho by Olayinka mohl dost školit,“ vzkazuje do slávistické kabiny Mikulka, který glasgowskému klubu začal fandit už v době, kdy za něj hrál Paul Gascoigne.

„Slavii by mohlo v odvetě vyhovovat, že se trávník v Ibrox Stadium velmi podobá tomu, na co jsou Pražané zvyklí. Tam odpadá adaptace na superkvalitní terén, jako tomu bylo v úvodu zápasu v Leicesteru,“ všímá si komentátor Jaromír Bosák. Hosté Angličana spolu s autorem podcastu Jiřím Hoškem dále řešili slabší úroveň skotské nejvyšší soutěže a naopak chválili pohostinnost obyvatel Glasgowa a jejich připravenost přiskočit na pomoc.

V podcastu Seznam Zpráv se také dopodrobna rozebíralo manchesterské derby, síla útoku londýnských Kohoutů a samozřejmě také sporné situace z posledních zápasů, kdy rozhodčí zase opakovaně hnuli fanouškům žlučí svými výroky ohledně hraní rukou v pokutovém území. „V Premier League už ohledně posuzování hry rukou ve vápně nastal takový chaos, že tápou hráči, manažeři a bohužel i sami rozhodčí. Chudáci televizní komentátoři nevědí, jak situaci komentovat, protože verdikt bývá zpravidla opačný, než si oni sami myslí,“ posteskl si Jiří Hošek.

Celou epizodu podcastu Angličan včetně pravidelného sázkařského okénka a reakcí na podněty posluchačů si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované