Hlavní obsah

Video: Covid-necovid. Fanoušci Rangers FC bouřlivě oslavovali zisk titulu

Bez komentáře: Tisíce fanoušků skotského týmu Rangers FC vyrazily do ulic hromadně slavit titul nehledě na platná epidemická nařízení.Video: @gavmacn, @ajjenkins, AP

 

Reklama

Fotbalisté pod vedením bývalé hvězdy Liverpoolu Stevena Gerrarda dominují domácí nejvyšší lize a o víkendu s velkým náskokem ukončili dlouholeté kralování odvěkého rivala a obhájce Celtic FC.

Článek

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová následně na svém Twitteru pogratulovala klubu k zisku titulu a vzkázala fanouškům, aby se chovali zodpovědně. Zároveň vyzvala i vedení klubu Rangers FC, aby doporučilo příznivcům slavit titul v poklidu doma.

Její slova si k srdci mnoho lidí nevzalo.

Poté, co městský rival – Celtic – remizoval 0:0 na hřišti Dundee, vyrazilo několik tisíc příznivců slavit mistrovský titul na hlavním náměstí Glasgow a také před stadion Ibrox ležící na předměstí.

The Gers“, jak se klubu přezdívá, získali 55. skotský titul v historii a první od roku 2012, kdy byli kvůli dluhům přeřazeni až do čtvrté ligy.

O to větší euforii teď cítili fanoušci. Jak můžete vidět v úvodním videu, mnozí z nich zcela pominuli omezení, která si vynutila koronavirová nákaza. Nezakryli si dýchací cesty, o dodržování odstupů nemůže být řeč.

Premiérka Sturgeonová varovala, že oslavy mohou ohrozit plány na rozvolnění epidemických opatření, informoval The Guardian.

Tamní policie uvedla, že v odpoledních hodinách zadržela malou skupinu lidí a zároveň požádala fanoušky, aby se vrátili domů. Oslavy ale pokračovaly i ve večerních hodinách, od stadionu musela policie rozehnat stovky lidí.

Premiérka později na svém Twitteru uvedla: „Sdílím zlobu, kterou to vyvolalo. Každý se v minulém roce tolikrát obětoval a pak vidí, jak menšina riskuje náš pokrok. Je to k vzteku a ostudné. Je to hluboce nespravedlivé vůči celé zemi i policii, která má už tak dost těžkou práci. Prosím, požádejte fanoušky, aby šli domů @RangersFC.“

Klubový účet na Twitteru, který byl od zisku titulu velice aktivní, však dělal mrtvého brouka. A vůči hromadnému veselí se příliš nevyjadřoval, napsal list The Guardian.

Oslavy neprobíhaly jen ve Skotsku. V severoirském Belfastu, kde mají Rangers silnou podporu, se shromáždil velký dav na Shankill Road. Fanoušci vůbec nerespektovali zákaz veřejných shromáždění.

I tamní úřady dopředu žádaly, aby fandové zůstali doma a slavili v rámci současných zdravotních předpisů.

Jedním z těch, kdo vyšli slavit, byl třiačtyřicetiletý Alan Irvine z Glasgow. S sebou vzal dvanáctiletou dceru Katie a šestiletého syna Lewise. „Když se objevil Steven Gerrard, byla atmosféra prostě úžasná,“ svěřil se Irvine zpravodajské agentuře PA. „Pokud jde o jakoukoli kritiku, pak mohu mluvit pouze za sebe a popsat, co jsem viděl před tréninkovým střediskem Rangers. Naprostá většina z fanoušků měla roušku a držela se, pokud možno, společenského odstupu. Vlastně jsem u některých prodejců viděl méně společenské distancování,“ popsal.

Díky zisku titulu se může nyní skotský klub plně soustředit na Evropskou ligu a pokusit se i zde získat další úspěchy. Ve čtvrtek se utká v prvním osmifinálovém duelu s pražskou Slavií, která v neděli porazila ostravský Baník 2:1.

Reklama

Doporučované