Hlavní obsah

Notičky: Tajemství strahovské faktury a Berbrovy dávné lásky

Foto: Magion149

Policisté znovu zasahovali v centrále FAČR.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Před týdnem jste se jako první dozvěděli o změnách v akcionářské struktuře fotbalové Viktorie Plzeň. Dnes tak trochu nahlédneme pod ruce elitních detektivů, kteří zkoumají další tajemství a případné zločiny, jež se urodily pod střechou Fotbalové asociace ČR. Zdá se, že je velmi zajímá jedna konkrétní faktura na takřka 2 miliony korun, proplacená loni jisté paní Věře Kropáčkové.

V budově FAČR na pražském Strahově jsou detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu skoro jako doma. V roce 2017 si tam přijeli pro tehdejšího předsedu Miroslava Peltu kvůli obvinění z dotačních podvodů, loni v říjnu následovala šťára spojená s trestním stíháním místopředsedy Romana Berbra. A minulý týden ve středu „obsadili“ detektivové budovu FAČR znovu. Odnesli si opět kvanta dokumentů a datových souborů, dlouhé hodiny vyslýchali celkem deset osob z řad představitelů a pracovníků FAČR.

Fotbalový předseda Malík se v PR pokusu o nápravu dalších reputačních škod vyjádřil, že samozřejmě nešlo o žádný policejní zásah, ale poskytování součinnosti FAČR policejnímu vyšetřování, nicméně slovíčkařením už asi rozlité mléko zpátky do krajáče nevrátí.

Takže o co teď vlastně policistům jde? V první řadě o akci Dezinfekce, v níž loni FAČR nasmlouvala a proplatila firmě Tymich „proticovidovou“ ochranu fotbalových kabin za přepálenou cenu a navíc za práci, odvedenou ani ne z poloviny. A to za necelých 10 milionů korun. Když to prasklo, firma Tymich většinu peněz vrátila, nicméně ani to nemá vliv na skutečnost, že smlouvu podepsanou za FAČR pány Malíkem a Berbrem policie nadále řeší.

Zajímá ji ale i řada dalších smluvních vztahů a aktivit FAČR, třeba směrem k budování hřišť s umělým povrchem. A pak jsou tu i dodávky sportovního zboží a vybavení. Na můj dotaz Fotbalová asociace ČR oficiálně potvrdila, že dotazy policistů směřovaly i k firmě Alea sportswear z Písku, v březnu 2019 přejmenované na JVK Sport. Jenže právě kvůli policejnímu vyšetřování prý FAČR nemůže tyto skutečnosti nijak blíže komentovat.

Policii podle všeho zaujala zejména faktura proplacená fotbalovou asociací v druhé polovině loňského roku paní Věře Kropáčkové. Byla vystavena na 1 950 000 korun. A mělo jít o vybavení pro úsek fotbalu žen.

Věra Kropáčková je podle obchodního rejstříku společníkem a prokuristou firmy JVK Sport, dříve Alea sportswear. Na mé telefonáty a zaslané SMS bohužel nereagovala. Škoda. Chtěl jsem se jí totiž zeptat na totéž, co nejspíš zaujalo i policisty.

Za prvé: jaké plnění za ty necelé dva miliony korun Alea poskytla? Vyrojily se totiž četné spekulace, že se zatím žádné zboží za tuhle proplacenou fakturu dohledat nepodařilo.

Za druhé: Proč platba nešla na účet JVK Sport (dříve Alea sportswear), ale podle dostupných informací na účet jiný, označený jménem Věry Kropáčkové?

Nutno dodat, že na firmu JVK Sport byl loni 30. října podán Československou obchodní bankou insolvenční návrh. Po splatnosti byl totiž tou dobou poskytnutý úvěr 1 999 253 korun. A spolu s úroky a dalšími poplatky začala ČSOB touto cestou vymáhat po firmě JVK Sport celkem 2 269 424 korun a 78 haléřů. Finanční transakce mezi Fotbalovou asociací ČR a Věrou Kropáčkovou měla ovšem proběhnout o něco dříve, tedy před tím, nežli k podání insolvenčního návrhu došlo.

Zda tu někdo tuneloval kasu FAČR, případně prováděl jiné nezákonné machinace, či nikoli, se patrně dozvíme časem. Jak už jsme zmínili, policie prošetřuje mnohé smluvní vztahy i platební styk. Ale žádné další osoby ve spojitosti s děním kolem FAČR dosud obviněny nebyly, míněno od října loňského roku, kdy bylo zahájeno trestní stíhání Romana Berbra a dalších 19 lidí.

Značka Alea patřila vždy mezi Berbrovy oblíbené. Už před lety se kvůli ní ocitl ve sporu s funkcionářem Václavem Chválou. Ten měl pro tehdejší Českomoravský fotbalový svaz zajištěné rozhodcovské dresy od firmy Adidas, Berbr ale prosadil změnu na značku Alea.

Václav Chvála se 31. března 2009 stal terčem násilného přepadení. Dva muži jej před jeho domem v Praze 6 zkopali a zmlátili obuškem a železnou tyčí. Chvála dal tehdy útok do souvislosti se svým názorovým protivníkem a bývalým příslušníkem Státní bezpečnosti Romanem Berbrem. Žádná souvislost s ním se tehdy ovšem neprokázala a Chvála se musel Berbrovi z rozhodnutí disciplinární komise omluvit.

Kouzelník týdne: Zdeněk Ertl

Foto: Profimedia.cz

Český olympijský výbor –⁠ ilustrační foto.

V pátek 26. února se měly konat volby nového vedení Českého olympijského výboru. Leč nekonaly se, protože to Městský soud v Praze zakázal. Vyhověl totiž žádosti o vydání předběžného opatření, s jehož návrhem přišel právě Zdeněk Ertl, expert na sportovní legislativu, jenž stojí v čele Sdružení sportovních svazů ČR. To je bývalý Svazarm, který sdružuje více než půl milionu členů.

Nejen Ertlovi, ale i mnohým dalším sportovním funkcionářům vadilo, že by volba předsedy, ať už toho stávajícího Jiřího Kejvala, nebo protikandidáta Filipa Neussera, neproběhla předpisově v plénu, tedy na řádné schůzi. A to v situaci, kdy to i platná vládní opatření proti šíření covidu-19 umožňovala. Místo toho se měli „voliči“ v pátek dostavit mezi 9. a 15. hodinou do sídla ČOV a hodit lístek do volební urny.

Ještě hlubší podstatou celé věci je rozkol uvnitř českého sportu, který souvisí se soudním projednáváním dotační aféry České unie sportu i s nejasnou budoucností Národní sportovní agentury.

Zásahy týdne

Z Romana na Dášu. O Romanu Berbrovi a jeho problémech se zákonem už byla řeč. Zjistili jsme, že teď převádí nemovitosti na manželku Dagmar Damkovou.

Katarská perla. Rozhovor se slovenským inženýrem Pavlem Zuzulou o tom, jak se staví stadion pro fotbalové MS 2022.

Terminátor a Lišky. Vzrůstající popularita Tomáše Součka i forma Lišek z Leicesteru před odvetou proti Slavii patřily mezi hlavní témata nového vydání podcastu Angličan.

Co trefili jinde

Znechucený sponzor. Firma WEDOS se zabývá webhostingem i sponzoringem fotbalu. S tím druhým ovšem znechucena okolnostmi končí. (Aktuálně)

Změna identity. Proč fotbalová Sparta představila (nejen) nové logo, detailně vysvětluje její marketingový ředitel Kamil Veselý. (sportbiz)

Sadílkova story. Fotbalový talent, který to z Uherského Ostrohu dotáhl až do Ligy mistrů, myslí i na charitu. A nejen to. V první covidové vlně koupil uničovské nemocnici plicní ventilátory. (Bez frází)

Tweet týdne

Strašlivá vzpomínka, ale úžasná animace. Podívejte se znovu na loňskou havárii pilota formule 1 Romaina Grosjeana.

Díky za podporu a za zájem. A za týden vám přineseme další Notičky. Už teď máme pár tipů v hlavě.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované