Hlavní obsah

Z korupce obviněný boss Berbr převádí nemovitosti na Damkovou

Foto: Profimedia.cz

Nejmocnější manželská dvojice v rámci českého fotbalu posledních let, tedy Dagmar Damková a Roman Berbr. Po zahájení trestního stíhání partnera se ocitli v nové situaci.

Reklama

Pohled do katastru nemovitostí prozrazuje, že obviněný fotbalový boss Roman Berbr převádí své domy a byty na manželku Dagmar Damkovou, bývalou rozhodčí, která pracuje pro FIFA.

Článek

Někdejší místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr je od půlky října trestně stíhán kvůli údajné korupci a defraudaci. Policie ho viní, že manipuloval s výsledky fotbalových utkání a společně s kumpány vyvedl z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu takřka 850 000 korun.

Ve vyšetřovací vazbě seděl Berbr až do 13. ledna, kdy byl propuštěn, a nyní je nadále vyšetřován na svobodě. A to spolu s dalšími 19 osobami, které jsou v rámci kauzy obviněny.

Co teď bývalý rozhodčí a příslušník Státní bezpečnosti Roman Berbr dělá? Kromě přípravy obhajoby se začal věnovat převodům svého nemovitého majetku na manželku Dagmar Damkovou, s níž několik let působil nejen v jedné domácnosti, ale i ve výkonném výboru Fotbalové asociace ČR.

Největší z celého souboru nemovitostí je usedlost v Žeranovicích poblíž Přeštic, potažmo Nýrska, kde Berbr provozuje firmu se stavebninami. To všechno si můžete podrobněji prohlédnout ve videu, které před časem vzniklo při naší reportáži v Berbrově kraji.

Velká usedlost v Žerovicích, tvořená spojenými domy se dvěma rozdílnými popisnými čísly, „ozdobená“ též například portrétem revolucionáře Che Guevary, byla až dosud včetně zahrady zapsána ve společném jmění manželů. Nyní je v katastru od 8. února v procesu převodu do vlastnictví Dagmar Damkové. Takzvaná „plomba“, tedy časová lhůta, v jejímž průběhu lze převod zpochybnit či zastavit, skončí v pondělí 1. března.

Podobná je situace s rodinným domem v plzeňské části Bolevec, ten byl dosud v katastru zapsaný jen na Romana Berbra. A nyní by tedy měl být převeden na Dagmar Damkovou.

Stejně jako byt v Hostivici, který je ovšem v katastru převáděn až od 15. února.

Ve všech případech je v návrzích pro katastr učiněna zmínka o zřízení věcného břemene. Lze spekulovat, že může jít o právo doživotního bezplatného užívání těchto nemovitostí též pro Romana Berbra.

Ten s médii nyní nekomunikuje, redakci Seznam Zpráv se nepodařilo spojit ani s jeho manželkou Dagmar Damkovou. Na vyzvánějící telefon ani SMS nereagovala, a tak otázku, proč se manželé rozhodli převést nyní nemovitosti na ni, nezodpověděla.

Opět se tedy nabízí jen spekulace, že vzhledem k manželovu trestnímu stíhání hypoteticky může jít o účelové převody, jak ochránit majetek před případným obstavením ze strany státu.

Když byl v roce 2017 obviněn z manipulací kolem sportovních dotací Miroslav Pelta, do té doby předseda Fotbalové asociace ČR, pustil se tehdy také do převodů nemovitostí na svou manželku Simonu. Zdůvodňoval to tehdy tak, že jde o trest, jehož se mu v rámci rodiny dostalo za jeho prokázanou nevěru, která s kauzou souvisela.

Roman Berbr a Dagmar Damková své manželství dlouho utajovali. Bylo jasné, že spolu tvoří partnerský pár, ale Berbr opakovaně lhal, když tvrdil, že nejsou oddáni.

Společně působili ve výkonném výboru Fotbalové asociace ČR, Berbr byl českým místopředsedou, Damková pak šéfovala Řídící komisi pro Čechy. Reálně se této práci prakticky nevěnovala, protože v rámci svých aktivit v UEFA a FIFA velmi často cestovala po světě.

Jak prozradily pasáže odposlechů, které se již v policejních dokumentech dostaly na veřejnost, uplatňoval velký vliv na dění v tomto segmentu soutěží, tedy tzv. ČFL a českých divizích, osobně Roman Berbr. Mimo jiné tu aktivně napomáhal postupu Slavoje Vyšehrad z ČFL do druhé ligy, a to prostřednictvím ovlivňování výběru rozhodčích, kteří byli podle policie následně zkorumpováni.

Po svém zatčení a obvinění se Roman Berbr vzdal všech svých funkcí v českém fotbale. A učinila tak i jeho manželka Dagmar Damková. Ta však nadále pracuje pro komisi rozhodčích FIFA.

Perlička o nemovitostech na závěr. Pohled do katastru prozrazuje, že v roce 2016 prodal Roman Berbr další svůj byt v Plzni manželům Šádkovým.

Adolf Šádek je generálním manažerem Viktorie Plzeň a v blízké budoucnosti se stane vedle Tomáše Paclíka i spolumajitelem tohoto klubu.

Reklama

Doporučované