Hlavní obsah

Berbr files. Co jsme vyčetli z policejních odposlechů mocného bosse?

Foto: Profimedia.cz

Uplynulé dny pootevřely Pandořinu skříňku, ze které utekly útržky komunikace mezi Romanem Berbrem a sudími

Reklama

aktualizováno •
Článek

Odposlechy Romana Berbra umožnily pohled do temnot českého fotbalu. „Krula? Nezmar? Tvrdík? Lidé z klubů Berbrovi volali, protože věděli, že odjinud mu budou volat také.“ I tahle slova zazněla ve speciálu podcastu Angličan.

Roman Berbr, bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR, sice už od půlky října sedí ve vyšetřovací vazbě, obviněn z několika trestných činů. Ale jeho kauza je v české fotbalovém světě stále velmi živá. Vlastně teď neuplyne den, aniž by se neobjevila nějaká nová skutečnost, nový útržek odposlechu či nově popsaná kapitola z jeho potenciálního trestního rejstříku. A nejen jeho.

Lidí, co na téhle šikmé, či přinejmenším zešikmené, ploše svištěli spolu s ním, bylo a je ve fotbale spousta. I o tom debatovali Jiří Hošek, Jaromír Bosák a Luděk Mádl v novém, tentokrát speciálním vydání podcastu Angličan. A řeč nebyla o Anglii, ale opět o Berbrovi, jako už v jednom předchozím speciálu.

„Člověk komentuje přenos. Vidí, že rozhodčí kupí jednu chybu za chybou, že to není normální. A lidé mi často říkají: Vždyť víte, jak to celé funguje, proč to do toho mikrofonu neřeknete? Ale to prostě nemůžu, když nemám důkaz o tom, že tomu sudímu někdo něco podstrčil, to by byla profesní sebevražda,“ říká Jaromír Bosák a spojuje tu myšlenku jak s finále poháru mezi Libercem a Spartou, tak třeba s baráží o účast v lize mezi Příbramí a Brnem.

Právě uplynulé dny pootevřely Pandořinu skříňku, ze které utekly útržky komunikace mezi Romanem Berbrem a sudími Pavlem Královcem či Petrem Ardeleanu. Útržky, které mohly naznačit, že s výše zmíněnými zápasy nemuselo být po etické stránce všechno v pořádku.

Důkazy, přinejmenším jejich náznaky, teď k dispozici jsou. „A jen potvrzují to, co se tušilo. A ať mě pan předseda Malík klidně zažaluje, ale třeba on musel moc dobře vědět, která bije,“ pouští se Jaromír Bosák ostře i do předsedy asociace Martina Malíka.

„Je to výsměch myslet si, že zrovna pan Malík teď bude český fotbal očišťovat,“ navázal Luděk Mádl. „Musel by být slepý a hluchý, aby ho nenapadlo, co asi tak jeho místopředseda Berbr s tak profláklými lidmi, jako jsou pánové Rogoz či Káník, přímo před jeho očima ve strahovské restauraci každou chvíli řešil.“

„Partičku domina asi nikoli,“ odtušil Jiří Hošek. A to ještě moderátor ani hosté podcastu při středečním natáčení netušili, že se na světlo dostane další aféra, ve které se Roman Berbr objeví přímo ruku v ruce i s Martinem Malíkem. Jde o okolnosti podezřelé akce „Dezinfekce“, v níž létaly vzduchem miliony za postřiky proti covidu-19, které se přitom leckde vůbec nekonaly. Zato se fakturovaly a proplácely.

V podcastu se debatovalo o konkrétních kauzách, například o povolení zabíjet, které dostal sudí Robert Hájek, když vyrážel do Živanic, aby pomohl Slavoji Vyšehrad. Jaromír Bosák přitom zavzpomínal na časy, kdy barvy tohoto klubu osobně oblékal. A zamyslel se, co má vlastně korupční šílenství kolem fotbalu za smysl.

Velkým tématem se tentokrát staly i cinknuté sázky, také nově uplatňované policejní vyšetřovací metody. Anebo šokující míra zapojení zaměstnanců FAČR do Berbrova nekalého počínání na hraně či za hranou zákona.

„Já myslím, že teď mnozí lidé mají špatné spaní,“ naznačil Jaromír Bosák špatné svědomí mnohých a psychózu, která teď český fotbal obestírá.

„Třeba takový sudí Rejžek dostal od Berbra jasné zadání: Slezsko je úhlavní nepřítel,“ vytáhl Luděk Mádl jeden z případů, ve kterém mladý rozhodčí dostal podle všeho šifrovaně za úkol „říznout Opavu“.

A Mádl téma rozvíjí: „Pamatuji si na akci, na kterou přijel slavný anglický sudí Howard Webb a slavnostně se tu tehdy odprezentoval takzvaný kodex rozhodčího. Jestli jsem to dobře pochopil, tak měl fungovat na té bázi, že když se sudí potká s pokusem ovlivnit ho, má to nahlásit. Jenže, když si to převedete do praxe… Měl tedy Rejžek ohlásit ovlivňování ze strany Berbra, a to asociaci, kterou řídil Roman Berbr?“

Nejen to, ale mnohem víc, třeba úvahy o tom, co znamená Berbrova šifra „suchej hajzl“, uslyšíte v Angličanovi speciál. Pusťte si ho, najdete ho na začátku tohoto textu. Anebo v tradičních aplikacích.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované