Hlavní obsah
Online

Vláda projednala, co bude od pondělí. Většina opatření zůstane, řekl Hřib

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Poslanci navzdory žádostem vlády neschválili prodloužení nouzového stavu. Ten tak skončí už v neděli. Co bude bez nouzového stavu, čtěte ZDE.

- Vláda se v pátek sešla na mimořádném jednání. Premiér Andrej Babiš poté řekl, že po skončení nouzového stavu zůstanou zavřené školy a restaurace. Naopak by se otevřely obchody a služby.

- Premiér jednal i s hejtmany, jednání budou pokračovat v sobotu. Část hejtmanů uvedla, že vládu požádá o opětovné vyhlášení nouzového stavu.

- Pro okresy Trutnov, Cheb a Sokolov začne od půlnoci platit omezení volného pohybu. Povinné bude nošení roušek a někde i respirátorů FFP2. Opatření mají platit do konce nouzového stavu. Lidé, kteří zde bydlí, nebudou smět až na výjimky oblast opustit. Co se mění přehledně ZDE.

  • Prezident je nespokojený kvůli neprodloužení nouzového stavu

    Prezident Miloš Zeman je nespokojený s neprodloužením nouzového stavu. Po jednání s premiérem to řekl Zemanův mluvčí.

  • Babiš: S koncem nouzového stavu bude třeba dalších 1000 lůžek JIP

    S koncem nouzového stavu bude třeba vytvořit dalších 1000 lůžek intenzivní péče a riziko nárůstu pandemie vzroste o 30 procent, domnívá se podle premiéra Andreje Babiše ministr zdravotnictví Jan Blatný. Do pohybu se podle premiéra dají miliony lidí, což bude představovat značné riziko.

  • Už je pozdě, musíme to dojednat s hejtmany, vzkázal Babiš opozici

    Premiér uvedl, že už o nouzovém stavu nebude jednat s opozicí v Poslanecké sněmovně, ale bude se soustředit na jednání s hejtmany, kteří jsou podle něj v první linii. „Vypadá to, že se domluvíme. Možná už zítra večer dojde k nějakému řešení. V neděli dopoledne bude muset zasednout vláda,“ uvedl.

  • Babiš: Školy a restaurace zůstanou zavřené, obchody otevřou

    Premiér zopakoval informace z analýzy Ministerstva zdravotnictví, co by se změnilo v případě, že od pondělí skutečně přestane nouzový stav platit. „Je jasně napsáno, co se nezmění - neotevřou školy, ale bude problém s nákupem testů, restaurace zůstanou u take away. Změní se však obchody, ty nebudou uzavřeny. Otevřou se tržiště, wellness, bazény, sauny. Tady se rozvolňuje hodně moc,“ vyjmenoval Babiš.

  • Právníci vlády podle Babiše potvrdili hejtmanskou žádost jako možnost

    Podle premiéra právníci vlády a Legislativní rada vlády potvrzují možnost, že hejtmani o nouzový stav požádají, jako jediný legální způsob, jak nouzový stav prodloužit. „Celý den to analyzovali. Jsme přesvědčeni, že pokud hejtmani požádají, je to podle našich zákonů jediná možnost prodloužení nouzového stavu,“ uvedl.

  • Babiš po jednání u Zemana nastínil další postup

    Premiér Andrej Babiš vystoupil po jednání s prezidentem Milošem Zemanem před novináře, aby je informoval o dalším postupu při projednávání situace po včerejším neprodloužení nouzového stavu. Dnes přes dvě hodiny jednal s hejtmany a jednání označil za konstruktivní. „Domluvili jsme se na pokračování jednání zítra večer. Jediné řešení je podle zákona o krizovém řízení, kde hejtman, pokud vzniká ohrožení v rámci stavu nebezpečí, může požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu,“ uvedl. Řešení je podle něj nutné najít do nedělního dopoledne.

  • České dráhy přestanou jezdit do Německa

    České dráhy (ČD) o tomto víkendu přeruší provoz všech vlaků mezi Českou republikou a Německem, a to do odvolání. Kromě mezistátních expresů nebudou jezdit ani regionální spoje do Bavorska a Saska. Důvodem jsou protiepidemická opatření německých úřadů, uvedly dnes dráhy v tiskové zprávě.

    V dálkové dopravě se bude přerušení spojů týkat linky z Prahy do Berlína a Hamburku i linky z Prahy do Mnichova. Doprava na nich bude postupně utlumena v sobotu. Od neděle 14. února bude perušena úplně. Regionální vlaky přestanou jezdit přes česko-německé hranice od neděle. Většina z těchto spojů ale bude zachována ve vnitrostátních úsecích.

  • Zeman jedná s Babišem

    Na zámku v Lánech probíhá od 18:00 pravidelné jednání mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Proberou spolu aktuální situaci kolem koronavirové epidemie poté, co Sněmovna ve čtvrtek odmítla schválit žádost vlády o prodloužení nouzového stavu.

    Po večerní schůzce by měl Babiš novináře seznámit nejen s jejími výsledky, ale i s výsledky jednání vlády.

    Foto: Jiří Ovčáček

    Dnešní jednání prezidenta s premiérem

  • Tisková konference po jednání vlády se neuskuteční

    Tisková konference po pátečním jednání vlády se neuskuteční. Výsledky jednání vlády má oznámit premiér po večerním jednání s prezidentem v Lánech.

  • Hřib: Ministerstvo zachová většinu opatření

    Po konci nouzového stavu nebudou zrušena všechna omezení. Ministerstvo zdravotnictví jich většinu zachová, uvedl po pátečním jednání hejtmanů s vládou pražský primátor Zdeněk Hřib.

    „Z informací, které dnes zazněly na odpoledním jednání Asociace krajů ČR s vládou, vyplývá, že v pondělí po ukončení nouzového stavu nedojde k okamžitému zrušení všech omezení. Naopak lze očekávat, že Ministerstvo zdravotnictví větší část opatření zachová. Koronavirus v noci z neděli na pondělí opravdu nezmizí,“ uvedl Hřib.

  • Podle Hamáčka se hejtmani poradí o dalším postupu

  • Do Saska mohou z Česka jen zdravotníci a pracovníci v zemědělství

    Do Saska od neděle kvůli pandemii nemoci covid-19 mohou z České republiky dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování. Na dnešní tiskové konferenci po jednání zemské vlády to oznámil saský ministr hospodářství Martin Dulig. Na všechny ostatní pendlery se vztahuje čtrnáctidenní karanténa bez možnosti zkrácení, což denní dojíždění za prací znemožňuje. Opatření platí prozatím do 7. března.

  • Česko darovalo Moldavsku ochranné pomůcky na boj proti koronaviru

  • AstraZeneca odmítla Babišovy komentáře o vakcínách z černého trhu

    Britsko-švédská společnost AstraZeneca dnes odmítla, že by některé ze zemí EU mohly získat její vakcínu proti covidu-19 od soukromého prodejce. Informoval o tom server EurActiv. Farmaceutická firma tím reagovala na prohlášení českého premiéra Andreje Babiše, který tento týden hovořil o nabídkách vakcín na černém trhu.

    „V současnosti se soustředíme na co nejrychlejší dodávky vládám a mezinárodním zdravotnickým organizacím v rámci našich značných globálních závazků. Proto v tuto chvíli nejsou žádné dodávky, prodej či distribuce vakcíny v soukromém sektoru,“ uvedla AstraZeneca.

  • Karanténa a test na covid-19 budou povinností při cestování do Německa

  • Hamáček: Konec nouzového stavu znamená nárůst rizikových kontaktů o 30 %

  • Do Jihomoravského kraje dorazila první várka vakcín Astra Zeneca

    Fakultní nemocnice Brno dnes dostala první várku vakcíny Astra Zeneca, obdržela 2400 dávek. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Vakcínu dostanou mobilní týmy pro očkování nepohyblivých pacientů. V kraji už se očkuje vakcínami Pfizer a Moderna.

    Nemocnice rozdělí vakcíny menším mobilním týmům v Brně a na Břeclavsku, které budou vyjíždět k nepohyblivým pacientům přímo domů. „Očkování začne v příštím týdnu,“ uvedla Plachá.

  • Podle Hřiba jsou Praha a Středočeský kraj připraveny zavést stav nebezpečí

Reklama

Hlavní zprávy