Hlavní obsah

Nová atrakce ostravské zoo. Hororová žába, které rostou vlasy

Unikátní žába má také schopnost zalomení kůstky prstu, čímž se uvolní ostrý kostěný drápek. To může být účinná obrana vůči predátorům.

 

Reklama

Ostravská zoologická zahrada nyní otevřela nové expozice v moderním Pavilonu evoluce. Návštěvníci tady uvidí například i žábu, které „rostou vlasy“, vlasatici třásnitou. Jde o velký druh žáby, jež je natolik bizarní, že si v angličtině vysloužila pojmenování hororová žába, horror frog.

Článek

„Pavilon evoluce prezentuje více než 30 evolučně zajímavých tvorů z deštných lesů západní Afriky. A zdá se, že tento moderní chovatelsko-expoziční komplex je nenaplnitelný, a to jak zvířaty, tak i novými zákoutími a doplňujícími prvky,“ uvedl vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák.

Novým zástupcem bezobratlých živočichů je v pavilonu mnohonožka kamerunská. „Přesné vědecké pojmenování druhu zatím nemáme, víme jen, že žije v Kamerunu. Má černé tělo a rezavě zbarvené nožky, kterých může mít více než 300 párů. Patří k největším mnohonožkám světa, délka těla může dosáhnout až 20 centimetrů,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Dodala, že obojživelníky zastupuje žába, které „rostou vlasy“, nazvaná vlasatice třásnitá. „Jde o 11 centimetrů velký druh bizarní žáby, která obývá okolí potoku v Kamerunu, Kongu, Rovníkové Guineji, Nigérii, Gabonu a Angole. Zmíněné ‚vlasy‘ jsou ve skutečnosti dermální papily, které mají samci v době rozmnožování,“ řekla Nováková.

Připomněla, že kromě této anatomické zvláštnosti má žába také schopnost zalomení kůstky prstu, čímž se uvolní ostrý kostěný drápek. „To může být účinná obrana vůči predátorům. V kombinaci s vlasovými útvary jde o natolik bizarní druh, že si tato žába například v anglickém jazyce vysloužila pojmenování hororová žába, horror frog,“ uvedla mluvčí.

V pavilonu přibyly také dva nové druhy ryb. V akváriu jsou k vidění jehly obrovské, což jsou ryby příbuzné mořským koníkům. Akvárium s nimi obývají patetry Powellovy - velmi drobné ryby s délkou okolo 1,6 centimetru.

Ostravské zoologické zahradě se navíc podařilo rozmnožit vzácné damany stromové. Drobní afričtí savci příbuzní slonům nejsou v současnosti chováni v žádné jiné zoo na světě. „Kromě nejmladších dvojčat damanů jsou nadějí na další rozšíření chovu i dva nově sestavené páry,“ dodala Šárka Nováková.

„Aktuálně čítá ostravská damaní populace devět jedinců. Zpočátku byli damani stromoví chováni pouze v chovatelském zázemí, kde se několikrát úspěšně rozmnožili,“ připomněla mluvčí Nováková.

Předloni ale zoo otevřela expozici Noční Tanganika a tohoto tajemného afrického savce tak mohou pozorovat i návštěvníci. „Novou expozici obýval samec, který před několika dny vytvořil pár s mladou samičkou. Spojení proběhlo dobře a bez vážných komplikací. Návštěvníci tak budou mít možnost pozorovat větší aktivitu i interakce mezi nově sestaveným párem. Dobrým znamením je i zjištění, že po týdnu začala obě zvířata používat společné místo jako záchodek, do té doby mělo každé svůj kout,“ řekla vrchní chovatelka Jana Kanichová.

Druhý pár byl sestaven v zázemí. Mladé samičky, které jsou součástí nových párů, jsou sestry narozené v ostravské zoo loni v lednu. „Jsou velkou nadějí pro další chov damanů stromových. V roce 2015 totiž zůstala v rámci celosvětové populace v lidské péči pouze jedna jediná samice, a to v ZOO Ostrava. Situace vypadala beznadějně až do loňského roku, kdy naše samice v zázemí porodila dvě samičky,“ řekl vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák.

Pohlaví dvou nově narozených mláďat zoo zatím nezná. Dosud tak zahrada pečuje o čtyři samce, tři samice a nová mláďata. „Jedná se zároveň o celosvětovou populaci chovanou v lidské péči mimo Afriku. Ostravští chovatelé dokonce založili pracovní skupinu pro damany v ZOO Ostrava. Vzhledem k tomu, že se tato zvířata chovají pouze v ZOO Ostrava, je velice důležité, abychom pečlivě zaznamenávali získané zkušenosti v chovu a sdíleli je na domácí i mezinárodní půdě,“ vysvětlila Nováková.

Damani patří do starobylé skupiny savců zvané Afrotheria, která zahrnuje například také slony, sirény a hrabáče. Dnes žije celkem pět druhů damanů. Daman stromový se vyskytuje pouze v lesích východní Afriky.

Reklama

Doporučované