Hlavní obsah

Nová „bouda“ na živnostníky. Podvodníci přišli s trikem s úředním razítkem

Foto: Seznam Zprávy

Úředně vypadající dopis adresáty vyzývá k zaplacení poplatku.

Reklama

Po koronavirové pandemii a vládních opatřeních přišla řada živnostníků o nemalou část svých příjmů. Nyní se z nich podle zjištění Seznam Zpráv snaží inovovaným trikem podvodníci vytáhnout další peníze.

Článek

Seznam Zprávy přišly na nový případ katalogové firmy, která se svým názvem vydává za českou instituci. Pod hlavičkou takzvané „České komory firem a živnostníků“ rozesílá potvrzení o zápisu do registru a výzvu k uhrazení poplatku.

Tentokrát jde snaha oklamat živnostníky ještě dál, než bylo u podobných triků obvyklé. Běžné katalogové firmy rozesílaly nabídky zápisu do oficiálně vypadajících rejstříků. Tentokrát přijde obálka s úředně vypadajícími razítky a dopis adresátovi oznamuje „potvrzení o zápisu do České komory firem a živnostníků“. Náklady na zápis dělají 2410 Kč a doba splatnosti je 14 dní. Nechybí dokonce ani jednací číslo.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis vyzývá k zaplacení poplatku 2410 Kč se splatností do 14 dnů.

I když samotný dopis uvádí, že nejde o zápis do živnostenského rejstříku, podle Hospodářské komory tyto firmy vytváří iluzi dobrého jména a zneužívají ji k nekalému jednání. Nejde o žádný zákonem stanovený poplatek a firma nemá s někdejšími živnostenskými komorami nic společného.

Tyto praktiky Hospodářská komora zahrnuje mezi nekalé a varovala před nimi v minulosti už několikrát.

„Česká komora firem a živnostníků“ je ve skutečnosti jen společnost s ručením omezeným a nemá s Hospodářskou komorou nic společného. Jinak se takovým společnostem říká také „katalogové firmy“. Takové společnosti v podstatě spoléhají na to, že (nejen) čerství podnikatelé se ještě dostatečně neorientují v systému a nemají rozhled, co vše je povinné zaplatit a co ne.

Zaplatí tak obyčejnou nabídku zápisu do soukromého rejstříku v domnění, že jde o povinný poplatek. Tyto rejstříky mají navíc často velice nízkou návštěvnost, protože jsou prakticky neznámé a nikdo je pro vyhledávání nepoužívá.

Foto: Seznam Zprávy

Firma v dopise uvádí, že jde o nabídku a odkazuje se na obchodní podmínky, které ale v dopise uvedené nejsou.

Platit můžete i víckrát

Živnostníky firma dokonce obesílá opakovaně. „Dvakrát jsem tento dopis dostala a dvakrát ho vyhodila. Poradila mi to moje účetní, že jde jen o nějaký podvod,“ řekla Seznam Zprávám jedna z podnikatelek, kterou web ve svém registru uvádí.

Společnost v dopise také uvádí, že vztah s klientem se řídí podle obchodních podmínek, které ale nejsou v dopise nikde uvedeny. V zápatí je uveden pouze odkaz na webové stránky.

Co už se totiž v dopise nepíše, je například povinnost platit poplatek každý rok. Pokud tedy podnikatel nezašle firmě písemné ukončení zápisu, bude povinen platit každý rok pořád dokola. To už se podnikatelé mohou dočíst jen ve všeobecných obchodních podmínkách na webu firmy. V těch se navíc uvádí mimo jiné to, že pokud chce podnikatel zápis zrušit, tak tomu může zabránit například právní, technické, preventivní nebo jiné omezení.

Slovenská stopa

Seznam Zprávám se vedení České komory firem a živnostníků ani žádného zástupce kontaktovat nepodařilo. Společnost sídlí na pražské virtuální adrese, takže dohledat fyzicky její sídlo není možné. Základní kapitál společnosti je tisíc korun a stoprocentním majitelem je jistý Milan Manák s trvalým bydlištěm na Slovensku.

Manák na Slovensku také provozoval několik nočních klubů. V jednom z nich v roce 2009 proběhla vyzrazená policejní razie. Jak popisuje slovenský magazín Plus 7 dní, několik policistů klub navštěvovalo a jiní v něm fungovali jako ochranka dívek.

V České republice nyní Manák provozuje podle veřejně dostupných údajů také jeden noční klub ve Veselí nad Moravou.

Na Manákovo jméno je nově od konce května založena společnost podobná České komoře firem a živnostníků i na Slovensku. Obchodný register s.r.o., který také sídlí na virtuální adrese, stejným způsobem obesílá podnikatele u východních sousedů a snaží se je přimět k zaplacení registračního poplatku.

Noví šmejdi, staré triky

Česká komora firem a živnostníků není jedinou společností, která během koronakrize rozesílala výzvy k uhrazení poplatku - v době, kdy jsou živnostníci pod tlakem, aby měli vše zaplaceno a vyřešeno, pokud žádají o státní pomoc. Společnost Office point s.r.o. je v této branži známou firmou. Funguje už od roku 2008 a minimálně od roku 2019 vystupuje v dopisech podnikatelům jako „Živnostenská komora“.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis se složenkou od firmy Office point.

Zjistit pozadí této firmy je podobně nemožné. Jejím jediným dohledatelným vlastníkem je muž s bydlištěm na městském úřadě a sedmnácti exekucemi na své jméno. Zbytek vlastnické struktury společnosti jde přes anonymní akcie, jejichž skutečným držitelem může být kdokoliv.

Že je česká verze nejspíš jen kopií té slovenské, svědčí například občas zapomenuté slovenské fráze ve všeobecných obchodních podmínkách firmy.

Kdo může tyto případy řešit?

Česká obchodní inspekce do vztahu dvou podnikatelů není dle svých slov oprávněna vstupovat za žádných okolností. Tento případ tedy nemůže řešit, protože cílí na podnikatele, nikoli na spotřebitele.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pro Seznam Zprávy uvedl, že oblast nekalé soutěže je podle zákona o ochraně hospodářské soutěže výslovně vyloučena z jeho působnosti.

Hospodářská komora není státním úřadem, je podnikatelskou organizací, nespravuje živnostenský rejstřík a ani nemá pravomoc tyto aktivity zastavit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které živnostenský rejstřík spravuje, na dotazy Seznam Zpráv nereagovalo.

Reklama

Doporučované