Hlavní obsah

Nová D8 straší číšníky. Populární motorest u staré silnice mívá najednou prázdno

Známý motorest má po otevření D8 problémy.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Během prvního měsíce řešila dálniční policie na D8 šest dopravních nehod.

Článek

Kolem motorestu ve Velemíně roky projížděly po staré tranzitní trase do Německa tisíce aut denně a o zákazníky tu neměli nouzi.

Během měsíce se to otočilo.

V polovině prosince byl otevřen poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří, z cesty do Drážďan se stal příjemný výlet a v polovině ledna mají ve velemínském motorestu poloprázdno.

„Zákazníci nám ubyli," říká provozní motorestu Blanka Pavezová. Hned však přidá záblesk naděje: „Jenom zatím nevíme, do jaké míry za to může dálnice, nebo to, že je leden - vždycky nejslabší měsíc.“

Video: Z Prahy do Drážďan za 64 vteřin

Do Drážďan už není daleko, ale trik kamery udělá cestu ještě kratší.

V týdnu jsou prý dny, kdy do motorestu přijde o víc než polovinu hostů méně, než když byla stará tranzitní E55 v plné slávě. A třeba mezi obědy a večeřemi se občas stává, že je v motorestu dlouho prázdno.

To v časech před D8 nebylo, ale provozní se stále ještě nebojí, že by podnik museli zavřít.

„To snad ne. Při nejhorším propustíme nějaké zaměstnance. Stále k nám jezdí dost lidí, kteří z dálnice sjedou,“ věří.

Celá dálnice D8 byla otevřena 17. prosince. I po měsíci však řidiči nadále jezdí ve zhruba dvoukilometrovém úseku u prackovické estakády pouze jedním pruhem. Ředitelství silnic a dálnic pořád ještě pracuje na zpevnění svahu, který už před třemi lety vozovku zavalil a dodnes jí nedává klid.

„Budeme tam práce ještě dodělávat a vzhledem k tomu, že si chceme být úplně jistí, využijeme doporučení rady monitoringu - nezávislých expertů - a necháme to v tomto režimu zhruba tři měsíce," řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Žádný pohyb svahu tu však prý od otevření D8 nezaznamenali. „Máme tam víc než sto měřicích bodů a ujišťuji vás, že tam nebyl a není důvod k nějakému znepokojení," doplnil Rýdl.

Policie na novém úseku řešila během prvního měsíce už šest dopravních nehod.

„Nejednalo se o nic vážného, ani v jednom případě nebyl nikdo zraněn a ani škody nebyly značné,“ řekla Radka Tvrzníková, která je zástupkyní vedoucího oddělení dálniční policie v Řehlovicích nedaleko D8.

S jedinou ztrátou počítají správci lesů. Jeden z řidičů srazil na novém úseku srnu, která dálnici přebíhala.

Reklama

Doporučované