Hlavní obsah

Nová italská vláda je v půli cesty k úspěchu. Dostala důvěru od sněmovny

 

Reklama

Některé strany hlasování bojkotovaly. Ve středu bude o osudu kabinetu nového premiéra Paola Gentiloniho rozhodovat senát.

Článek

Nová italská vláda premiéra Paola Gentiloniho získala důvěru v poslanecké sněmovně. Podpořilo ji 368 poslanců, 105 bylo proti. Ve středu kabinet čeká obdobné hlasování v senátu.

Vláda vznikla po pádu kabinetu expremiéra Mattea Renziho, kterému se nepodařilo v nedávném referendu prosadit ústavní reformy, jež měly zjednodušit fungování parlamentu za účelem snazšího přijímání zákonů.

Dvaašedesátiletý Gentiloni, který je členem vládní Demokratické strany, prohlásil již v pondělí, že chce pokračovat v cestě předchozí vlády, z níž je v novém týmu drtivá většina ministrů.

Gentiloniho vláda bude mít pravděpodobně jen krátké trvání, protože na italské politické scéně je vyvíjen poměrně velký tlak na brzké uspořádání předčasných parlamentních voleb. Hlasování o důvěře dnes bojkotovalo populistické Hnutí pěti hvězd a separatistická Liga Severu, které usilují o co nejrychlejší volby.

Reklama

Související témata:

Doporučované