Hlavní obsah

Nová královna žebříčku nejbohatších Čechů. Renáta Kellnerová

Ilustrační foto.

Reklama

Českému žebříčku nejbohatších lidí vládne žena – Renáta Kellnerová se stala koncovým vlastníkem PPF, a zaujala tak místo po svém manželovi.

Článek

Skupina PPF poslala do České národní banky pravidelné hlášení, které však přesto obsahuje zásadní informaci.

Koncovým vlastníkem PPF se po smrti Petra Kellnera stala jeho manželka Renáta Kellnerová. Ovládá tak majetek, který časopis Forbes odhadl na 293 miliard korun. Jako první na to upozornil server Ekonomický deník.

Podle informací SZ Byznys soud v souladu s dohodou dědiců, že správcem pozůstalosti se stane Renáta Kellnerová. Z toho titulu byla uvedena jako koncový vlastník skupiny PPF. Samotné dědické řízení nadále probíhá. Po jeho vypořádání by Renáta Kellnerová měla kontrolovat nadpoloviční většinu akcií PPF Group, další podíly získají potomci Petra Kellnera.

Petr Kellner vlastnil necelých 99 procent akcií skupiny PPF, konkrétně 98,93 procenta. Zbytek do sta patří napůl Ladislavu Bartoníčkovi, který po Kellnerovi převzal vedení celé skupiny, a Jean-Pascalu Duvieusartovi.

Kellner zemřel 27. března při nehodě vrtulníku na Aljašce. Kromě něj nehodu nepřežili další čtyři lidé včetně pilota. Skupina PPF reagovala velmi rychle, již v pondělí několik hodin po zveřejnění zprávy oznámila, že se do čela skupiny postaví Ladislav Bartoníček, který s Kellnerem spolupracoval prakticky od začátků podnikání.

V dubnu, necelý měsíc po Kellnerově tragickém odchodu, pak vznikl nový řídicí výbor. Jeho členy jsou oba minoritní podílníci PPF – Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart. Dále finanční ředitelka Kateřina Jirásková a právník Tomáš Brzobohatý, který zastupuje zájmy Kellnerových dědiců – vdovy a čtyř dětí.

V řídícím výboru

Kellnerová podle informací SZ Byznys už v současnosti dochází na pravidelné týdenní schůze nově ustaveného řídicího výboru. Členkou sice není, ale právě ona má mezi dědici hlavní slovo.

Majitel PPF zemřel bez závěti. A tak pozůstalost zdědí manželka a čtyři děti: syn Petr z Kellnerova prvního manželství, dcera Anna a její dvě nezletilé sestry.

Osobní účast Renáty Kellnerové na jednáních výboru ale svědčí o tom, že se klíčová dědička o manželův odkaz hodlá starat také sama. Vdova ostatně není na centrále skupiny v pražských Dejvicích žádným nováčkem. S Kellnerem se kdysi seznámila, když do firmy přišla jako uchazečka na pracovní pohovor. Trávila s ním řadu rozhodujících měsíců v Rusku, když tam rozjížděl svou první velkou zahraniční expanzi. Vždycky měla v sídle PPF vlastní kancelář. V posledním období se tu starala o rodinnou dobročinnou nadaci.

Reklama

Doporučované