Hlavní obsah

Nová léčba HIV je drastická, není to průlom, myslí si infektolog o vyléčeném pacientovi

Obava z HIV klesá, léčba je efektivní a dostupná, řekl infektolog Viktor Aster ve studiu Seznamu.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčbu již druhého pacienta, u kterého se podle vědců znovu neobjevil vir HIV, infektolog Viktor Aster nepovažuje za průlom. Její způsob představuje velkou zátěž pro organismus. Obava z HIV ale obecně klesá, léčba je pro nemocné dostupná a efektivní.

Článek

Podle vědců se už u druhého pacienta podařilo zlikvidovat vir HIV, který způsobuje nemoc AIDS, studii vydal prestižní magazín Nature. Podle listu The New York Times je to po dvanácti letech další takový úspěch.

Podle infektologa z Nemocnice Na Bulovce Viktora Astera ale nelze tento případ považovat za průlom. Cílem podle jeho slov nebyla léčba HIV infekce, ale léčba onkologického onemocnění s velkou zátěží pro organismus. To, že se u pacienta poté několik měsíců po léčbě neobjevil virus HIV, je vedlejší účinek. „V současné době to nemůžeme brát jako revoluci, jako když Alexander Fleming objevil penicilin,“ myslí si Aster.

„Tento způsob léčby HIV infekce zatím nemůžeme považovat za možný, protože je to velice drastický zásah do organismu,“ řekl také infektolog v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Údajně vyléčený člověk měl nastavenou specifickou léčbu. Běžně proti viru lékaři bojují na několika stupních jeho množení a vstupu do buňky. Podle Astera je tato léčba velmi efektivní, bezpečná a téměř bez nežádoucích účinků. Lidé, kteří jsou takto léčeni, mají dobrou kvalitu života a podle slov infektologa průměr přežití HIV pozitivní populace je srovnatelný s průměrem přežití běžné populace.

Léčba začíná být ale tak efektivní, dostupná a hrazená, že se lidé přestávají HIV infekce obávat. „Obava z HIV infekce je podstatně menší, něž byla v osmdesátých a devadesátých letech,“ řekl Aster.

Reklama

Související témata:

Doporučované