Hlavní obsah

Nová metoda plzeňské nemocnice pomáhá mužům. Dokáže rozpoznat metastázy nádorů prostaty

Při diagnostice se využívá nové radiofarmakum, tedy látka, která obsahuje jednak radioaktivní prvek, ale také nosič. Naváže se přímo na povrch nádorové buňky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novou diagnostickou metodu zaměřenou na nádorová onemocnění prostaty testují od začátku roku lékaři plzeňské fakultní nemocnice. Metoda výrazně zpřesňuje diagnostiku, mnohem lépe dokáže určit, zda se v těle nacházejí metastázy. Plzeňská nemocnice se do studie zapojila jako jediná v Česku.

Článek

„U nádorového onemocnění prostaty se velice závažně liší léčba, pokud nemocný má, nebo nemá metastázy,” vysvětluje primář Kliniky zobrazovacích metod FN Plzeň Jiří Ferda.

Při diagnostice se využívá nové radiofarmakum, tedy látka, která obsahuje jednak radioaktivní prvek, ale také nosič. Naváže se přímo na povrch nádorové buňky.

„Nové radiofarmakum se mnohem více váže na nádorové buňky a méně na ostatní tkáně, které mohou být jen aktivovány onemocněním,” osvětluje Jiří Ferda a jako příklad uvádí kostní dřeň. Ta vlivem onemocnění vytváří mnohem více krvinek a se stávající diagnostikou byl problém určit, zda v sobě nemá metastázy.

Radioaktivní látku označovanou jako gallium-68 si odborníci vyrábějí přímo na plzeňském pracovišti. Smíchají ji s účinnou látkou neboli nosičem a vznikne potřebný roztok. Ten se pacientovi aplikuje do žíly.

Následně je muž vyšetřen pomocí moderních přístrojů PET/CT a PET/MR, které v sobě spojují pozitronovou emisní tomografii a výpočetní tomografii nebo magnetickou rezonanci.

Studie běží ve fakultní nemocnici od ledna, zapojit by se do ní mělo na 200 pacientů.

Reklama

Související témata:
Metastázy

Doporučované