Hlavní obsah

Nová nahrávka bortí Babišovu obranu

Všechny tři nahrávky, na kterých mluví ministr Babiš a bývalý novinář Přibil.Video: Youtube.com

 

Reklama

Lidé stojící za twitterovým účtem „Julius Šuman“ gradují kauzu nahrávek ministra financí Andreje Babiše a dnes již bývalého novináře MF DNES Marka Přibila. Ministr se hájil, že informace, které mu novinář nabízel, „kopal od sebe". Na novém záznamu však navrhuje, kdy by bylo dobré zprávy zveřejnit.

Článek

Již třetí audiozáznam, který se na Twitteru objevil v pondělí po poledni, na rozdíl od dvou předchozích naznačuje nejvážnější podezření. A to, že Babiš od Přibila získal informace z policejního spisu ke kauze Beretta – případu, který se týká vynášení policejních informací do prostředí organizovaného zločinu.

Přitom během policejní reorganizace, která sloučila elitní protimafiánský a protikorupční útvar, Babiš naznačoval, že impulzem ke zrušení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu může být právě kauza Beretta.

K nahrávce Babiš řekl, že se stal obětí cílené provokace. V Mladé frontě Dnes až do svého propuštění minulý týden Přibil pracoval a Babiš ji v době, kdy byla nahrávka pořízena, zřejmě ještě vlastnil.

Hroutí se také Babišovo dosavadní tvrzení o tom, že od sebe „kopal“ Přibilovy informace a návrhy. Přesto, že je ministr financí po většinu času na třetím audiozáznamu pasivní, při jedné z Přibilových zmínek o policejních informacích prohodí, že by s jejich uveřejněním v tisku vyčkal. „Nechal bych to, načasoval bych to před jejich sněm socanskej a něco před volbama,“ říká na záznamu.

Zvuk je však stejně jako v případě předchozích nahrávek sestříhaný.

Nová nahrávka Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

Přibil také na záznamu Babišovi nabízí, že by zařídil, aby materiály vyšly v deníku Právo, kde dřív pracoval. Jmenuje dokonce konkrétního člověka, který by mu s tím mohl pomoci. Proti tomu se ohradil šéfredaktor Práva Zdeněk Porybný. Pro Novinky.cz uvedl, že zcela vylučuje, že by měl Přibil jakoukoli možnost cokoli protlačit do deníku. „Po jeho odchodu z redakce před pěti lety s ním neměla redakce Práva žádný kontakt. Jeho tvrzení, že by mohl přes někoho protlačit materiály jakéhokoli druhu, považuji za lživé."

Detaily z policejních výslechů, o kterých se v poslední nahrávce mluví, se nakonec v MF DNES ani Právu neobjevily. Jako první zveřejnila informace ze spisu ke kauze Beretta v únoru letošního roku Česká televize. Ta citovala protokol o výslechu šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Později zveřejnil detaily z vyšetřovacího spisu rovněž Český rozhlas na svém zpravodajském webu.

Přibila při získávání informací z policejního vyšetřování chrání tiskový zákon. Ten se však vztahuje pouze na novinářskou práci – tedy na situaci, kdy by Přibil získaný materiál publikoval – a nikoli na situaci, kdy dokumenty nabízí politikovi a v novinách se nakonec neobjeví.

Z hovoru mezi Babišem a Přibilem není patrné, zda si nakonec ministr financí dokumenty ponechal, ani zda se jednalo o policejní stejnopis s hlavičkou. V každém případě ale bylo Babišovou povinností, aby nabízení informací ze živé kauzy nahlásil na policii.

První dvě nahrávky Babiše s Přibilem se objevily na internetu minulý týden. Na té první Babiš mluvil vulgárně o členech vlády včetně Sobotky nebo o novinářích. Sobotku například nazval „největší sviní", kterou potkal. Na druhé se pak s Přibilem baví o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš kvůli zveřejnění nahrávek podal trestní oznámení.

Domnívá se, že útok na něj pochází z okolí ministra vnitra Milana Chovance. Sociální demokracie jakoukoli spojitost odmítá. Chovanec řekl, že v poslední nahrávce Babiše vidí možné zasahování do živých kauz. Proto by se tím měla podle Chovance zabývat policie.

Reklama

Doporučované