Hlavní obsah

Nová podmínka Rusů: Češi se musí vzdát místních posil

Foto: Profimedia.cz

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

Reklama

Česká vláda si připisuje historický průlom. Více než třicet let poté, co se Česko vymanilo ze sovětského vlivu, je na dobré cestě srovnat diplomatické síly s Ruskem na ambasádách obou zemí.

Článek

Rusové sice ve čtvrtek podle všeho přistoupili na symetrické zastoupení Čechů v Rusku a naopak, neodpustili si však poslední slovo v této fázi partie s Prahou. Česká diplomacie má nově snížit počet místních, tedy ruských, zaměstnanců v Moskvě.

Podle informací Seznam Zpráv má jít celkem až o devadesát lidí. Jde tak o další způsob, jak ochromit fungování českého zastoupení v Rusku. Černínský palác bude muset také řešit, co s Českým domem, který v Moskvě vlastní a provozuje. Slouží například jako hotel pro české byznysmeny cestující do ruské metropole.

O požadavku na osekání místních sil se mělo ve čtvrtek mluvit na ruském ministerstvu zahraničí, kam byl předvolaný český velvyslanec Vítězslav Pivoňka. Podle České tiskové kanceláře to plyne také z prohlášení ruského ministerstva zahraničních věcí.

„Bylo zdůrazněno, že ultimáta jsou pro nás nepřijatelná. Jako odpověď na nepřátelské činy Prahy bylo požadováno snížení početního stavu české ambasády v Moskvě s ohledem na existující dispartitu,“ stojí v prohlášení.

Seznam Zprávy se na detaily dotázaly Ministerstva zahraničních věcí, jeho tiskové oddělení však do uzávěrky článku neodpovědělo. Náměstek úřadu Martin Smolek v ČT ve čtvrtek večer uvedl, že diplomacie požadavek na snížení místní stavů zatím „analyzuje“.

„Business menu“

Po prvním kole vyhošťování, které spustilo zveřejnění informací o zapojení ruské rozvědky GRU do výbuchů ve Vrběticích, zůstalo v Moskvě 5 českých diplomatů a 19 členů administrativního a technického personálu – k tomu ale také jen na samotné ambasádě 27 místních sil.

Naopak Rusové měli na ambasádě v Praze 27 diplomatů a 67 dalších ruských zaměstnanců - ale skoro žádné místní, tedy české, síly.

Teď mají být síly srovnané dle následujícího poměru: 7 diplomatů a 25 dalších pracovníků na ambasádách v metropolích. Příslušný počet Rusů se má z Česka vystěhovat do konce května. To znamená, že ještě je měsíc na případná jednání o podobě konečného poměru sil. Ten má však každopádně do budoucna zůstat symetrický.

Česká diplomacie tak je v tuto chvíli oslabená nejen odborně, ale i čistě provozně a prakticky. Podle diplomatických zdrojů bude mít české velvyslanectví potíže s chodem úřadu, ale i Českého domu.

Ten se podle informací na jeho webových stránkách zdá být v provozu i během pandemie. Ještě v březnu web inzeroval nové „business menu“ v tamní restauraci.

„Komplex ČDM (Český dům Moskva – pozn. autorky) není jen informačním hubem, ale také křižovatkou ekonomického života v Ruské federaci. V projektu jednotné podpory podnikání jsou spolu s Business centrem ČDM pro české podnikatele v prostorách Českého domu Moskva zastoupeny státní agentury CzechTrade, CzechTourism a CzechInvest, které se soustřeďují na exportní aktivity a podporu cestovního ruchu,“ stojí na webu instituce.

Kavanovský kostlivec

Na Český dům ruská strana míří už od začátku česko-ruské krize, která vypukla o víkendu.

Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s požadavky pražského magistrátu na vrácení části Stromovky využívané ruským velvyslanectvím připomnělo Praze českou nemovitost v centru Moskvy, uvedla už v pondělí agentura Interfax.

Ruské ministerstvo se nechalo slyšet, že česká strana vlastní velkou nemovitost v oblasti Tverské ulice ruského hlavního města. Na zmíněné adrese se nachází Český dům.

Ten má složitou historii. Kontroverze provázela pronájem této nemovitosti. České ministerstvo zahraničních věcí pod vedením ministra Jana Kavana pronajalo v roce 2000 Český dům za údajně výrazně nevýhodných podmínek. Nevýhodným pronájmem měla státu vzniknout škoda 26 milionů korun. Obviněným byl mimo jiné generální sekretář Černínského paláce Karel Srba. Soudy se v této věci táhly od roku 2004, nakonec po několika zprošťujících verdiktech a následných odvoláních byla kauza zastavena amnestií prezidenta Václava Klause v roce 2013.

Reklama

Doporučované