Hlavní obsah

Nová politická strana, soumrak hrdinek i filmové hvězdy v Berlíně

Jak viděla úterý 20. února Tereza Willoughby? Tady je její originální výběr 5 nej.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Vybíráme pět událostí z dnešního dění.

Článek

V boji o Zlatého medvěda na Berlinale má navrch film Psí ostrov Wese Andersona. Jde o první animovaný snímek, který kdy festival zahajoval. V boji o trofej se utká třeba s filmem o teroristickém útoku Anderse Breivika, francouzským snímkem Eva s Isabelle Huppertovou nebo americkou parodií na western.

V Británii vznikla nová politická strana Renew. Chce přesvědčit britské zákonodárce, aby zablokovali veškeré dohody, které udělala premiérka ve věci odchodu z Evropské unie.

Lebka s nápisem Zeman z hrobu se objevila na bráně brněnského divadla. Autorem je streetartový umělec zvaný Timo. Ten už dřív na stejném místě Miloše Zemana kritizoval nápisem Prezident může být kdokoli.

Neobvyklou soudní při řeší v Londýně. Komička Louise Reay si ve své show utahovala z bývalého manžela, který ji hned zažaloval za porušení práva na soukromí. Hvězda stand-up comedy zahájila veřejnou sbírku, aby pokryla soudní výlohy.

V románech ubývá žen, hrdinek i autorek. Se studií, že emancipace literatuře paradoxně nepomohla, přišli vědci z univerzit Berkley a Illinois. Na základě algoritmu prozkoumali přes 100 tisíc románů.

Reklama

Doporučované