Hlavní obsah

Nová reality show terčem kritiky. Britové se v ní zkouší dostat ilegálně přes hranice

Foto: Profimedia.cz

Kamion, ve kterém před necelými dvěma týdny v Essexu našla policie 39 mrtvých.

Reklama

Britská veřejnoprávní stanice Channel 4 v pondělí odvysílala první díl reality show Smuggled, jejíž účastníci si mají vyzkoušet, jak těžké je dostat se nelegálně do Británie. Na televizi se okamžitě sesypala kritika jak ze strany diváků, tak i od ministerstva vnitra. Kritikům vadí špatné načasování a necitlivost. Nejsou to ani dva týdny od nalezení 39 mrtvých imigrantů v chladírenském kamionu.

Článek

Podle mluvčí britského ministerstva vnitra je vysílaní Smuggled tak krátce po tragické události „necitlivé a nezodpovědné". A to i přesto, že televizní stanice už vysílání jednou odložila. Původně měla mít show premiéru minulé pondělí.

Channel 4 se brání, že jde o „urgentní záležitost veřejného zájmu". „Tato dokumentární série prověřuje obavy, že britská pohraniční stráž nedokáže adekvátně zabezpečit Spojené království," řekl mluvčí stanice.

Ministerstvo vnitra na Twitteru uvedlo, že účastníci reality show necestovali do Británie nelegálně, protože jsou držiteli platných pasů.

Pořad podle Channelu 4 vznikal přes léto. Na začátek první epizody stanice dodatečně přidala připomínku tragické smrti 39 lidí. Podle mluvčího Channelu 4 jsou „šokující zjištění" zachycená v sérii nyní právě kvůli mrtvým nalezeným v kamionu ve veřejném zájmu více než kdy jindy.

Foto: Channel 4

„23. října bylo nalezeno 39 mrtvých v kamionu v průmyslové zóně v Essexu. Tato série byla natočena předtím, než k tragédii došlo," píše se na úvodním snímku prvního dílu série.

S kritikou se pořad Smuggled setkal i na Twitteru. Diváci si – stejně jako ministerstvo vnitra – stěžovali na nevhodnost pořadu vzhledem k nedávné tragédii.

O co přesně v pořadu jde?

Seriál má ukázat cestu několika Britů, kteří se z různých zemí Evropy mají za úkol dostat do Británie, aniž by použili své cestovní doklady.

První díl ukazuje příběh důchodkyně z Readingu, která přejela hranice Francie i Británie skrytá v karavanu. V dalších dílech se podle Guardianu objeví muž, který přejede hranice ukrytý přímo v kabině kamionu, instruktora vodních sportů, který se přes Lamanšský průliv dostal na motorovém nafukovacím člunu a novináře, který se do Británie přepraví na trajektu s použitím cizího pasu. Nikoho z nich na hranicích nezastaví.

Podle producenta pořadu Davida Modella celým tým cítil, že je správné, aby byl seriál zveřejněn, dokud bude případ mrtvých těl v kamionu čerstvý. Pořad totiž podle něj ukazuje mnohé a může být užitečný.

„Nikdo nečekal, že budeme mít při pašování lidí takovou úspěšnost. Ukázalo nám to, že když máte trochu zdrojů nebo trochu plánujete, můžete dostat do Británie kohokoliv nebo cokoliv," řekl Modell Guardianu a dodal, že policie se při kontrolách zaměřuje v drtivé většině jen na nejchudší vrstvu migrantů, kteří se snaží přes hranice dostat v nákladových prostorách kamionů.

Reklama

Doporučované